Potkali se na venkově: starosta, učitel, farář a lékař

Ti, kteří náš život významně ovlivňují. Starosta, učitel, farář a lékař. Profese, které jsou v dnešní společnosti jednomu každému z nich posláním a záhubou. Přesto a právě proto to jen oni mohou začít měnit!

Chybí nám lékaři. V nemocnicích, v poliklinikách, v záchranné službě. V Čechách prý nelze garantovat kvalitní zdravotní péči. Důvod? Lékaři s vidinou eura pracují v zahraničí. Ale oni jsou přece tím, čím jsou, i díky nám! My jsme ti, co korunou platili jejich studia. Proč? Aby nás jednou léčili. Nám přísahali. Namísto toho jsou z nich cizinci, kteří léčí cizí lidi v cizí zemi.

Chybí nám učitelé. Pedagogické školy studují z většiny ti, kteří vědí, že nikdy nikoho nic učit nechtějí! Breviář z roku 1943: „Učitel, který jde domů zároveň se svými žáky, není žádným přínosem pro obec." Nadšenému zbytku vezmou ideály rodiče, inu hájí své rozmazlené zpovykance. Hrstku zapálených učitelů pak utrápí právě ti rozmazlení zpovykanci. A ty nezlomné dozajista zlomí inkluze!

Chybí nám starostové. Přibývá obcí, kde starostovat nikdo nechce. Ti schopní už jsou úspěšní jinde, ti neschopní se začínají bát. Složité administrativy, bující byrokracie, evropských dotací. Tak starostují ti, kteří tam tak nějak z přesvědčení zbyli, nebo ti, co je někdo přemluvil. A všichni bez rozdílu se bojí anonymních osočovatelů. Protože pak je zpravidla z ničeho nic vzbudí a odvedou černooděnci.

Chybí nám faráři. U nás na česko-německém pomezí slouží mše většinou Poláci. Ale ti jsou dnes už přece také naši. Poněvadž ti, kteří naši zcela jistě nejsou, demonstrativně jim a nám podobným podřezávají hrdlo.

A my si to, stejně jako každý jiný evropský nesmyslný diktát, necháváme líbit.

Potkali se na venkově. Ti, kteří náš život významně ovlivňují. Starosta, učitel, farář a lékař. Profese, které jsou v dnešní společnosti jednomu každému z nich posláním. A záhubou. Přesto a právě proto to jen oni mohou začít měnit!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sylva Heidlerová | středa 27.7.2016 12:19 | karma článku: 32,11 | přečteno: 1229x