Batolata a iPhone

Sotva mají za sebou první krůčky a dorozumívají se svou originální hatmatilkou, dostanou od rodičů místo společného času na hraní iPhone do ruky.

Nevěřila jsem svým vlastním očím když jsem narazila na emimino.cz na diskuzi s názvem Jakou hru na iPhone pro 16měsíční? Zakladatelka hledá tipy na hry "pro chvíle, kdy je akutně potřeba ji zabavit třeba na klíně a tak". Od technicky vyspělých maminek dostala spoustu informací o vhodných aplikací. Podle jedné z diskutujících je dítě zakladatelky už pozadu. V diskuzi se pochlubila "Pche, mala pari ty Zvířátka uz od 9 měsíců!" Ani ve snu by mě nenapadlo, že někdo hry pro kojence vymýšlí, natož že opravdu existují a že jsou hojně využívány.

Některá maminka miluje aplikaci Zvířátka, jiná doporučuje Kočičku Ginger, pexeso, aplikace dětský telefon, pečení muffinů, piano band..."Najde se tu i uvědomělá máma desetiměsíčního dítěte, klade důraz na estetično a výuku cizích jazyků již od kojeneckého věku. "Pokud ti nevadi anglictina, tak krasne aplikace ma Fisher-Price. v nekterych je anglictiny dost (rikenky, pisnicky), v nekterych v podstate zadna (klikacky se zvyku). ale krasny design a maly je zboznuje".

Naštěstí do diskuze přispělo i dost maminek, které stejně jako já, nesouhlasily s používáním elektroniky u tak malých dětech. "Tak ono je to hlavně o tom, zda je dítě naučené zabavit se samo. Pokud si neumí od malička hrát samo a používat fantazii, tak dřív nebo později skončí nalepené na facebooku, telefonu, ať už mu to dáte v pěti měsících či patnácti letech. Pokud ale není závislé na tom, že mu někdo ukazuje jak si hrát, pojme i techniku jako hračku a nebude to „potřebovat“, aby zabilo čas. Dcerka (16 měs.)se u doktora zabaví třeba s blbejma klíčema, povídáním o obrázcích na stěnách, dokola chce opakovat, co se jak řekne."

Potěšilo mě, že rozumnější maminky byly v převaze. Znamená to, že přeci jen na světě budou ještě běhat batolata, která si budou stavět komínky z kostek, přehrabovat barevné kolíčky na prádlo, bubnovat na pokličky od hrnců, stavět puzzle, jezdit vláčkem.

 Snažme se, alespoň těm nejmenším dětem, v dnešní přetechnizované době dopřát dětství „po staru“. Vymoženostem současnosti se stejně nevyhnout, ale dáme jim možnost poznat tradiční hodnoty. Děti rychle vyrostou a my budeme rádi vzpomínat na společné chvilky, které jsme s nimi mohli strávit.

Sebevyspělejší technika lásku prostě nenahradí.

Autor: Jarmila Syptáková | pondělí 7.10.2013 13:43 | karma článku: 18,12 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Jarmila Syptáková

Milá exmanželko,

12.6.2015 v 11:05 | Karma: 19,13

Jarmila Syptáková

Milá babičko,

11.6.2015 v 8:24 | Karma: 28,49

Jarmila Syptáková

Sbohem, kočičko

8.11.2013 v 14:01 | Karma: 21,03