Hrozba záporných úrokových sazeb se blíží

Více než pět let jsme svědky nepřetržitého poklesu úrokových sazeb hypoték. Ty mohou klesat i nadále, ale dosáhne na ně i méně lidí.

Růžové obláčky žadatelům už od října 2016 sejme přísná ruka ČNB, která “hypotečním” bankám zcela zakáže poskytovat stoprocentní hypotéky a současně zpřísní nákup investičních bytů. U nich bude zapotřebí mít až 40 procent vlastních peněz. Podle pražských developerů je přitom každý čtvrtý byt pořizován na investici. Zhoršená dostupnost financování = menší poptávka, to může zamíchat cenami bytů, necháme se překvapit.

Také jsme si zvykli, že i nám banky platí za vložené peníze úroky. Ještě před patnácti lety úrokové sazby na spořících účtech dosahovaly i 2,5%, zatímco dnes jsou na desetinkách nebo na nule, ale (zatím) nejdou do mínusu. Hypotéky klesají, na trhu je velké množství peněz a ČNB bojuje proti posílení koruny pokračující intervencí. Podle finančních analytiků je hrozba záporných úrokových sazeb stále reálnější.

Někdo si pořídí byt a splácí hypotéku, jiný ukládá na spořící účet, má penzijní připojištění nebo investuje na burze. Babičky a dědové, kteří zažili znehodnocení peněz např. v poválečném Německu by bankám a investičním produktům nevěřili a své peníze rozdělili mezi půdu, zlaté proutky a vzdělání pro své děti. Řešením může být začít se pomalu zajímat o alternativní investice a nenechávat vše bankám. A taky investovat jen do věcí, kterým rozumíme a nad nimiž máme kontrolu, což znamená ochotu neustále se učit novým věcem. 

Autor: Pavla Temrová | úterý 13.9.2016 20:34 | karma článku: 25,71 | přečteno: 724x