Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Nepolitičtí lidé“ a jejich politika

Jedno, údajně anglické přísloví říká: „Řekni mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi.“ Jde o tvrzení, na jehož význam se dá vcelku spolehnout, ač poznání o těch druhých si jistě neděláme pouze takto.

Čtení totiž může být i výrazem přechodné nálady, stavu mysli a pocitového rozptýlení, může tedy být jistým vodítkem, jak a na co směřovat svůj úsudek, chci-li druhého poznat.

Tato vedra mě, pravda, příliš velkým nadšením nenaplňují, nebylo to ostatně nikdy, protože z člověka, resp. z některých lidí, se pod vlivem tropických teplot stává často nedobrý tvor. Tvor, který více než jindy podléhá náladám, afektům a dělá zkratky tam, kde by se slušelo – dokonce právě ve vztahu k vlastní osobě – být uvážlivým a trpělivým. Např. nedělat prudké pohyby, dopřát hlavě chládek a prostor pro rozvahu, nezpotit nejen tělo, ale i ducha a přitom neobtěžovat ty druhé a argumentovat, že se s tím musejí smířit, protože „léto si přeci každý musíme užít“. Dodávám – proč ne – ale ne zneužít! A jsme u míry věcí, možná spíše jevů a projevů těch věcí, nebo taky známého, údajně biblického „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ Jsem pro, ale míru v mnohem jednodušším pojetí – prostě, zkusme si nevadit a přitom být všímaví a nenechat se pořád ohlupovat. Nemusí to být jen v těchto tropických dnech, kdy to může platit dvojnásob. Např. když vedle nás – zatímco si užíváme – někdo kolabuje a někteří z nás se přeci jen odhodlají mu aspoň zavolat pomoc.

Příčinou zhoršeného dýchání, zrychleného tepu a pocení nemusí být nutně horko. Je proto na místě zatěžovat tělo i ducha v těchto parných dnech snad s ještě větší opatrností. Pokud už nelze jinak, je dobré mít v záloze ozkoušené způsoby eliminace následků – pitný režim, studený obklad, chladné místo, ale i někoho bližšího, s nímž vše proberete a on na sebe vezme část naší duševní či fyzické zátěže. V neposlední řadě i telefonický kontakt, kam se o pomoc dovoláte, pokud se stav nelepší a chce to prostě odborníka.

Často jsme příčinami těch nejnázornějších stavů my sami, přímo anebo nepřímo. A ne a ne se ani pro příště vyvarovat příčin či podobností.

Že ani čtení nemusí být jen projevem pouze pasivního přijímání reality a může vyvolat některé nedobré pocity, myšlenky, a konec konců opakovaně utvrdit, že ani v těch netropičtějších dnech nejsme chráněni, i když si myslíme, že pro opak děláme maximum, mě např. přesvědčilo přečtení si červencového (2015) čísla zpravodaje Krušnohor.

V prvé řadě mě opětovně donutil přemýšlet o významu spojení „kolektivní vina“ – odpovědnost za činy společenství nesou všichni jeho členové (dodávám, že „pro jistotu“), co je a co už není politika a kdo ji dělá, i když skálopevně utvrzuje ty druhé, že tomu tak není. Že politika a politikaření jdou často ruku v ruce a odlišit to, je možné jen s rizikem a na vlastní nebezpečí. Upozorňuji proto, že v žádném případě nemám v úmyslu pouštět se do úvah nad působností stavebního a bytového družstva Krušnohor, ale spíše zapřemýšlet o politice, kterou dělá část jeho představitelů, kteří se kdysi sdružili do Sdružení Mostečané Mostu a kteří ve svých Stanovách utvrzují své okolí a zejména nemalou část mosteckých obyvatel, že jsou otevřeným, dobrovolným a nepolitickým společenstvím lidí, kterým život ve městě Most není lhostejný.“[1] Mohli bychom vést jistě rozsáhlé povídání o tom, co je a co snad už opravdu není politika, a možná by to zabralo ještě i několik stránek podobné úvahy.

Sdružení Mostečané Mostu (dále SMM) ale je „politickým společenstvím“, možná ne všech tolik zdůrazňovaných družstevníků, působících např. v rámci zmíněného stavebního a bytového družstva, jako např. bytoví vlastníci atd., ale minimálně nemalé části jeho organizačních a řídících struktur, které se takto již před více než dvěma volebními obdobími ke krokům vedoucím k jeho vzniku rozhodli. Využili, zda také zneužili – to ponechám individuální úvaze a zkušenosti každého z Vás – k tomu právě organizační struktury zmíněného stavebního a bytového družstva, protože za prvé – kvantitativně to působilo skoro velkolepě a kvalitativně šlo říkat, že jde přeci o dobro „nás všech“. Ono to označení „všech“ je vždy ještě větším rizikem a politicky často opakovaným nesmyslem, tedy, aspoň do doby prvních politických střetů a jejich důsledků.

V Mostě, jak ukázal léty vývoj – min. ten, od roku 2006 – tomu nebylo jinak. Politicky totiž v onom SMM na čelných pozicích – více nebo méně viditelných – působili a působí léty z jiných subjektů osvědčení „matadoři“ – např. paní H. Jeníčková (předlistopadová členka KSČ, po r. 1989 občanské struktury, kde nešlo nebýt, chtělo-li se být i dál, dále ODS[2] a dnes zřejmě poslední v řadě SMM), F. Ryba (předlistopadový člen KSČ, později vykazující jisté pokusy o návrat do „ne-reformovatelné“ KSČM, a dnes SMM), o politické pozice v komunálu se snažící L. Pitín za SMM, a můžeme jistě pokračovat. Přesto jsou zřejmě ve „svém“ duchu „nepolitičtí“ a budou o tom okolí přesvědčovat dál. No, pravda je, že taky hodně záleží na myšlenkových pochodech okolí, protože to někdy raději zavírá oči, než aby je otevřelo a vystavilo se některým rizikům…

V červencovém číslo zpravodaje Krušnohor „pobaví“ zejména to, jak se žehrá na stávající koalici Severočeši.cz – ANO – KSČM. Tedy ono se žehrá jen na některé její politické části – zejména Severočechy.cz se jmény J. Zelenky, V. Vozky a A. Dernerové. Ne, že by právě tito nebyli ještě donedávna v jedné politické řadě či vlně se SMM a autoritou nerozdělnou vnímali a opět vnímají to, co F. Ryba uvádí: „V současné době se začínají objevovat útoky iniciované místním zbohatlíkem Jiřím Zelenkou, který veřejně prohlásil, že ´´zničí Krušnohor´´. Buďte proto velmi obezřetní, protože Zelenka vždy vše dělá jenom proto, aby rychle zbohatl.“[3] Toto vyjádření má minimálně následující roviny:

  1. Jazykově spadá do úrovně let sedmdesátých 20. stol., neboť být označen za „zbohatlíka“ se možná v oné době už netrestalo v duchu let padesátých, ale na společenské pověsti to nepřidalo, ba naopak trestnosti ano. Otázkou je, porovnat pozice „zbohatlíků“ tehdy a nyní, tzn. toho, co např. pan Ryba rozumí, resp. ve své době se také učil rozumět jako člen KSČ. Být „zbohatlíkem“ ve významu slova totiž není trestným činem, resp. pojem nemá oporu v zákoně (v trestněprávní rovině). A jde spíš o pokus o ideologické klišé. Můžeme se proto ptát: jak je to s nepolitickým duchem těch v SMM? Dnešek jistě podobných „Zelenků“ nese dost a záleží jim (a jim podobným) spíše na tom, jak dokáží své „zbohatlictví“ politicky uplatnit, aby se v daném místě jejich vlastnická role dostatečně rentovala. Trestní postižitelnost pro rozporuplnost nabytého majetku s odstupem od let devadesátých, kdy jejich postupy mnohde dostaly „zelenou“, skomírá. Causy a jejich vazby v Ústeckém by mohly vyprávět… Ale možná se Vám také zda, že spíše mlčí?
  2. Rovina věcná, řekněme logicko-ideologická, může být následující. Ptejme se „nepolitického“ člověka F. Ryby: jak je možné, že mu „zbohatlík“ Zelenka nevadil v době kolem roku 2006, kdy tento již „zbohatlý“ pán, a v dalším období znovu, financoval také kampaň SMM řádově v desítkách milionů korun? Nebo že by se „zbohatlictví“ páně Zelenkovo projevilo až na základě vládnutí se SMM v období let 2006 – 2010 (v koalici s KSČM) a 2010 – 2014 (v koalici jakési „národněfrontovské“, tedy za širší účasti některých jednotlivců napříč politickým spektrem)? Pak tedy muselo i SMM přivírat oči, mít je zavřené nebo společně na jisté úrovni jednotlivců „bohatnout“ také s panem Zelenkou?
  3. A snad ještě psychologický efekt celého tohoto snažení, o jehož opětovné prosazení se nyní snaží např. i pan F. Ryba. Jeho „nepolitické snažení“ utrpělo volební politickou porážku a od podzimu 2014 v Mostě vládne koalice ve složení Severočeši.cz – ANO – KSČM. Zástupce Severočechů.cz Most a okolí známe – zejména B. Schwarz v Lomu[4] a ve sněmovně a poněkud „podiveně“ pan Zelenka, za asistence bývalého primátora Vozky, který jsa politicky „sestřelován“, jiným, řečeno slovy Ryby, zbohatlíkem – říkejme mu třeba Tonda - poté, co bylo předtím cíleno na H. Jeníčkovou pro změnu v Jurově nikoliv nepolitické hře – výsledkem se stala spoluvláda s J. Novákem z KSČM. Údajné „solitérství“ některých politiků, rep. političek za ANO je téměř nepatrné, ba dokonce takové, aby aspoň nějaké bylo. Je tomu tak přeci v celé ČR, včetně ministerstva financí. Za povšimnutí stojí, že při těch páně Rybových nepolitických rádoby atacích na mosteckou koalici, že právě ANO a KSČM zůstávají ušetřeni. Proč? No, kdyby se to přeci jen zvrtlo, „nepolitičtí lidé“ ze SMM by po jejich boku klidně spoluvládli k vícestranné – své - spokojenosti. Všichni ti „Tondové“ se znají z minula a „nepoliticky“ jsou připraveni zaskočit, bude-li zase třeba. Přeci jen ty „podnikatelské“ výpadky mohou být pro některé citelnější.

Takže už víte, co čtu. A je to čtení, které mně nejenže potvrdilo, jak moc se toho v Mostě nezměnilo a že „blábol“ by mohl na základě některých skutečností klidně aspirovat na základní jednotku politického analfabetismu. Ale mohu se mýlit a „blábol“ posílí ve svém významu, protože do konce tohoto komunálního volebního období zbývají více než 3 roky.

 

[1] Stanovy Sdružení Mostečané Mostu. Sdružení Mostečané Mostu. [online]. Dostupné: http://www.mostecane.cz/stanovy-sdruzeni [cit. 7. 7. 2015]

[2] Subjekt – ODS, jemuž právě někteří ze SMM spílali a spílají spíše z jevových důvodů nejvíce, ač to byla část jejích zástupců, od něhož posléze člensky či vlivově přešli, aby si zachovali – jak jinak – právě svou podnikatelskou a politickou působnost.  A kam (k ODS) v 90. letech 20. stol. přešly také místní komunistické nomenklatury, stejně jako se přidávali posléze ti další, aby po jiných pak rozlévali ony „kýble špíny“. Ale i to patří k jisté fázi vývoje politiky, v českých končinách s tím rozdílem, že pokaždé se ti „staronoví“ snaží vytvářet iluzi, že oni přeci s politikou pod tou nebo onou značkou nemají nic společného a jsou např. solitéry. No,…, nechme je nyní třeba vládě tropů – ta si nevybírá.

[3] Zpráva o plnění hlavních úkolů a cílů družstva. Krušnohor, červenec 2015, roč. XVIII. č. 7 (126), s. 10.

[4] Mj. na to F. Ryba ve výčtu svých zástupců jaksi pozapomíná, neboť v Lomu, kde také dotyčný pán bydlí, vládnou Severočeši.cz se subjektem zvaným Lomáci. Praktiky, které v tomto městě prosazují, jsou ryze v duchu vedení Severočeši.cz s poslancem Schwarzem na čele.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Svobodová | úterý 7.7.2015 0:00 | karma článku: 3,27 | přečteno: 92x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:11

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik