Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo za to může?

Zárodek světové krize byl v tom, že banky poskytovaly špatné půjčky. Proč přesně krachuje Řecko nevím, ale mám takové neblahé tušení, že půjčit Řecku, je zrovna taková špatná půjčka. Pokud půjčíte někomu, kdo dluží na koho se podívá, nemůžete čekat, že Vám to vrátí, protože zjevně něco dělá špatně, jinak by tu půjčku nepotřeboval. Spíš než půjčky by Řecko potřebovalo dary. Když se pořádají sbírky na různé dobročinné akce, proč by se nemohly uspořádat sbírky na krachující státy.

To, že žít si nad poměry, neúměrně se zadlužovat a vydávat finance neuváženě se nevyplácí ví Island, Řecko, ví to i Slovensko, které neváhá pomoci, i když si to také nemůže dvakrát dovolit. Víte to dokonce i vy, kteří nemáte na chleba a půjčujete si na to, abyste holý život žili. My to zatím ještě nevíme, ale i to jistě přijde. Letiště v Řecku jsou ochromeny, školy nepremavaju, běžní občané protestují proti opatřením, které by se jich měly dotýkat, i když nastalé problémy, zdá se, nezavinili. Máme se tak, podle toho, kde se nacházíme a buď se přizpůsobíme situaci ve své zemi, nebo se také můžeme pokusit  něco změnit, můžeme se nejen pokusit          o změnu, ale také se můžeme vézt, nebo můžeme utéct. Někteří podnikatelé zvažují odchod z Řecka. Proč by měli zůstávat a trpět za ty, co zůstávají a svezli se, mají namaštěné kapsy a o to, jaké mají jejich kroky následky, se nestarají.

V dobrých firmách bývá zvykem, že se zaměstnanci platí podle toho, jak pracují a ne podle toho, kolik si odhlasují. Zástupci státu mají své jisté, je jim tak jedno, jak pracují. Důležité je jenom to, aby to vypadalo, že pracují dobře a to, že zase tak dobře nepracují umí dobře okecat.

V naší zemi se nežije lehce. Mnozí již delší dobu ví, že náš stát žije na dluh. Ale to, že to tak nejde donekonečna nám musí ukazovat světová finanční krize a krachující státy. Co se ještě musí stát, aby padly hlavy, aby problémy řešili ti, co jim rozumí, představitelé státu pracovali i jinak než ústy, zapojili logické uvažování a problémy začali řešit i jinak, že si o nich povídat. Povídají nám, jak by udělali to či ono. Jsou zde ta slova a na výsledky si musíme počkat.

Je stát špatná firma? Do dobré firmy na dobré pracovní místo Vás nevezmou pokud za Vás nemluví vzdělání, praxe a činy. K tomu být představitelem státu podle všeho stačí mít dobrou vyřídilku, umět zametat problémy pod koberec a být něčí velmi dobrý kamarád. Mlčící, zodpovědní, pracovití a pragmaticky uvažující politici se moc nenosí, protože nemají šanci překřičet ty, co sice až tak pracovití nejsou, ale za to umí dobře slibovat a hrát na city cílovým skupinám.

Dobří odborníci jsou dobří proto, protože jsou jednostranně zaměření, své práci rozumí a aby dobře pracovali, tak na svou práci potřebují klid a na nějaké šarvátky a marné boje nemají chuť, čas ani náladu. Proto očekávat od kvalitních lidí, že se pohrnou do politiky opravdu nemůžeme. Politikem se může stát pouze exhibicionista, narcista a arogantní člověk s tak železným sebevědomím, kterého nerozhodí ani to, když má někdo jasné důkazy o jeho neschopnosti.

Jen pro srovnání. Když zkrachuje nějaká firma, tak je to pro spoustu lidí nepříjemné, ale zas nic moc tak velkého se nestane. Lidé si najdou jinou práci, díra na trhu se také časem zaplní. Vina se nakonec na někoho svede. Ale když zkrachuje stát, tak je to obrovská šleha. Vinu svést není na koho, můžou za to všichni a zároveň vlastně nikdo. Papaláše si tam lidi sami navolili, oni potom zvedali ručky a vedli to tam od devíti k pěti. Stalo se to už podruhé a nadále se nic neděje. Je to stejné jako s finanční krizí, dokud prachy tečou a jsou zakázky, tak se vlastně nic neděje. Je to něco, co se týká druhých. Nač vytahovat hasičák, vždyť hoří jenom u sousedů. Hlavouni hasí maximálně tak svoji žízeň. Prachy tečou, když ne, někde se vypůjčí, do basy se nedostanou, tak o co jde. Vypadat hezky upracovaně, starostlivě a sebevědomě a hlavně si nenechat šáknout na svou výplatu, to je recept jak přežít v čele a nenechat se spláchnout.

Líbí se mi ta solidarita okolních států a těším se, jak se budeme tvářit my, až se prachy začnou nalévat do našeho státního rozpočtu. Když u nás existuje osobní bankrot, tak proč bysme nemohli mít i ten státní. Nemusíme mít sice všechno, ale zdá se mi, že náš stát je tak trochu hamižný a chce to, co mají jiní.

Může se proti tomu běžný občan nějak bránit? Nebo mu nezbývá než čekat, i kdy jak to dopadne, tuší?

Autor: Bohdana Synovcová | středa 5.5.2010 19:51 | karma článku: 14,61 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

“Už seš dost velkej,” ráda bych Ti řekla, ale nemůžu. Nezní to tak, jak bych chtěla, ale to je holt život.

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86 | Přečteno: 493x | Ostatní

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

Dnes jsem si uvařila pelyňkový čaj. Chutná trochu hořce. Ale je to jako se životem. Ten, když pijete po doušcích,

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49 | Přečteno: 2976x | Diskuse| Ona

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

Je to asi týden, když mi jeden týpek, říkejme mu kolegáček, i když se o žádného kolegu nejedná, poslal zprávu, že potřebuje poradit. Řekl mi, že dostal novou pracovní nabídku. Měl by jezdit náklaďákem za 2000 EUR čistého.

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 839x | Osobní

Bohdana Synovcová

Nejlepší

Na nějaké ty medaile moc nejsem. Ale tento rok jsem si jejich předávání na Pražském hradě z pochopitelných důvodů nemohla nechat ujít.

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 439x | Ostatní

Bohdana Synovcová

Byl jeden blbeček, byl jeden blb

Bláázen. Blááázen je to. A? Blááázen jsem já? Pamatujete si na mou druhou báseň v mém životě? Ta první zněla něco jako:

23.10.2016 v 16:36 | Karma: 7,23 | Přečteno: 603x | Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik