O zbytku, drobku i ostatku

Touží někdo z vás po zbytcích? Zbytek, je přece obecně vnímán jako drobek, jako nechtěná část dosud chtěného, jako vynucený odpad. Přesto se slovo zbytek v současnosti stává jedním z nejužívanějších.

Všichni si ho totiž navzájem ustavičně dopřáváme. Přejeme si hezký zbytek dne, večera, noci, rána, víkendu, a nedbáme té absurdity. Já ji ale vnímám čím dál tím více. Asi proto, že je pro mě čím dál tím více nepřijatelnější. Mohu pochopit, že ve snaze zapůsobit, někdo vymyslel rádoby originální pozdrav a zbytek neoriginálního národa to po něm papouškuje. Patrně někdo, komu připadá, že kontaktem s ním se ten druhý zcela vyčerpal, jeho den skončil a zůstaly mu už jen zbytky. Den už není dnem, neděle nedělí, ale jen pozůstatkem toho, co se nějak přežije a doklepe.

O nejdůležitějším vánočním večeru, poté co na nebi vyšla první hvězda, jsem obdržela gratulaci, v níž mi z celého srdce přáli hezký zbytek Štědrého dne. Ano, v době, kdy tato veliká událost vrcholí, zcela neslušně blahopřáli k jejímu pozůstatku.

Ovšem co je to proti pracovní komunikaci mých kolegů, ta je zbytková už od samého rána. Hezký zbytek dne mi vinšují od půl deváté. Avšak ani tady ten nesmysl nekončí. Včera mi v dokonalém hotelu po dokonalé snídani číšník s dokonalým úsměvem popřál hezký zbytek dne. Patrně je přesvědčený, že smyslem mého dokonalého dne je posnídat a pak už jen sbírat drobky, zbytky. Oddávající popřál novomanželům zbytek svatebního dne ihned po slavnostním ano. Napjatě jsem tedy očekávala také pěkný zbytek manželského polibku. Zajímavou informaci o zbytku, ale považte "o zbytku celém", podává Český rozhlas Plzeň. Meteorologa se na počasí ptají v sedm ráno, a pak už je zajímá jen, jak bude po celý zbytek dne. 

Přejeme si hezký zbytek prázdnin už v jejich druhý den, zbytek dovolené při prvním setkání, zbytek výletu po prvním kroku. Ani trochu nám to nepřipadá divné. Smiřujme se tedy i s tím, že vbrzku si užijeme hezký zbytek oběda se zbytkem jídla ve zbytku jara, léta, podzimu i zimy.

A vůbec popřejme našim novorozencům hezký zbytek života ve zbytku jejich rodin. A ať se daří i zbytku zbytkům jejich ostatkům.

Tak ještě než to všechno vypukne a po krk uvízneme ve zbytcích, si dovolím svému zbytku světa, kde je ještě obyčejem zdravit dobrý den, ráno, večer i noc, popřát hezký život! Bezezbytku!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sylva Heidlerová | čtvrtek 11.2.2016 9:27 | karma článku: 22,13 | přečteno: 443x