Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbav se slabocha svého

Když máme v srdci díru, nebo nám něco chybí, nejsme spokojeni se životem, je to živná půda a dobrý základ pro to, stát se na něčem závislým. Je to tak, že každému asi něco chybí. I když vypadá navenek spokojený, neznamená to, že je o moc víc spokojenější než ten, který každých pět minut vzdychá, že ho píchá tady a tady a že neví, co se životem, že se mu nedaří nic, co si přeje a že asi brzy umře. Vůbec ty pohřbívací řeči mám ze všeho nejradši. Pohřbívání se za živa a téma nemoci. Nejsou všichni stejní. Jsou i takoví, co by si urazili ruku, než aby si stěžovali, mají pořád úsměv na rtech a plná ústa keců, že se vlastně mají dobře a všechno to zlé berou jako výzvu.  

Říká se, že silnější přežijí. Ale právě ti silní, to mají těžší. Podle mě. Slaboši si stěžují, jsou slaboši, nebo se na ně hrají, stěžují si tak, že se najde někdo, na koho se nalepí, vysají z něho všechnu energii. Slabochům je líp. Ti silní, kteří jsou tu jenom proto, aby se o ně pořád někdo opíral, to musí vydržet, ať se jim děje, co chce. Jsou to chlapáci připravení každou minutku někomu pomoci. Ale ptám se: „Kdo pomůže jim?“ Nikdo není nezdolný a to, co se jim děje se naskládá a jednoho dne to budou oni, kdo bude potřebovat pomoc, duševní podporu, spřízněné dušičky. Ostatní na to nejsou zvyklí a místo toho, aby jim pomohli, na ně ještě více nakládají své problémy a pořád si myslí, že jim je někdo bude řešit. Jednoho dne každý silný řekne ne, protože to se nedá vydržet donekonečna. Když už si vypěstoval zástup závisláků, řekne jim dost. A ti závisláci, se samozřejmě nejsou schopni postarat o sebe, je už v jejich podstatě, že si musí najít zase jinou dušinku, kterou vysajou do mrtě, až v nich nezůstane žádné energie. A ti siláci se půjdou uzdravit. Budou si zase hrát na machry, házet ramenama, možná si také najdou nějaké závislůstky, které je budou držet nad vodou a jejich život naplňovat, a budou se snažit, nebýt jako ti slaboši, jejichž jediným životním cílem je na někom viset.

Každá závislost na čemkoliv je nezdravá a pramení z nějakého důvodu. Je na každém jestli si své závislosti bude plnit užitečnými věcmi, nebo se stane závislým na lidech, alkoholu, cigaretách. Třeba taková závislost na práci nebo na svém koníčku je vždycky užitečnější a má nějaký přínos. Protože pokud budeme mít svou práci tak rádi, že se na ní svým způsobem staneme až závislými, může to být časem měřítkem našeho úspěchu, protože jedině v tom, co děláme rádi, naplno a na co máme talent, v tom můžeme být nejlepší a může nám to k něčemu být. Pokud to není činnost takového druhu, aby se to stalo naší prací, pořád ji můžeme brát jako krásného koníčka, kterému obětujeme vše. Mám ve svém okolí dost lidí, kteří svůj život zasvětili rodině a teď zůstali sami, bez koníčků, bez věcí, které by je činili šťastnými. Celý život vlastně promrhali, nezůstalo jim nic. Většinu svého času se nudí, už se nemají o koho starat, protože ti, o které se starali dosud o ně zase tak nestojí a chtějí si žít svůj život. Nechápou jejich snahy proplouvat bezcílně životem a čekat na zázraky, že vyjde slunce, když pořád prší, že bude teplo, když mrzne až praští.

Závislost na čemkoliv o něčem značí, a pokud se už nemůžeme ubránit k něčem inklinovat, měli bychom být dost silní, abychom ty svoje závislosti dovedli korigovat a vybírali si, dokud je čas. Pokud se staneme závislými na nějaké návykové látce, musí nám být jasné, že závislosti jako takové se nezbavíme, pouze tu svoji závislůstku můžeme za něco jiného nahradit. Nahrazujme proto svoje závislosti a mějme odvahu říci lidem, na kterých nezdravě visíme: „Já tě vyměním“ a začneme raději s tím, co už máte dlouhou dobu chuť udělat, ale pořád se kvůli někomu vymlouváte, že na to nemáte čas. Teď na to nemáte čas, potom na to nebudete mít peníze, potom bude špatná konstelace hvězd až budete jednoho dne v důchodu a pořád se budete na někoho vymlouvat, že za to může někdo jiný. Dělejme si každý den radost, najděmě si svoji užitečnou závislost na nějaké činnosti a slabochů se zbavme.

Autor: Bohdana Synovcová | úterý 6.4.2010 14:36 | karma článku: 12,07 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

“Už seš dost velkej,” ráda bych Ti řekla, ale nemůžu. Nezní to tak, jak bych chtěla, ale to je holt život.

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86 | Přečteno: 493x | Ostatní

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

Dnes jsem si uvařila pelyňkový čaj. Chutná trochu hořce. Ale je to jako se životem. Ten, když pijete po doušcích,

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49 | Přečteno: 2976x | Diskuse| Ona

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

Je to asi týden, když mi jeden týpek, říkejme mu kolegáček, i když se o žádného kolegu nejedná, poslal zprávu, že potřebuje poradit. Řekl mi, že dostal novou pracovní nabídku. Měl by jezdit náklaďákem za 2000 EUR čistého.

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 839x | Osobní

Bohdana Synovcová

Nejlepší

Na nějaké ty medaile moc nejsem. Ale tento rok jsem si jejich předávání na Pražském hradě z pochopitelných důvodů nemohla nechat ujít.

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 439x | Ostatní

Bohdana Synovcová

Byl jeden blbeček, byl jeden blb

Bláázen. Blááázen je to. A? Blááázen jsem já? Pamatujete si na mou druhou báseň v mém životě? Ta první zněla něco jako:

23.10.2016 v 16:36 | Karma: 7,23 | Přečteno: 603x | Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik