Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10 maličkostí, které Vám zpříjemní podzim

Nebo taky 10 drobných radostí pro každý den! Skoro nic nestojí - a přesto za to stojí :) Které jsou ty Vaše?

Podzim je znám jako depresivní období – a já, jakožto vysoce senzitivní osoba (tahle diagnóza fakt existuje) ho většinou dost silně prožívám (stejně jako všechno ostatní). Letošní podzim se mi ale zatím moc líbí – našla jsem 10 každodenních maličkostí, kterými si ho lze zpříjemnit. Zkusíte to taky?

1.Cvičení

Cvičení a pohyb = naprosto přírodní antidepresivum bez vedlejších účinků, které je navíc úplně zdarma :D To by byla hloupost nevyužít, nemysílte? Pokud Vám můžu poradit, zkuste si zacvičit hned po ránu – je neskutečné, jak i 10 minut tak obyčejného cvičení, jako jsou dřepy, kliky, přeskakování lavičky, skákání přes švihadlo a podobných věcí, které možná ještě pamatujete ze základní školy, dokáže člověka probudit a zlepšit mu náladu. A upřímně – 10 minut denně fakt čas máte, ne :)?

2. Procházka v listí

Procházka je pro mě každodenní radostí po celý rok, ovšem na podzim má svoje zvláštní kouzlo – nikdy jindy se totiž nemůžete procházet v hromadách spadaného barevného listí. Ten způsob, jak to šustí, je neopakovatelný - a i když k tomu třeba klidně prší, tohle prostě musíte vyzkoušet!

3. Hudba

Stará nebo nová? Jakákoliv, která Vás dostane do nálady! Ať jsou to nestárnoucí devadesátkové hity z Esa nebo třeba dechovka, pár minut oblíbených songů do sluchátek nebo i zpívání s Vaší náladou udělá hotové divy. A když ji třeba ještě spojíte s tím cvičením v bodě 1, výsledek je zaručený :)

4. Kočička

Nedokážu ani slovy popsat, jako moc člověku dává soužití se zvířetem, v mém případě tedy s kočičkou. Ona je jako sluníčko i v den, kdy to sluníčko vůbec nevyjde – dává mi tolik uklidňující energie a lásky, že nevím, co bych bez ní dělala. Pokud jen trošku můžete, vůbec nad kočičkou neváhejte! Taky jsem si dělala starosti, jak s ní budu zvládat cesty, dovolené, péči o ni atd. – uvidíte, že jediné, čeho budete litovat, je to, že jste si ji nepořídili už dávno :)

5. Kakao

I když jsem školkovému věku dávno odrostla, na hrníček horkého kakaa dodnes nedám dopustit! Pravda, dnes si už nezalévám takový ten obarvený cukr, ale naopak opravdu kvalitní bio kakao – a řeknu Vám, to je teda požitek :)! Kdy jste si ho zkusili naposledy udělat? Že je to už pěkně dávno? Nejvyšší čas to napravit – docela věřím, že si ho letos na podzim zamilujete :)

6. 100% Oříškové máslo

A takové „opravdové jídlo“ - to je teprve něco! Ze všech stran asi taky slyšíte, že máte jíst zdravě a vyhýbat se zpracovaným potravinám a éčkům, ovšem pozor, to neznamená jenom chroustat nakrouhané zelí a biomrkev. Pravé 100% (na to pozor!) ořechové máslo je nutriční bomba, která Vám v pár lžičkách dodá spoustu minerálů, vitamínů a živin, na dlouho Vás zasytí a samozřejmě zlepší i Vaši náladu – v těle totiž podporuje tvorbu tryptofanu. Já aktuálně nejvíc miluju pekanové a makové a je vidět, že to mému tělu svědčí :)

7. Voňavá svíčka

Podzim je pro mě obdobím svíček, aromalampiček a vonných olejů – zatímco přes léto si na ně ani nevzpomenu, na podzim bych si nejradši kupovala na každý den jednu :) Nejsem v tom asi sama, že? Taková vůně skořice, mandlí, vanilky nebo orchidejí když provoní byt, člověk se hned cítí úplně jinak!  Jakou si dnes zapálíte Vy?

8. Vývar

Jestli něco trumfne i hrníček horkého kakaa, pak je to rozhodně talíř horkého vývaru :) Nic nedokáže po pořádně propršené a promrzlé vycházce  zahřát lépe, navíc Vám dodá tekutiny, vitamíny, minerály, živiny,… Mám ovšem na mysli opravdu poctivý a s láskou vařený domácí vývar – ne nějakou glutamátovou náhražku z kostky. U mě v lednici pořádný hrnec vývaru nikdy nechybí a dopřávám si ho i každé ráno – jakmile to vyzkoušíte, dáte mi za pravdu, že je to dost návyková záležitost :)

9. Nové tričko

Že už máte triček plnou skříň? Nevadí, radost Vám může udělat i obří hřejivá osuška, veselé barevné ponožky nebo třeba nové legíny do posilovny. Hezké slušivé oblečení dnes nemusí stát majlant – krásné hadříky koupíte všude za pár korun a když to bude právě nějaký skvěle obleček na cvičení, motivace k bodu 1 je zaručena :D A o tom, jak moc oboje ovlivní Vaši náladu, se pak přesvědčíte sami na vlastní kůži!

10. Vyhlídka

Přestože prohlašuju, že se bojím výšek a k lezení po skalách se zlákat nenechám, s rozhlednami nebo vyhlídkami si většinou dám říct! V Česku máme obrovskou koncentraci krásných rozhleden a vyfunět pár schodů nebo metrů do kopce vždycky za ten úžasný pohled do krajiny stojí. Ve chvíli, kdy se kocháte na vyhlídce a koukáte na zemi z výšky Vás totiž chtě nechtě musí napadnout, že je tady (nejen na podzim) prostě neskutečně krásně… :)

 

Autor: Táňa Lišková | neděle 29.10.2023 12:10 | karma článku: 20,62 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Táňa Lišková

Jaké to je v kočičím ráji?

Kocoura jsme postrádali od Silvestra, teď už víme, že se nevrátí. Vím ale stoprocentně, že tak skvělý kocour je v Kočičím ráji. Víte, jak to tam vypadá?

15.4.2024 v 12:17 | Karma: 16,68 | Přečteno: 328x | Diskuse| Hobby

Táňa Lišková

Ústní dohoda platí? Bejvávalo…

Co bychom si bez těch mobilů dnes počali, že?! To bychom se ani na ničem nedomluvili! No, řekla bych, že pravda je někde uprostřed...

24.3.2024 v 17:40 | Karma: 17,85 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Hobby

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma: 11,80 | Přečteno: 289x | Diskuse| Hobby

Táňa Lišková

5 kilo čisté lásky - kdo z Vás to má?

Den lásky a zamilovaných je za námi - ovšem není upřímnější lásky než je ta zvířecí :) Moje kočka je toho důkazem!

16.2.2024 v 8:51 | Karma: 16,30 | Přečteno: 278x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 683x
Hrdá panička britské kočky, herečka, pisatelka, básnířka, milovnice ořechového másla, vaření, turistiky, výletů na kole, sluníčka a velkých hrnků kafe :)

Seznam rubrik