Kam zmizely normální Vánoce...

"Vánoce jsou svátky míru, nezkoušejte naši třídu". Psávali jsme jako děti na školní tabuli. Dnes by se k tomu ještě nabízelo připsat "Vánoce jsou svátky dluhu, každá půjčka přijde k duhu". 

Zejména rodiče dětí to mají dnes na Vánoce složité. Dříve nemuseli čelit tak velkému tlaku v podobě společenských norem, které by diktovaly, co dětem nadělit (obvykle dostaly to, co potřebovaly). Naproti tomu dnes stále častěji kupují věci, které jejich dítě nepotřebuje, ale které vyžaduje, aby nebylo v kolektivu „za trapáka“. 

A není to jen otázka puberty a telefonů, ale i školek a značkových hraček. Zejména malým dětem je strašně těžké v jejich přáních odolat. Barbín už má sedm a chce další, tablet ve čtyřech letech také nepotřebuje, ale jak to těm malým vysvětlit, navíc když Tonda od vedle už umí celou abecedu, šedesát anglických slov a to díky tabletu. Na vše se dá nahlížet z různých stran a je těžké rozpoznat, co je potřeba, co užitečná věc a co nesmyslný rozmar. Rodiče se často snaží odolat a své děti zocelovat dobrou výchovou a spolu s tím i regulací, co mohou a co je za hranou, ale jak tu hranu poznat? Občas fakt, že na to nejsou peníze spoustě rodičům nestačí.Nemají na své děti čas a plnit jejich přání je taková forma moderních odpustek. Pokud na to rodiče nemají, někdy stačí jen chytlavá reklama na nebankovní úvěr v televizi. 

Jiný je i přístup k pěnezům a rychlost, s jakou se dnes dají půjčit. S nabídkou půjček a úvěrů se Vánoce stávají nástrojem manipulace vůči mnohým, kteří nemají peníze, ale touze obdarovat své blízé se nedá odolat... a co na tom, že na to nemám a moje banka mi nepůjčí. Sáhnout po nebankovním produktu je přeci tak jednoduché. A co na tom, že jejich úrokové sazby bývají několikanásobně vyšší než u bankovních produktů, v některých případech až stonásobně vyšší, vždyť mi půjčí padesát tisíc už od pětiset měsíčně! RPSN? neznám, hlavně že mi půjčí. 

V rukou méně inteligentního zákazníka, který je navíc v silném tlaku, jsou branou do dluhových pastí, spirál a exekucí. Jistě není vůbec lehké odolat tlaku společnosti a pokřiveným normám, které nám každý den ukazuje, ale nakonec je to obvykle jenom naše rozhodnutí. 

Dlužník může do 14 dnů od nebankovního úvěru odstoupit a to bez udání důvodu (viz. Zákon č. 145/2010 Sb. o spotřebitelském úvěru z roku 2011). Možná i tohle by mělo být povinnou součástí reklam na nebankovní půjčky.

Autor: Pavla Temrová | středa 9.12.2015 12:16 | karma článku: 28,02 | přečteno: 2009x