Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učím se být šťastná VI

Někdo je vysmátý a optimistický v každé situaci, někomu nic nechybí a stejně si pořád stěžuje. Někdo je šťastný aniž pro to něco dělá a někomu se to nedaří celý život. Dá se štěstí naučit ?

Troufám si tvrdit, že ano. Být šťastný se naučit dá.

Ráda pozoruji lidi. Fascinují mě Ti, kteří procházejí životem s lehkostí a úsměvem, jako by to měli od narození. Proč já neumím být jen tak jednoduše šťastná? Proč pořád něco řeším, proč stále pochybuji, porovnávám, analyzuji, shazuji ?

Trvalo mi to dlouho, než jsem to pochopila. Jediný člověk, který mi pomůže to vysvětlit, jediný, kdo mě může nasměrovat a kdo mě může udělat šťastnou jsem já sama. Ještě delší dobu mi trvalo než jsem se naučila dívat se na sebe nezaujatě, bez odsuzování, hodnocení. Prostě koukat  ze strany na Markétu, pozorovat ji a pojmenovávat, co dělá. Jen když vidím, co dělám jinak než bych chtěla, mohu s tím něco dělat.

 V pracovním životě mýma rukama prošla celá řádka úžasných mladých lidí, kteří následně vyrostli ve skvělé a úspěšné profesionály. To je jedna z věcí v mém životě, na kterou jsem hrdá. Často se mě ti mlaďoši ptali a ptají, jak to udělat, aby člověka neopouštěl optimismus a pozitivní pohled na jakoukoliv situaci. Říkám jim z vlastní zkušenosti: první předpoklad je CHTÍT. A ten druhý je TRÉNOVAT to. Zkoušet, opakovat, nepolevovat, když se nedaří.

 Je to jako u čehokoliv jiného, co se potřebujeme naučit. Když se učíme číst nebo řídit auto, taky to ze začátku vypadá jako neřešitelný problém. Chce to postupovat krůček po krůčku, každý krůček opakovat do té doby, dokud není jistý. Ono se to potom začne skládat, dostane se to pod kůži a najednou nám přijde neuvěřitelné, že jsme něco tak samozřejmého jako řízení auta nezvládali. A s pozitivním pohledem na svět je to stejné. Na všem se dá najít něco pozitivního. Stačí chtít to vidět a uvědomit si to. A opakovat si to a opakovat si to a opakovat si to :-).  Je množství metod, od meditací po afirmace, mantry, psaní si deníčku a celá řada dalších. Každý nechť si najde to, co mu vyhovuje. Mě moje mantry fungují.

to je věda...

My, civilizovaní lidé jsme se naučili dbát o tělesnou hygienu. Neumíme si představit, že bychom si nečistili zuby, nesprchovali se. Ona ale I naše mysl potřebuje pravidelnou hygienu! Máme pravidelné mechanismy, jak vyčistit nebo alespoň nešpinit svoji mysl, podobně jako každodenní fyzická hygiena ? Někteří mají, někteří ne, někdo to dělá podvědomě, někdo se dopracoval do vědomé práce se svou myslí.

Celý život jsem pracovala mezi chlapy… zejména ajťáky. Ti tu hygienu pojímali třeba tak, že jednou za čas zašli "reformátovat harddisk" … myšleno zapařit tak, že druhý den ráno nevíte čí jste. Asi jim to funguje.

Já jako hospodyňka vím, že je někdy efektivnější nepořádek nedělat, protože úklid je mnohem rychlejší a jednodušší. Tak se snažím svoji mysl pokud možno "nešpinit". Nezatěžovat ji negativními informacemi z médií, hrabáním se ve špatných zkušenostech, rozebíráním děsivých zážitků, litováním se. Když už se stane, že se zachytím s negativními myšlenkami, snažím s jich co nejdřív zbavit, dříve než se zabydlí a nabalí na sebe další.

Jako každé ráno, když se sprchuji a čistím zuby, stejně tak mám své zaběhané rituály, kterými se snažím uklidnit a čistit negativními myšlenkami zaplevelenou mysl. Není to vždy jednoduché, ne vždy mám chuť a vůli sama se sebou bojovat. Přišla jsem na to, jaká síla je v pozitivních rituálech a důslednosti. Stejně jako při učení čehokoliv jiného.

Nezávidím lidem, kteří se nepotřebují učit jazyky, protože se jim do hlavy dostávají tak nějak samy, kdežto já se musím nadřít každé slovíčko čtyřicetkrát a stejně není záruka že ho nezapomenu. Nezávidím lidem, kteří si stoupnou poprvé na lyže a jezdí jako by se s lyžemi narodili, kdežto já to zkouším a zkouším a pořád u toho vypadám jako paní radová. Nezávidím lidem, kteří procházejí životem jako růžovým sadem a na co sáhnou to se jim daří. Mám svoji cestu. Učím se. A vím že učení je o tom CHTÍT a donekonečna opakovat a TRÉNOVAT. Tak to s úsměvem dělám a mám velikou radost z každého, byť malého pokroku.

Štěstí se dá naučit. To netvrdím jen já ale píšou o tom i mnohé kapacity.

Nevím, kolik semestrů mám ještě před sebou, ale jsem šťastná, ze všech, které jsem už absolvovala.

Tak přeji příjemný boj s podzimními depresemi :-)

Autor: Markéta Szabová | sobota 19.11.2016 16:05 | karma článku: 13,60 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - červená řepa co chutnala i Frantovi

Další recept: salát z červené řepy. Zavedli jsme se sousedy zvyk pravidelně se potkávat. Jedna z nás, manželek, vždy udělá večeři a je důvod se sejít, popovídat, zjistit co je nového, utužovat dobré vztahy.

12.12.2017 v 22:07 | Karma: 19,79 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - Jáhelník

Holky moje, chtěly jste, abych vytvořila skupinu a nasdílela recepty z našeho Babince. Už jsem v tolika skupinách, že se v tom ztrácím. Vrácím se tedy sem. Tady s vámi mohu sdílet recepty. Ty kuchařské I ty o životě :-)

10.12.2017 v 11:07 | Karma: 13,73 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná XI

Svět je nádherně vymyšlen. Existují v něm ženy a muži a má to smysl. Holky, ženské, nesnažme se narušovat rovnováhu světa tím, že se budeme "obouvat do mužských bot" !

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Koloběžkové meditování I

Pokud to jde, každé ráno si dávám své kolečko (11 km) na koloběžce. Je to čas, kdy mě napadají nejvšemožnější nápady. Dnes se mi po cestě zachtělo reagovat na můj minulý příspěvek tady. Jak je to vlastně s tou mojí emancipací ?

4.1.2017 v 17:43 | Karma: 10,62 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Učím se být šťastná X

Nedělám novoroční předsevzetí. Letos jsem udělala výjimku. Slíbila jsem si věci, které asi pomůžou rozvíjet můj vztah s partnerem. Je to hodně důvěrné povídání. Jeho zveřejnění je pro mne zavazující.

2.1.2017 v 9:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Jsem ženská, která desítky let obětovala práci v manažerských funkcích, přitom vychovala 4 úžasné děti a která má chuť se teď trochu zastavit a pustit se do věcí, které ji baví.

Seznam rubrik