Netradiční adventní recept z Polska

Znáte to: dlouhé pošmourné večery, za okny nevlídně mrholí, psa by z domu nevyhnal. Boj s depresí bývá pro slabší povahy tvrdým oříškem. Nastal nám zkrátka čas adventní. Co si počít? Polská lidová moudrost nabízí v zásadě dvě odpovědi. První praví, že je třeba asketicky zapomenout na sebe, zcela se ponořit do atmosféry radostného očekávání příchodu Mesiáše, každé ráno odhodlaně vstávat o kuropění a spěchat do kostela na ranní bohoslužby, takzvané roráty. Druhá vidí spásu v kulinářském umění. Žádným velkým kuchařem sice nejsem, ale přece jen se mírně přikláním k tomu druhému způsobu zvládání adventu.

A tak tu pro Vás mám recept, který zní (všechny skalní české pivaře pokorně prosím o milosrdenství a případně i o odvahu zkusit alespoň jednou spáchat svatokrádež):

Svařené pivo, v původním znění „piwo grzane“

Čas přípravy: 4 až 5 minut (jste-li alespoň tak šikovní jako já – což by opravdu neměl být problém – a máte-li všechno pěkně po ruce)

Potřebné ingredience pro 1 osobu:

- 1/2 litru piva (může být nevalné jakosti, takže ideální by tu byla nějaká polská značka...)

- vrchovatá lžíce medu

- troška hřebíčku

- špetka skořice (nepovinné)

Dále budete potřebovat:

- půllitr se silnými stěnami a nejlépe i s uchem

- mikrovlnku

A nyní konečně něco o tom, jak onen lahodný mok připravíte:

- do půllitru nalijete pivo, ochutíte medem, hřebíčkem a skořicí

- půllitr vložíte do již zmíněné mikrovlnky na 3 až 4 minuty (záleží na intenzitě vln)

- světíte-li advent, zažehnete mezitím příslušný počet svící na adventním věnci pro vyvolání mystické atmosféry, v opačném případě prostě netrpělivě čekáte

- vyjměte půllitr z mikrovlnky (má-li – ten půllitr – též již zmíněné ucho, máte větší šanci, že se Vám podaří nespálit se)

- obsah půllitru důkladně promícháte a případně vyjměte hřebíčky, aby Vám pak při pití nepřekážely – a netradiční svařák je na světě

- podáváme ihned, ještě teplé

Dobrou chuť – čili „smacznego“! ;-)

PS: Existuje i značně komplikovanější varianta vyžadující tření žloutků atd., ale tu nedoporučuji: jednou jsem ji zkusil, ale výsledek neodpovídal vynaložené námaze – zasvinil jsem půl kuchyně a finální produkt chutnal odporně.

Autor: Tomáš Tatranský | sobota 8.12.2007 12:00 | karma článku: 18,62 | přečteno: 3863x