Jak hezky bydlet a nekrást? Dělejte to jinak!

Pro zájemce o nákup bytu je frustrující pozorovat nárůst cen nemovitostí, který v uplynulých dvou letech dosáhnul v Praze a Brně i více než 10 % (hlavně pak u novostaveb) 

Nízké úrokové sazby hypoték jsou jim jen slabou útěchou. Nové bydlení se stává pro mladé rodiny nedostupným, a proto mnozí volí raději bydlení mimo město a delší dojíždění za prací. Z tatínků se pomalu stávají taxikáři a z maminek zelené vdovy, které žijí v zeleni, ale celý den sami..

Na lepší časy se neblýská, ale řešení existuje!

Poptávka po novém bydlení v Praze a Brně převyšuje nabídku, developeři čelí komplikacím s územním plánem a povolováním staveb, což způsobuje časové průtahy a růst cen. Týmy lidí, kteří na tom všem pracují nejde ze dne na den vyhodit a přivolat třeba za tři roky, až se úřední šiml posune o krok dál. Rostoucí ceny pozemků a jejich úbytek, stavební práce, zájem zahraničních investorů, to vše má za následek doslova raketový růst cen nových bytů v Praze.

Hledejme nové cesty, čas do nich vložený se vyplatí!

Češi jsou konzervativní. Neradi měníme práci, neradi se stěhujeme, nejsme zvyklí cestovat, jako tomu je třeba v Americe. Možné řešení může představovat větší FLEXIBILITA a otevřenost k novým věcem.

Pro ukázku poslouží příklad níže:
Nový byt v Praze o rozloze cca 90 m2 se dá aktuálně pořídit za cca 5 mil. korun. V uvedené ceně se bude nacházet spíše v některé z okrajových lokalit širšího centra Prahy ve větším bytovém domě. Takovýto byt se dá pronajmout za cca 18 tisíc měsíčně. Pokud někdo hledá podobný byt, lze toho dosáhnout i jinak: Typově podobný byt si pronajmout, k tomou koupit menší byt o rozloze 40m2 a ten sám pronajímat. Tento malý byt můžeme pořídit od cca 3 milionů a pronajmout ho za 12 tis. Za zbylé peníze koupit chalupu, která se dá ve středočeském kraji (v rozumném stavu) koupit cca od 2 milionů. V tomto konkrétním případě by rodina hledající vlastní byt do 5 mil. mohla bydlet v typově stejném bytě (ale v pronájmu), současně s tím si koupit menší byt (a ten pronajímat) a za zbylé peníze pořídit třeba chatu nebo chalupu.

Z hlediska pořizovací ceny se stále jedná o 5 milionů. Současně s tím peníze za vlastní pronájem nejsou v takovém případě vnímány jako „placení do cizího“, protože se nám vrátí peníze z našeho vlastního bytu, který ihned po nákupu pronajmeme (a hypotéku tak bude platit nájemník). Ale především, z pohledu osobního užitku může víkendový dům významně ovlivnit kvalitu života mnohých rodin, které žijí v rušných a jinak zatížených lokalitách. Do celé této hry samozřejmě vstupují pořizovací náklady, detailní propočty jednotlivých částí uvedené "stavebnice", naše finanční možnosti a schopnost dosáhnout úvěru.

Scénářů a cest, kterými se můžeme vydat existuje mnoho, jen je v určité situaci nevidíme. Je na každém z nás hledat a najít to správné s ohledem na naše potřeby a přání a hlavně, nebát se dělat věci někdy jinak a především se vzdělávat ve věci nejen finančí ale i realitní gramotnosti.

.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Temrová | středa 1.2.2017 10:30 | karma článku: 24,51 | přečteno: 1319x