Zameťme si před svým prahem a pak mluvme o úctě

Jako malá holka jsem dostala od své sestřenice úkol. Opakovat pořád dokola slovo „čapí“. Tak jsem to dělala, aniž bych věděla, co to vlastně říkám.

Maminka, učitelka, to zaslechla, a nařezala mi tak, že od té doby jsem to slovo už nikdy nahlas neřekla, natož napsala.

Tento blog, a vůbec blog, jsem objevila teprve před měsícem a nadchl mne.

Zajímavé názory, pozoruhodné příběhy, osvícené komentáře. Moudří lidé, kteří se dívají na svět kaleidoskopem. Články, které tříbí vkus, podněcují vnímání a rozšiřují fantazii. Političtí matadoři, rebelové, odvážní kritici, lehkovážní volnomyšlenkáři, romantici. Články, které vychovávají a učí úctě k zemi, vlasti i k jazyku.

Někdy jsem nemohla dospat rána, jak jsem se těšila na nové a další. Tak! Usnula jsem na vavřínech z blogu. A ráno nevěřím svým očím!

 V titulcích nazývají tím hodně sprostým slovem našeho prezidenta. A je mi z toho zle.

A je mi z toho úzko! Svět se zbláznil. Ti, kteří tu tak vážně besedují o etiketě, morálce, školství, výchově, inkluzi. Ti, kteří žehrají na neúctu mládí k čemukoli. Erudovaní ekonomové, filozofové navíc k vulgárnímu přízvisku českého prezidenta připojují palce uznání. Co to vypovídá o nich? O nás? O čtenářích? O mně?

Nejsem svatá a nemám zameteno před svým prahem, ale ti, kteří se s takovými výrazy nejen sžívají, ale dokonce jimi častují hlavu státu, jsou na tom daleko hůře. Neboť v jejich symbolu jsou trenýrky málo, lépe řečeno jsou tam navíc!

Přísloví totiž praví: "Čím kdo zachází, tím také schází!"

P. S. Urážka majestátu (lat. laesio maiestatis) je zločin urážky hlavy státu, jejího majestátu. Vždy býval jedním z nejtěžších zločinů, za nějž obvykle následoval trest smrti, v mírnějších podobách přetrval až do moderní doby. Zdroj: wikipedie.

                                                                              

 

Autor: Sylva Heidlerová | pondělí 7.3.2016 20:37 | karma článku: 31,07 | přečteno: 1393x