Byt 4+1 za 67 tisíc? V Praze je možné všechno, v tomto případě bohužel.

Při své práci realitního průvodce a makléře čas od času slýchám příběhy klientů, kteří řešili rekonstrukci nebo vlastní výstavbu a byli podvedeni nebo dokonce okradeni.

Před několika týdny jsem byla na prohlídce bytu, který kupovala moje známá. „Pane jo, to je ale krasavec“, napadlo mě, když jsem do něj vstoupila. „Ještě voní novotou, jen umýt podlahu a začít se stěhovat“. A protože to byla velmi dobrá nabídka, tak se po pár týdnech skutečně stěhovala. Předtím ještě objednala malíře, aby jí celý byt pěkně vymaloval. Na otázku, kolik že bude výmalba stát, malíř Sergej odpověděl, že se nějak domluví. Byl to ověřený kontakt a tak to více nepitvala. Na pána, původem z Ukrajiny, slyšela samou chválu. Přesto si barvy koupila sama, rozum jí říkal, že to vyjde levněji.

Po několika dnech, konkrétně pěti, pan Sergej výmalbu dokončil. Nutno podotknout, že i vyspravil prasklinu ve zdi. Nebyla to tedy jen práce se štětkou a štaflemi, ale i s kladivem. Za svoji práci si naúčtoval 67 tisíc, z čehož 5 tis. činila cena za úklid. Možná si říkáte, zdali se neškrabaly vnitřní omítky nebo nerealizovaly stavební úpravy, ne, byt je nový, šlo čistě o výmalbu a tu prasklinu (povrchovou). Podle výkladu pana Sergeje bylo k práci zapotřebí šesti chlapů a týdne práce. Rozloha bytu je 107 m2 a má standardní výšku stropů.

První školní den nezačal pro moji známou růžově. Vztek se mnou cloumal ještě za hodinu, co mi to řekla. Je to člověk slušný, hodný a tohle si nezasloužila. Na druhou stranu, tahle zkušenost má cenu zlata, až jednou bude stavět domek. Vzpomněla jsem si, jak jsem sama před lety zaplatila kominíkovi dvacet tisíc za vyvložkování dvou metrů vysokého komína..,ale to už je jiný příběh.

Jak je možné, že si někdo může dovolit takhle někoho oškubat? Navíc někdo, kdo ani nevystaví fakturu. Dnes už vím, že základem je nechat si udělat nabídku, ideálně několik nabídek, porovnat je a písemně odsouhlasit každý „prd“ v rozpočtu, protože nejvíce se vydělává na věcech, které považujeme za levné. Práce bez fakturky? Děkuji, nechci, sama přiznávám každou korunu, odvádím sociální pojištění, i když se důchodu nedožiju. Platit bez účtenky se mi prostě nelíbí i kvůli případným reklamacím.

Mockrát jsem řešila řemeslníky a myslím, že na mě vzpomínají v dobrém. Kafíčko a svačinku vždycky připravím a za dobrou práci dobře zaplatím, ať se jedná o instalatéra, zedníka nebo zahradníka. Nutno podotknout, že dobrých řemeslníků si moc vážím a jejich práci obdivuji, ALE za fusekli se už tahat nenechám.

Autor: Pavla Temrová | pátek 2.9.2016 9:15 | karma článku: 30,19 | přečteno: 1946x