Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU nebo národní státy?

Co je důležitější – celek nebo části, které ho tvoří? Jsou části spojené do jednoho většího celku méně důležité než celek sám?

Fyzika tvrdí, že vesmír je zásadně vnitřně spjatý, vnitřně závislý a nerozdělitelný. Jinými slovy: vše je svázáno se vším. Existují také určité vlastnosti našeho světa, které jsou svázány spíše s celkem, než s jeho částmi. Takovou vlastností je třeba gravitace, která vše spojuje. Ta je jevem globálním a ne lokálním, jak by se mohlo zdát.

Není-li to jasné, mohu uvést jiný příklad: krása je také vlastností celku. Představme si, že bychom chtěli zjistit, v čem spočívá krása a tajemství úsměvu Mony Lisy tak, že bychom tento slavný obraz Leonarda da Vinciho rozřezali na malé kousky a snažili se je analyzovat v laboratoři. Co bychom zjistili? Nic. Krása a tajemství by se někde vytratilo.

Celek je tedy zřejmě víc než suma jeho částí. Kolikrát jsme již to slyšeli? Zdá se, že je výhodné se slučovat a spojovat. Části spojené v celku vytvářejí novou kvalitu. Státy spojené v unii spolu spolupracují a neválčí. Nebo ne?

V jednom svém článku (zde) jsem napsal, že vytváříme složité systémy, abychom vytvo­řili novou kvalitu. Nesmíme je však vytvářet neúčelně. Fungující složitý systém lze vytvořit pouze tak, že bude postaven na jednoduchých principech: Jeho části musí mít nízkou poru­chovost a musí být efektivně uspořádány. Budou-li uspořádány neefektivně, budou-li spotře­bovávat příliš energie ze systému, systém jako celek brzy přestane fungovat nebo se činnost tohoto systému zpomalí a nebude plnit svůj účel.

EU je vlastně taky takový složitý systém, který funguje pomalu, složitě a to, co produkuje často ani moc nechceme. Včera na summitu EU jasně zaznělo, že celek je více, než jeho části. Celoevropské řešení emigrační krize má větší váhu než iniciativy některých států (speciálně V4). Pod pojmem celoevropské řešení však není skryto celoevropské řešení, ale spíše „řešení“ představitelů některých privilegovaných států – tedy částí, které se vydávají za celek.

Mohli jsme také sledovat, jak Velká Británie, prosadila pro sebe zvláštní postavení v rámci EU. Máme tak části celku, které jsou více než části celku – Německo, Francie, Velká Británie. Trochu mi to připomíná situaci, jako by se protony a neutrony rozhodly, že jsou důležitější – něco více než elektrony, protože tvoří přece jádro a elektrony jsou tu jen proto, aby kolem tohoto jádra obíhaly. Na jádrech bez elektronů však svět postavit nelze.

Principy, na nichž byla myšlenka sjednocené Evropy vystavěna, již zřejmě neplatí nebo byly zapomenuty. Fedor Gál, včera večer v rozhovoru na ČT24, přirovnal V4 k nádoru (rako­vin­nému bujení) na těle Evropy. To vytváří pocit, že Evropa (myšleno západní) je ve své pod­statě zdravá, jen kdyby nebylo nezdravých částí na jejím těle, jako je právě V4. Zdá se, že ta správná Evropa je jen ta západní a státy východní Evropy, jsou jen druhořadí vazalové, kteří mohou být rádi, že jsou rádi – být rádi za poskytnuté milodary ve formě dotací, společného (?) trhu a že se mohou s velkými Bratry kamarádit. A co velký Bratr činí, to dobře činí.

Složité systémy jsou však nestabilní a rády se rozpadají – u říší to obvykle začíná tím, že nemají snahu chránit vlastní hranice a části celku přestávají vidět výhodu v tom, že jsou částmi celku. Státy, jako jsou Německo, Francie a Velká Británie mohou jednoho dne zjistit, že jejich vazalové již tolik netouží se s nimi družit a opouštějí je. Pak třeba také zjistí, že i ony jsou tvořeny částmi, které již nechtějí tvořit jeden celek.

Všichni známe legendu o třech prutech Svatoplukových, které společně nešly zlomit, ale stačilo je rozdělit a pruty snadno praskly. Doléhá na nás ve výkřicích politiků, že jenom celo­evropské řešení nás zachrání před migrační krizí a ochrání nás proti všemu zlému – Amen. Opak je však možná pravdou. Bez EU by si národní státy zřejmě poradily s migrační krizí do jednoho měsíce nebo by ani žádná krize tohoto druhu nevznikla. EU již totiž není něco, co dává, ale spíše bere, sílu jednat.

A jak je to s těmi pruty? Inu, ohrožené státy by se proti společnému nepříteli zcela jistě spojily - semkly. Tak by získaly magickou sílu spojených prutů. Vytvořily by celek, který by nebyl svázán uměle, ale byl by založen na bytostně společných zájmech. Státy V4 jsou nyní možná těmi pomyslnými pruty, které spojují společné zájmy a zřejmě i společný nepřítel. Možná nejsou zhoubným nádorem, jak si možná myslí pan Gál, ale zárodkem nové naděje pro Evropu.

 

Autor: Rostislav Szeruda | sobota 20.2.2016 7:00 | karma článku: 19,59 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6485x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 371x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik