Jak získat vlastní zahradu - detailní návod

Jaro je v plném proudu a spousta lidí sní o vlastní zahradě. Pokud i vy znáte zeleň jen z okna svého bytu, třeba najdete inspiraci v mém dnešním příspěvku.

I malá zahrádka může pro svého uživatele představovat poklad v podobě vlastnoručeně vypěstované zeleniny a aktivního odpočinku. Pokud se k tomu přidá i fajn soused, se kterým je radost pokecat a v létě vypít pivko, co víc si přát. Ale jak se stát tím "uživatelem" nebo dokonce majitelem..., když lidi zajímavé zahrádky nepustí "z ruky".  

Možností je pronajmout si zahrádku od města (zahrádkářského svazu) nebo se domluvit se stávajícím nájemníkem na odstupném za přenechání. Pokud město časem dokonce umožní odkup zahrádky do osobního vlastnictví, mohou i na první pohled nezajímavé pozemky představovat velmi zajímavou investici.

Velká města a neplatí to jen o Praze, se neustále rozpínají a rostou a je velmi pravděpodobné, že zahrádkářské kolonie postupně ztratí svůj původní smysl (bohužel) a z malé bezvýznamné zahrádky v kolonii se časem stane atraktivní stavební parcela. Nejčastěji se jedná o lokality, které se nacházejí v blízkosti obytných zón. Neříkám, že je to správné, ale je to prostě fakt. Proč se tedy nezamyslet nad potenciálem, který zahrádky nabízí? 
Při úvaze o nákupu zahrádky nebo stavby v zahrádkářské kolonii / osadě je důležité se zaměřit na to, jakým způsobem je v lokalitě řešena voda, elektřina atd. Jak daleko se zvažovaný pozemek nachází od drátů vysokého napětí, komu patří příjezdová cesta k pozemku a další možná omezení, která mohou bránit k budoucí výstavbě nebo jejímu financování. (Banka neposkytne hypotéku na nemovitost, ke které není přístupová cesta). Na tyto dotazy by měla být schopna odpovědět příslušná městská část, konkrétně pak stavební odbor, správce sítí a katastrální úřad. 
Jak zahrádky hledat? Zkuste například stránku zahrádkářského svazu nebo navštivte městský úřad.  Mnohem efektivnějším způsobem je iniciovat poptávku přímo v místě např. v podobě letáku nebo řádkové inzerce v časopisu městské části. Zahrádky obvykle nebývají volné ihned, ale můžete získat kontakt na někoho, kdo se ze zdravotních důvodů či vyššímu věku nemůže zahrádce věnovat a je ochoten ji přenechat za odstupné někomu jinému. Nebo přímo najít volnou zahrádku.

Udělejte si čas nejlépe o víkendu a jděte zahrádky navštívit. A ptejte se místních lidí, protože ti vědí nejvíce. Spolu s tím doporučuji zkontaktovat se s někým, kdo za takovou organizaci jedná (předseda, hospodář nebo někdo z výboru), zdali by vám neposkytnul kontakty na členy místního zahrádkářského svazu, třeba se tam najdete někdo, koho už ten aktivní odpočinek zmohl.

Seznam volných zahrádek najdete zde. Dokonce i v Praze jsou aktuálně k dispozici zahrádky v zahrádkářské osadě Praha Zbraslav nebo v Dolních Chabrech. Cena pronájmu dohodou. A kdo nevěří, ať tam běží... 

 

Autor: Pavla Temrová

Autor: Pavla Temrová | středa 11.5.2016 8:30 | karma článku: 14,92 | přečteno: 422x