Geniální stratég i časovaná bomba - A. Babiš

Rostoucího vlivu pana Babiše si nelze nevšimnout.  Jednak jako nového ministra financí, ale hlavně jako dravého podnikatele, který coby majitel vydavatelství MAFRA (Lidové noviny, Mladá fronta, Metro.. ) si do své sbírky v posledních dnech pořídil opravdu exkluzivní zářez. Je jím Rádio Impuls - nejposlouchanější rozhlasová stanice v Česku. Do sbírky mu přibyla i stanice Rock zone. A jeho již tak velký vliv na média neustále roste i proto, že se dostává ke stále zajímavější a rozmanitější cílové skupině, skrze kterou může postupně ovlivňovat veřejné mínění celé společnosti a v tichosti prosazovat své zájmy. 

Tyto nebývalé akvizice přinesly zcela jistě bezesné noci nejednomu novináři, protože mu přirozeně ubraly, co je pro něj nejcennějí – NEZÁVISLOST.  Budeme-li upřímní a odkryjeme-li vrstvy konkrétních novin a témat obsažených v nich, zjistíme, že se až úzkostlivě brání výstupům na téma Agrofertu a zejména pak státním dotacícm, ze kterých žije, což je "TO" téma, které by mnoho lidí zajímalo možná ještě více než jeho případná estebácká minulost.  

Noviny se o panu Babišovi psát jistě nebojí, ale k čemu vlastně směřují pozornost? Jak moc jsou tyto příspěvky opravdu podstatné a jak moc se jedná o "odlákání pozornosti" od těch ještě podstatnějších? Jeho ministerské kroky se snaží komentovat jistě všichna média a snad i objektivně, to není to, co mi leží v hlavně.  

V uplynulých dnech jsme se mohli také dočíst o cestě pana Babiše k Bratislavskému soudu, který byl nakonec odročen na duben. Přiznávám, že ani to, zdali byl agent nebo nebyl, mi nepřijde tak zásadní, minulost nezměníme. 

Zajímalo by mě však více k Agrofertu, respektive ke státním dotacím, ze kterých tento obří kolos žije, protože o těch se toho moc v novinách nepíše. Jak moc se jedná o úspěšnou společnost a jak moc o společnost závislou na státních dotacích, bez kterých by rozhodně neměla takový vliv a musela by "pustit do hry" i jiné (lepší?, konkurenceschopnější?) firmy? Jistě, na státní dotace si mohou "sáhnout" i jiné firmy, namítnou odpůrci. Ale je rozdíl sáhnout si na něco, co neovlivním od toho, mít možnost systémově nastavovat věci tak, aby to bylo pro některé výhodnější. Nechci zpochybňovat důležitost dotací zemědělcům, ale jak moc jsou jejich zájmy svobodné a jak moc jsou závislé na zájmech pana Babiše. Právě to jsou témata, kterým by se měli novináři více věnovat a jistě by i rádi, ale jak na to, když se to týká jejich "chlebodárce"? 

...média jsou silný nástroj, ať jsou v rukou kohokoliv a nezávislost novinářů může být v tomto případě velmi křehká. 

Autor: Pavla Temrová | pátek 14.2.2014 10:00 | karma článku: 24,66 | přečteno: 1353x