Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezcharakterní Klaus

Prezident Klaus mě způsobem, jakým přistoupil k podpisu Lisabonské smlouvy, opět zklamal. A to přesto, že podle mého názoru Lisabonská smlouva zase až tak špatným dokumentem není.

Lisabonská smlouva má své mouchy – hlavně je neuvěřitelně nepřehledná – nicméně stále je to rozumný kompromis, proti jehož schválení nelze podle mého názoru nic zásadnějšího namítat (podrobněji jsem se tento svůj názor pokusil objasnit zde). V každém případě bylo zajímavé sledovat diskuzi, která se okolo tohoto dokumentu rozpoutala – a to i proto, že i na straně odpůrců Lisabonu (tedy na straně mých oponentů) občas zazněl i nějaký ten argument, nad nímž bylo možno se alespoň trochu zamyslet.


Intelektuálně vzrušující duel mezi příznivci a odpůrci Lisabonu se však nyní stává poněkud trapným, poněvadž pomyslný lídr euroskeptického tábora ve svém dnešním prohlášení jaksi „zapomněl“ uvést, proč vlastně Lisabonskou smlouvu podepsal. Poněkud blbé, že? Ba co je ještě horší, ve svém prohlášení pan prezident vyjádřil v podstatě přesvědčení, že je pro něj Lisabonská smlouva i nadále nepřijatelná, aby nakonec konstatoval, že ji nicméně podepisuje. To jsou paradoxy!


Otázka, zda je prezident povinen ratifikovat mezinárodní smlouvy, které již schválil Parlament, je sporná. Legitimní je i interpretace, že ne, a k této interpretaci se samozřejmě klonili odpůrci Lisabonu. Proto Klaus, který s dnešním rozhodnutím Ústavního soudu „zásadně nesouhlasí“, mohl klidně i nadále setrvat ve svém odmítavém postoji vůči Lisabonské smlouvě, a nepodepsat ji. Jistě, musel by pak počítat s tím, že Parlament by se poté pokusil pozměnit Ústavu tak, aby Lisabonská smlouva vešla v platnost i proti vůli prezidenta, ale Klausův boj o suverenitu Česka by tak pokračoval, navíc s nadějí, že případné britské referendum by ratifikaci Lisabonu opět zablokovalo. Jinými slovy, z hlediska Klausových ideálů (suverenita Česka, respektive Klausova svérázná interpretace této suverenity) bylo správné vytrvat a Lisabon nepodepsat.


Proč se tedy Klaus tak nepochopitelně stáhl z bitevního pole? Podle mě proto, že mnohem více než o „české národní zájmy“ mu jde o jeho vlastní popularitu. Klaus si patrně uvědomil, že kdyby nadále odmítal Lisabon podepsat, události by ho nakonec tak trochu semlely a on by ze všeho vyvázl s pověstí Dona Quichota, tedy idealisty, který má sice charakter, ale je mimo realitu. A takoví lidé sice občas vstoupí do historie, přízeň mas však zpravidla nezískávají...


Odpůrci Lisabonské smlouvy teď musí být opravdu hodně zklamáni. Klaus nevyužil své svobody rozhodnout se pro či proti ratifikaci Lisabonu podle svého nejlepšího svědomí a zradil tak nejen své ideály (pokud tedy nějaké opravdu měl), ale i všechny ty, kteří k němu v souvislosti s Lisabonem upíraly své naděje, u nás i v zahraničí. Řečeno na rovinu, Klaus se zachoval prostě jako bezcharakterní zbabělec. Což mě mrzí, protože mám rád statečné a zásadové oponenty. Tak trochu mi je tedy všech těch opravdu upřímných euroskeptiků líto.

Autor: Tomáš Tatranský | úterý 3.11.2009 18:18 | karma článku: 21,55 | přečteno: 3269x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Kořenem terorismu není víra, ale zoufalství

Při pohledu na zakrvácené oběti včerejších teroristických útoků v moskevském metru si opět mnozí z nás položili otázku, co vlastně vede někoho k tomu, že se opásá trhavinou, aby se odpálil někde, kde je co možná nejvíc lidí.

30.3.2010 v 9:28 | Karma: 15,20 | Přečteno: 2604x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má Evropa zakázat muslimský závoj?

V evropských zemích se opět dostává na přetřes otázka, zda se muslimské ženy smí ve veřejném prostoru pohybovat v tradičních oděvech zahalujících tvář. Je nošení burky (zpravidla modrý hábit zahalující ženu od hlavy až k patě) či nikábu (většinou černý oděv ponechávající odhalené pouze oči) v rozporu se základními evropskými hodnotami?

24.2.2010 v 17:40 | Karma: 16,28 | Přečteno: 3400x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatranský

Claude Lévi-Strauss, zakladatel kulturního relativismu

Nestává se často, že by smrt filozofa vyvolala lavinu článků v mainstreamových médiích. Claude Lévi-Strauss nedávno opustil tento svět v úctyhodném věku nedožitých 101 let a je třeba uznat, že mimořádný ohlas, který jeho odchod způsobil, byl zasloužený. Otázkou nicméně zůstává, jak se s jeho myšlenkovým odkazem vyrovnat. Navzdory imperativu „o mrtvých jen dobře“ bych si dovolil nabídnout spíše kritickou a asi i poněkud kontroverzní interpretaci tohoto odkazu.

17.11.2009 v 13:05 | Karma: 15,52 | Přečteno: 3735x | Diskuse| Kultura

Tomáš Tatranský

Poučíme se z tragédie ve Fort Hood?

Ukazuje se, že major Nidal Málik Hasan, zbožný muslim a člen americké armády, který minulý týden s výkřikem „Alláhu akbar“ na rtech postřílel na americké vojenské základně Fort Hood 13 lidí, byl s největší pravděpodobností velmi uvědomělý islámský fanatik. Tím se ostatně celá tragédie stává snadněji vysvětlitelnou. Co z toho pro nás vyplývá?

13.11.2009 v 13:25 | Karma: 22,40 | Přečteno: 3057x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Pět minut slávy pro Narcise z Hradu

Jak známo, opojení mocí mívá dosti neblahé následky. Císař Nero nechal údajně zapálit Řím, prezident Klaus zase zcela nesmyslně blokuje politiku Evropské unie.

14.10.2009 v 16:55 | Karma: 35,17 | Přečteno: 6119x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....