Sežrat

Zástávky autobusů v některých vesnicích jsou v katastrofálním stavu. Jako přicestuvší cizinec do obce Dolní Němčí Vás autobus vyplivne na rozcestí a pokud chcete pokračovat do obce Hluk a nemáte přímý spoj, tak při hledání zastávky se proberete.

První 2 zastávky jsem přehlédla úplně, protože jdete za vidinou udržované zastávky v jinak hezké obci. Naproti nákupního střediska na místním náměstí na Vás vybafne budka. Cedule označující zastávku nikde, o absenci jízdního řádu je lepší taktně pomlčet. V obci dlouhá jako nudle, jsem tak málem přesla i tuto zastávku.

Problematika chybějících jízdní řádů není ojedinělá a tu beznaděj, když se ocitnete „kdesi“, si obyvatelé větších měst nedovedou ani představit. Protože přece pořád něco jede. Přidáte-li si neznalost prostředí a četnost spojů, tak Vám z úst zmizí poslední zbytky úsměvu, který začal pomalu mizet, když jste vyskočili do příkopu na rozcestí.

Bez auta se v dnešní době neobejde většina obyvatel menších obcí. Starším občanům často nezbývá než pěškobus nebo kolo.

Tak i takový je život kolem nás a má příchuť hořkého ovoce, do kterého si někteří pánové a dámy nechtějí kousnout. Pokud je občan na hranici životního minima, je rád, že má kde bydlet a většinou volné prostředky na koupi auta nemá. Peníze na cestu do práce autobusem by si ještě byl schopen vydělat, ale vzhledem na absenci spojů je šance, že získá dobře placenou práci se slušnou pracovní dobou mizivá. Kdo by potom hledal práci, která ho baví, když není ani ta, do které by se bez problémů dostavil?

Do takových obcí bývá zvykem nastěhovat firmy, ale vzhledem k přirozenému výběru, v nich stejně zaměstnat celou vesnici prostě nelze. Firmy mají potom většinou stejné problémy. Sehnat kvalitní lidi, kteří by dojížděli někam do pole, které ale nejsou ochotní za to dobře zaplatit, protože to, že nebydlí v „jejich“ vesnici je tak nějak nezajímá.

Kruh se začíná uzavírat. Mocní si budou stěžovat, že se lidem nechce pracovat, lidé kteří pracovat chtějí, ale neví jak to udělat, si budou stěžovat na mocné. Nebo se začnou pojídat navzájem, třeba je to jediné řešení, jak se zbavit sociálních případů a lidí bez práce.

Autor: Bohdana Synovcová | pátek 24.9.2010 14:09 | karma článku: 11,03 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97

Bohdana Synovcová

Nejlepší

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46