Voda v ČR - zisk anebo ztráta ?

Co mohu udělat pro nápravu já sám? Vždyť složenky za vodné a stočné platím já ze své vlastní kapsy! Jak se tvoří v ČR zisky z podnikatelské činnosti v oblasti vodárenství ? Jeden příklad za všechny.

Španělský koncern AQUALIA započetl na Severní Moravě ke skutečné ceně vody ziskovou marži cca 46%. Kontrolní orgán Ministerstva financí zahájil správní řízení. Konstatoval, že 46% není přiměřená zisková marže. Koncern se odvolal k Ministerstvu financí a to rozhodnutí svého kontrolního orgánu zrušilo.

 Závěr „Kalouskova“ ministerstva?  '' 46% zisku k nákladům je přiměřený zisk! ''

 

Jen pro srovnání Vám popíši, jaký zisk považuje stát i soudy za přiměřený v případě podnikatelského záměru majitelů domů bytových. Naše činžáky mají reprodukční cenu v průměru 22 mil. Kč, bez hodnoty pozemku ve městě. Ten může mít, je-li v centru města i stejnou hodnotu, jako je nová stavba domu o 10 bytových jednotkách s podsklepením. Za tuto cenu jej pravděpodobně koupíte.

 

Slušný podnikatel má svůj zisk za přiměřený, činí-li jeho výše 6 % z příjmů ročně.

Banky tvrdí, že jejich zisky činí 8 % ročně.

Zisk podnikatele - z pronájmů bytů činí do 1 % a to jen z nákladů na pořízení domu. O ceně pozemku a nákladech vyvolaných provozem v bytových domech už ani nemluvím !

Mně to nesmrdí hloupostí mocných, mně to zavání jejich korupcí.

 

Mohu prokázat, že během posledních 20-ti let nepřekročily příjmy z ročního pronájmu bytů 100 tis. Kč.

 

Stát nám povoluje odepsat ročně z daňového základu, tedy z celkových ročních příjmů 1 % z reprodukční ceny. V takovém případě, (jež je zcela obvyklý) tedy maximálně 220 tis. Kč. Dům tak postavíme dle rozhodnutí státu za 100 let. Ale z čeho, když příjmy jsou stěží poloviční ? A kde je cena pozemku ? A kde jsou náklady vyvolané potřebou údržby či potřebou rekonstrukcí budov ?

V daňovém zákoně je stanoven také zrychlený odpis z reprodukční ceny domu, ale jak vidíte, je to výsměch, nebo chcete-li plivnutí do tváře majitelům domů.

Žalovali jsme rozhodnutí státních orgánů až u Evropského soudu v Haagu (asi před 10-ti lety) po marném a vytrvalém boji se soudy České země, ale co jsme získali ?

Nic se nezměnilo !

 

A v případě naší vody a španělského majitele ?

Z každé stokoruny tak lidé v Moravskoslezském kraji zaplatili čtyřicet šest korun, jen pro zisk této španělské společnosti ! Na celé Severní Moravě přitom chybí miliardy na obnovu vodárenských sítí !!!

Mně to nesmrdí hloupostí mocných, mně to zavání jejich korupcí !

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Švajcrová | čtvrtek 30.7.2015 17:53 | karma článku: 23,18 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Jaroslava Švajcrová

Síla Lidskosti.

28.7.2015 v 7:15 | Karma: 7,37

Jaroslava Švajcrová

Vězeňství ČR ?

23.7.2015 v 12:24 | Karma: 11,24

Jaroslava Švajcrová

Vaše Srdce

22.7.2015 v 12:35 | Karma: 5,79

Jaroslava Švajcrová

Nekonečné pole vědomí.

21.7.2015 v 20:37 | Karma: 6,17