Bydlím jakoby v Brně...

... jakoby, chápete, ne? Jakoby tam bydlím, ale vlastně... nebydlím? V dnešní době je evidentně možné všechno. A co Vy - taky jste "Jakobíni" :)?

Počkat – vy nevíte, kdo jsou jakobíni? Možná Vám to slovo vzdáleně připomíná něco z dějepisu (přesnou odpověď by Vám dal Google :)), nicméně zdá se, že v dnešní době se móda jakobínů opět vrací. Protože, jak si poslední dobou všímám, celý svět říká „jakoby“ :D Pořád. V každé větě. A naprosto zbytečně. Proč? Nevím. Nevím, kde se tu to slovo vzalo, jisté je, že bije do očí, tahá za uši a zní často naprosto otřesně. U někoho víc, u někoho míň, asi sami spoustu takových lidí znáte :)

Jsem na kole, jakoby

Existují samozřejmě situace a stavy, kdy tenhle záludný výraz má ve větě své místo. Pokud jogurt v lednici pokrývá vrstva zelené plísně, je normální říct: „Ten jogurt vypadá, jako by byl zkažený.“ (Myšleno „jako kdyby“, i když v tomhle případě je teda zkažený určitě :D) Nebo pokud pes vypadá schlíple, pak je zcela v pořádku říct: „Ten pes vypadá, jako by byl smutný.“ Rozumíme si? Ovšem pokud je něco naprosto jasné a slovo jakoby je ve větě zbytečné, pak je opravdu zbytečné :D Je to jedno ze slov, na které pomalu chytám alergii, ovšem jak víme, ten, kdo to říká, se prostě asi neslyší :-) Nebo co myslíte - opravdu je možné „bydlet jakoby v Brně“? Je možné si vzít „jakoby dovolenou“ nebo si udělat „jakoby salát?“ Fakt může venku „jakoby pršet“? A dá se v dnešním světě „jakoby ztloustnout“, a proto chodit „jakoby běhat“? No evidentně dá :D Schválně se pozorně zaposlouchejte do konverzace se svými přáteli (nebo i cizí v tramvaji – z čistě studijních důvodů :)). Kolik „jakoby“ napočítáte? A kolik z nich do rozhovoru opravdu patří a kolik plní jenom funkci nicneříkajícího vycpávkového výrazu?

Zkuste se napříště sami sebe před každým „jakoby“ zeptat, jestli je vážně nutné ho použít – jednoduchý manuál máte výše :) Víc k tomuto slovíčku dnes už nenapíšu – venku to totiž vypadá jakoby začínalo svítit (ano, opravdu jako kdyby :-) ) a já se nutně potřebuji projít na čerstvém vzduchu (fakt doopravdy a ne jakoby).

Jsem zvědavá, kolik lidí venku potkám „jakoby na kole, jakoby opilých, případně jakoby těhotných“ - v dnešní době neomezených možností je totiž očividně všechno možné… :-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Lišková | pondělí 7.8.2023 16:40 | karma článku: 21,09 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Táňa Lišková

Čokoládové brownies z brambor

27.5.2024 v 12:57 | Karma: 10,18

Táňa Lišková

Jaké to je v kočičím ráji?

15.4.2024 v 12:17 | Karma: 17,17

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

18.3.2024 v 15:40 | Karma: 13,03

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

6.3.2024 v 16:13 | Karma: 11,80