Dražbou k vlastnímu bydlení? A proč ne.

Vlastní bydlení je často prezentováno jako základní lidská jistota. Jak to ale udělat, když na něj nemáme? Nebo máme omezený rozpočet? Možností je několik. Jednou z nich je sázet sportku nebo trpělivě číhat na zajímavou dražbu. Zní to jako pohádka, ale možné to je. 

V dnešní době již nemusíte sledovat nástěnky na úřadech a hledat v novinách, aby jste našli nemovitost ve dražbě. Vše lze jednoduše vyčíst z internetu. A když objevíte zajímavou nabídku, nemusíte na dražbu dokonce ani nikam jezdit, mnohé z nich probíhají elektronicky. 

Mnozí jistě namítnou, ale kde na to vzít a jak začít, když nic nemám? Řešením mohou být tzv. "opakované dražby", na kterých se začíná dražit na polovině hodnoty nemovitosti. S dalším opakováním pak vyvolávací cena klesá ještě níže. Zejména opakované dražby tak představují zajímavou příležitost, jak koupit opravdu výhodně byt, dům, pozemek nebo ornou půdu. V některých případech dokonce jen za stokoruny a to už stojí za úvahu. 

Dražby se dělí na veřejné a exekutorské. Veřejná nedobrovolná dražba a exekutorská dražba ale není totéž! Obojí se řídí vlastní vyhláškou a pravidly. Stejně tak se liší i jejich organizátor (u veřejné dražby je to dražební společnost a u exekutorské dražby pak soudní exekutor). Princip dražení je v podstatě stejný. 

Kde hledat? Možností je celá řada. Ale doporučuji se zaměřit na tyto dvě adresy. Veřejné dražby jsou všechny umístěny zde: www.centralniadresa.cz a exekutorské dražby by měly být všechny evidovány na adrese www.portaldrazeb.cz 

Dražba je bezplatná, každý účastník dražby však musí zaplatit tzv. dražební jistotu, která mu bude v případě, že nevydraží, obratem vrácena. Dražební jistota se platí převodem na účet nebo hotově a pohybuje se ve výši 5–10 % vyvolávací ceny. V případě, že vydražíte nemovitost a nepodaří se vám v daném termínu kupní cenu doplatit, dražební jistota propadá! Zcela zásadní je prostudovat dražební vyhlášku, která musí být přílohou každé dražené nemovitosti a ve které najdete veškeré zákonem stanovené skutečnosti k dražbě, jako detailní popis dražené nemovitosti, místo a čas konání dražby, výše dražební jistoty, nejnižší podání, způsob registrace dražitelů i to, jestli jde o dražbu fyzickou, nebo elektronickou. Dražební vyhláška dále informuje o tom, zdali na nemovitosti nejsou věcná břemena či jiná omezení v jejím užívání.

Dražba s sebou nese velké příležitosti, ale i rizika. Jedním ze způsobů, jak se blíže seznámit s tímto tématem je oborová literatura nebo konkrétní zkušenosti lidí, kteří již s dražbou mají zkušenost. Další možností je navštívit některý ze vzdělávacích seminářů.

Jak je to s financováním? Často se setkávám s názorem, že na draženou nemovitost banka neposkytne úvěr, protože vyžaduje zástavu. Pokud ale budete ručit jinou nemovitostí, banka s tím problém mít nebude. Možností je využít i předhypoteční úvěr. Klient dostane peníze a zástavní právo ve prospěch banky se zřídí až po převodu vlastnictví vydražené nemovitosti. 

Možný tip může být tento: Zatímco ve velkých městech se dá nemovitost v exekuční dražbě koupit za opravdu velmi výhodnou cenu jen velmi těžko, nemovitosti v menších městech a na vesnicích bývají často opomíjené. Zde často dochází pro nezájem právě k opakované dražbě. Štěstí ale můžete mít i v Praze a jiných velkých městech a moc bych vám to přála. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Temrová | čtvrtek 17.10.2013 16:01 | karma článku: 10,37 | přečteno: 907x