Je to normální (morální)?

Někde jsem teď četla, že někdo někde něco ukradl nebo zapomněl zaplatit. Říkejme tomu jak chceme. A začala jsem debatovat na téma, zda je normální krást a nebo není. Určitě každý z nás si někdy něco menšího či většího přivlastnil a nepovažoval to vůbec za zlé. Myslel si, že na to má nárok.

Má matka právo dát dítěti rohlík před jeho zaplacením a otec dát dítěti napít vody z regálu, ještě před tím, než projde pokladnou? Mají lidé právo brát si věci, které jim nepatří a rozhodovat o věcech, které jim nenáleží? Je hlad dítěte omluvou za neschopnost rodiče zajít včas nakoupit, aby dítě netrpělo hlady? Je to dostatečně výchovné dávat dětem jakékoliv věci v obchodě před jejich zaplacením?

Nevím, z jakého hlediska to vidíte vy, ale můj názor je takový, že na nic takového nemá právo žádný z nás. Pokud je dítě hladové, tak má jít do obchodu dřív, než dostane hlad a nebo žízeň. Nebo jít zboží zaplatit a potom mu ho dát. Učíme děti krást už od malička a potom se divíme, že nám rozkradou republiku. Neříká se přece také, že čím dřív začneš tím líp?

Krást je stejně nenormální jako zabíjet, stejně jako sám si rozhodovat o vlastním platu. Obávám se že se tu dostává na přetřes morálka a svědomí, které je dnes už spoustě lidí cizí. Pokud si někdo myslí, že je normální krást, normální je zabíjet a svůj plat si zvyšovat do libovolné výše a druhé nutit, aby žili ze vzduchu, tak slovo morálka a svědomí sice zná, ale jistě jenom ze slovníku.

Peníze jsou to, co kazí charaktery, přemíra sexu a násilí kolem nás také. Stejně jako to, když vždy dostaneme to, co chceme a nejlépe ihned. Skromnost a odříkání patří dnes již do slovníku cizích slov a lidé žijící podle těchto zásad, jsou středem posměchu. Ostatní nevidí sílu v myšlení, ale v tom, jak moc mají napěchovanou šrajtofli a jestli mají víc než ostatní. Jestli mají lepší auto, jestli jejich děti mají lepší práci, jestli kdeco jiného. Takže platy bych jim naopak snížila na průměrnou mzdu, aby konečně začali přemýšlet a chovat se jako normální lidi.

Proplouváme životem a všechny na ty nesprávné věci už jsme si tak zvykly, že nám nepřijdou nenormální. Když se člověk setká poprvé se zločinem, tak je pohoršen, ale pokud je tomuto vlivu vystaven, tak si na něho zvykne a přijde mu normální. To samé se děje s těmi ostatními výše uvedeným oblastmi. Když má muž kamaráda, který ošahává vdanou kolegyni v práci, tak je z toho dva dny v šoku, o měsíc později mu to už nevadí, o další by chtěl také a nakonec mu závidí jeho čtyři vzdálené přítelkyně a o tom, jak se on sám začne chovat a co bude následovat, Vás nechám hádat.

Nechám Vás hádat i to, jak dopadne tato zem za sto let a v kolikati budeme chodit do důchodu my a hlavně, kde budou ti, co si na nás mastí kapsu právě teď. Asi už nebudou na světě a to je asi ta příčina, že si pánové svoje platy budou navyšovat a kašlat na ostatní, protože se toho, kam naši zemi dotáhnou nedočkají.

A jako správnou tečku si říkám o plat ve výši dvě stě tisíc. Dáte mi ho někdo?

PS: Dopravu do zaměstnání si zaplatím.

Autor: Bohdana Synovcová | sobota 28.5.2011 14:58 | karma článku: 11,98 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97

Bohdana Synovcová

Nejlepší

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46