Pořád agrese na silnicích

Není to ani den,co jsem psal vlastní zkušenost a poučení s předjížděním a už je v aktualitách o život bojující řidič linkového autobusu.Řidič octavie,dle jeho výpovědi,spěchal k lékaři a cítil se autobusem ohrožován a vytlačován.Nelze to objektivně posoudit,ale byl bych rád,kdyby si tento článek přečetly všechny znepřátelené strany účastníků provozu a každý ať se zamyslí,co může pro zlepšení situace sám udělat.

Rvačky na silnice skutečně nepatří.Na tom se shodneme všichni,bez ohledu na tábor do kterého se řadíte,ale může vás něco nasr.. víc,než bránění v předjíždění?

V posledních letech jsme si zvykli na mediální masáže o pirátech,nebezpečném předjíždění,nehodách statistikách a vyjádřeních dopravních pseudoexpertů,kteří jen papouškovali špatnost agrese a nezkušenost mládí.Když ale někdo v mediích prezentuje A,měl by férově prezentovat také B.

Kdy naposledy se nějaký expert zamýšlel,co tu agresi za volantem způsobuje a dospěl k nějakému jinému závěru,než jen dokola omýlané klišé o mladých nezkušených řidičích?

Každý zkušený řidič,který má něco naježděno,už také předjížděl.Každý nepochybně zná,když vám řidič auta,vedle kterého se v okamžiku předjíždění nacházíte,začne šlapat na plyn.No nemáte z psychologického hlediska podobné nálady jako měl Lacina s Trpišovským?A co teprve rozestupy,který by měl každý dodržovat(2 s!).Jaký je to pocit,když jedete v protisměru-předjíždíte,chcete se zařadit  a rozestup se začne zúžovat,protože řidiči vás prostě mezi sebe nepustí.Je to ve stylu,"když předjíždí,tak ať se chlapec snaží".Podobnou zkušenost mohou nastínit motorkáři,když nějaký závistivý řidič(asi závidí že někdo předjíždí a on nemůže)najede ke středové čáře a drží se u ní.Pak je tu jízda ve městě a vy jedete v koloně,protože řidiči před váma jede 40 km,kde je 50 a na "kruháči" rovnou dopravu zastaví.

Tyto a podobné lekce řízení,jsou na silnicích dnes a denně a rozhodně nejsou doménou jen mladých, nezkušených řidičů.

Jestli já předjíždím,pak je to z důvodu,že nechci jet za talentem,který neumí kočírovat auto a s jeho stylem BRZDA-PLYN já mám starost navíc.Takové řidiče radši nechávám za sebou,mám-li být za to označen pirátem silnic,beru to jako kompliment!

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 8.9.2011 17:35 | karma článku: 11,69 | přečteno: 908x