Hýčkejme si dobré řemeslníky

Tatam jsou doby, kdy se na střední školy a gymnázia dostala jen hrstka vyvolených, zatímco většina mladých odcházela na učňáky. Dříve česká žena nepotřebovala „hodinového manžela“, aby jí přivrtal poličky nebo opravil sifon pod dřezem, protože ten její si většinou uměl poradit sám nebo to uměli jeho kamarádi. 

Byla kolem nás spousta automechaniků, truhlářů, kuchařů, švadlen, instalatérů nebo zedníků a jejich schopnosti se směňovali podobně jako domácí vajíčka za domácího králíka.  Jistě této „soudržnosti“ nahrával i starý režim, který mi rozhodně nechybí! , ale chlapská zručnost by se vrátit mohla, alespoň ta základní! 

Není se čemu divit. Spousta rodičů pod vlivem iluze úspěchu dlouhá léta zasévala do malých dětských hlaviček hlášky typu: „Koukej se učit, ať z tebe něco bude“ nebo „uč se ať nemusíš jednou pracovat“. Také jsem to často slýchávala od svého táty, kterého si pamatuji, jak se ve špinavých montérkách a s těžkou koženou taškou plnou „vercajku“ vracel z práce, aby se rychle najedl a šel někam na další instalatérskou „fušku“.

Za následek toho všichni máme to, že řemeslníků ubylo a ti co zbyli neví, koho obsloužit dříve a logicky si pak účtují paradoxně více než mnozí manažeři.  Zejména pak v Praze se hodina instalatéra dostává k tisícikoruně. Práce hodinového manžela začíná někde na 300,-Kč za hodinu. V Praze k tomu navíc cca 400,-Kč za to, že vůbec vyjede, aby se na to podíval, doprava je přeci peklo...) Velmi ráda za lidskou práci zaplatím a řemeslníka pohostím jako vzácného hosta. Kafíčko a svačinka je samozřejmost.

V dnešní době má každý druhý maturitu, ale vlastně nic kvalifikovaného neumí. Je obrovský převis nabídky před poptávkou a (zejména pak v menších městech) šanci uspět a pracovat ve své „manažerské“ pozici má jen vzorek uchazečů.  Znám lidi, kteří se "na stará kolena" začali řemeslu učit a moc si jich za to vážím. Asi by si mi nechtělo chodit s patnáctiletými trdly ráno do školy, připadala bych si jako ve filmu „Marečku, podejte mi pero“. Dobrou zprávou pro všechny, kdo nad něčím podobným uvažují je, že se dá celá řada oborů učit i na dálku v upraveném režimu. Jisté je, že znalost řemesla každého chlapa v očích jeho milé pozvedne.

 

 

 

Autor: Pavla Temrová | pátek 4.10.2013 10:17 | karma článku: 20,37 | přečteno: 1114x