Banky - o čem se nemluví

Úrokové sazby hypotečních úvěrů dosahují svého dna! Byl pokořen historický rekord úrokových sazeb! Hlásají v posledních dnech reklamní letáky bank a s lehkou nadsázkou je možné říci, že tak jako mýtické Sirény vábily námořníky svým zpěvem, vábí v dnešní době banky k uzavření nového úvěru. Nic proti výhodným hypotékám,  ALE!

Je dobré vědět, že od Nového roku (s příchodem nového občanského zákoníka) dostaly banky velmi silný nástroj k tomu, aby si své  klienty udržely co nejdéle. V prvním kroku nalákat na mimořádně výhodný úvěr a ve druhém si je uvázat ideálně na doživotí. Ovšem s rizikem toho, že úvěr po uplynutí fixace nejen že nebude tak výhodný jako byl zpočátku, ale dokonce s rizikem jeho významného zdražení! Zdá se vám to nemožné?

Tím strašákem, o kterém se moc nemluví je, že banky dostaly možnost uplatnit ve svých úvěrových smlouvách nové ustanovení, které klientům výslovně zakazuje, aby na jejich nemovitost bylo vloženo nové zástavní právo jiné banky bez souhlasu té stávající a to až do doby úplného splacení závazku stávající banky.

Na první pohled bezvýznamná klauzule může spoustě lidem zavařit. V praxi znamená, že banky mohou své klienty zcela legitimně v úvěrové smlouvě zavázat k tomu, že bez jejich souhlasu = bez celkového splacení úvěru, nebude možné zapsat do katastru nemovitostí novou zástavu a je jedno zdali se bude jednat o nový úvěr jiné banky nebo nového kupce, který bude chtít k nákupu využít svoji hypotéku s jejíž pomocí by majitel tento původní závazek splatil. Tento dárek nám přichystal Nový občanský zákoník a těžko říci, jak se bude celá věc vyvíjet.

Osobně bych si moc přála, aby se tato ustanovení stala opět neplatnými a klienti se mohli rozhodovat sami a svobodně, zdali po uplynutí fixace u banky zůstat nebo přejít do jiné banky za výhodnější nabídkou, jako tomu bylo dříve.

 

Autor: Pavla Temrová | pondělí 30.6.2014 19:00 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1281x