Láska verzus závislost

Jsem závislá na počítači. Často říkám: „Miluju svůj počítač.“ Hranice mezi láskou a závislostí je tak tenká, jako led, na který neváháte vstoupit i když nevíte, jestli vydrží. Můžete si myslet, že někoho milujete. Může se to stát nesčetněkrát. Myslíte si, že někoho milujete. A i když si myslíte, že je to láska, po měsíci odvykání všechny příznaky zmizí.

Říká se, že z lásky se dá dostat. Z lásky se dostanete za měsíc. Z velké lásky za dva roky a z té opravdové, tak ta Vám změní celý život.

Když Vám chybí sex, neznamená to, že Vám chybí bývalý. Když Vám chybí sex s bývalým, neznamená to, že Vám chybí bývalý. Třeba to nebyla to láska, třeba se Vám to s ním jenom líbilo v posteli. Časem si na sex najdete někoho jiného a přestanete se trápit. Bývalý Vám chybí pouze v případě, že i když se Vám sex s ním třeba až zas tak nelíbil, i přesto byste s ním byli ochotni strávit zbytek života, klidně i bez sexu. Tomu se říká opravdová láska. Jak je v tom zamotaný sex jako stavební prvek vztahu, tak to není vztah, ale sexuální dohoda.

Láska je hra, která má určitá pravidla. Téměř vždy je tam jeden, který má rád míň. Pokud jste to z té dvojice vy, kdo miluje méně, můžete si hrát. Protože ten druhý pro Vás udělá všechno. Můžete toho zneužívat. Kdo má rád víc, se dá poznat lehce už při namlouvání. On se Vám neozve. Naschvál. Nebo proto, že to vydrží. Je mu to jedno. Vy to nevydržíte a ozvete se jako první. Je to jasné, kdo se ozval jako první, prohrál, protože je víc zainteresovaný a dal to na sobě znát. Ukázal karty a už to nikdy nevyhraje. Tahle hra se dá hrát v případě, že jeden má rád míň. A skoro v každém vztahu tam jeden takový je. Pokud by se měli oba dva rádi stejně, tak to by byla dokonalost. A kolik věcí na tomto světě je dokonalých?

A až to potom skončí, tak ten, co měl rád míň, nemá vůbec žádný problém. Ze dne na den si najde někoho jiného, a je mu to stejně jedno, jako když byl s Vámi. Třeba si Vaši lásku nezasloužil. Nebo vy jste na něm byli jenom závislí. A protože jste na něm viseli, nebyli jste schopni říct dost, dokážu žít i bez tebe. Muselo se něco stát, co Vám ty oči otevřelo. A vy za to můžete být vděční a díky tomu už nikdy nebudete žít život druhých, ale sami si uvědomíte, co je důležité pro Vás a zařídíte se podle toho. Za celý život je člověk schopný opravdu milovat 2x až 3x. Někteří lidé ve vztahu setrvají i když nejsou spokojení úplně na 100% a celá doba ve vztahu se dá nazvat jako čekání na někoho lepšího, vztah trvá do té chvíle, než se někdo takový objeví na obzoru, proto některé vztahy končí. Otázkou však zůstává, proč vznikly, ne proč skončily. Pokud vznikne vztah ze špatného důvodu, není se co divit, že jednoho dne skončí.

Najít hranici mezi láskou a závislostí je velmi nesnadný úkol a často několik let žijeme ve vztahu a o tom, že se jedná o lehčí či těžší formu závislosti nemáme ani tušení. Nejstrašnější na tom je, že to vidí všichni okolo, jenom vy ne, protože jste v tom. Jste uvnitř a když jste uvnitř, tak se na to nemůžete podívat zvenčí. Je to odstup, co Vám chybí. Pokud si zajistíte odstup, ponecháte si pocit vlastní nezávislosti a budete spolu komunikovat nemělo by Vaší lásce stát nic v cestě.

Autor: Bohdana Synovcová | pátek 9.4.2010 21:58 | karma článku: 11,73 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97

Bohdana Synovcová

Nejlepší

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46