Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověče, probuď se !

Můj nový článek k fascinujícímu tématu " Evoluce vědomí ". Svými postoji měníme svoji biologii. Nový vědecký článek, jež společně napsali  pánové Deepak Chopra MD a Rudolph E. Tanzi, Ph.D.  "Můžete proměnit svoji vlastní biologii ". Pro ty z Vás, kteří dokáží posoudit význam tohoto výzkumu a nemohou si článek přečíst v původním znění, jsem jej přeložila. http://www.chopra.com/ccl/you-can-transform-your-own-biology?utm_campaign=DYPP&utm_source=May%20Newsletter&utm_term=140510&utm_medium=email#sthash.qpLvWgs0.dpuf

K mému předchozímu článku na toto téma uvádím jen tolik :

Z diskuze jsem byla velmi zklamána. Předpokládala jsem, že alespoň někteří z Vás budou mluvit o tom, co je poselstvím tohoto článku a budou uvažovat nad tím, co to pro ně osobně znamená, a co to potažmo znamená pro naši společnost. Jediné, o čem však byli čtenáři tohoto významného vědeckého článku ochotni diskutovat, byl pojem vědeckého oboru, jež se tím zabývá. Totiž Epigenetika . Napsala jsem tenkrát v lednu mimo jiné, že zkoumá-li nové, dosud nepoznané, je oborem novým, byť existuje jako takový stovky let. A toto sdělení bylo považováno čtenáři za pomýlené a stalo se jediným předmětem diskuze.

Doufám však v lepší příští !!!

Můžete proměnit svoji vlastní biologii.

Dodnes je jedním z největších úspěchů v biologii člověka zmapování lidského genomu, který se teprve nyní začíná promítat do pokroku v medicíně. Ale v roce 2014 se bude pravděpodobně více titulků zabývat jiným typem studia genetiky, který ovlivňuje každého z nás.

 Poukazujeme na jiný aspekt našeho genomu, který radikálně mění model, jak byl znám desítky let; je jím původní objev DNA. V původním modelu, byly účinky našich genů považovány za pevné a neměnné, řídící každý aspekt našeho fyzického vzezření, chování a náchylnostem k onemocnění. Nebyla to jen barva očí, výška, a další fyzikální vlastnosti, jež byly předurčeny zděděnými geny, ale snad také všechny druhy našeho chování, kriminalitou počínaje, až k naší víře v Boha.

 Nový model však představuje genom jako měnící se dynamicky, který reaguje rychle, dokonce okamžitě, na všechno, co prožíváme,  včetně toho, jak myslíme, cítíme, mluvíme a jednáme. Každý den přináší nové důkazy o tom, že spojení mysli a těla ovlivňuje činnost našich genů. Jak tyto změny aktivity odpovídají našim životním zkušenostem popisuje "epigenetika." Bez ohledu na povahu těchto genů, které jsme zdědili od rodičů, dynamické změny na této úrovni nám umožňují, mít téměř neomezený vliv na náš osud.

Teorie evoluce a genetiky dlouho učily, že genetická mutace je zcela náhodná. Nicméně, genetika postupně vstoupila do nové éry "vlastní – směrování biologické transformace," možná pro Vás velké sousto, ale s velkým významem v každém slově:

  • Vlastní Režie:  Volná činnost vašich myšlenek, pocitů, zvyků, a tužeb. To je sféra osobní volby
  • Biologické: Účinky na všech úrovních systému mysl-tělo, včetně odpovědí Vašeho genetického materiálu
  • Transformace : Hlavní změny v buněčné aktivitě vedou k fyziologickým změnám.

To znamená, že její řízení je dáno každému osobně; již nejsme vnímáni jako loutky naší DNA. Lidský genom je nastaven jako stadium neboli stupeň (etapa) našeho budoucího vývoje, který si sami řídíme, takže naše volba (náš výběr) je nedílnou součástí naší genetiky. To je v ostrém kontrastu k "biologii jako osudu (údělu)" t.j. dřívějšímu pohledu, kde geny potlačí (přepíší) naši volbu. Pokud naše rozhodnutí, náš životní styl, životní prostředí  a naše osobní preference nejsou do tohoto zkoumání zahrnuty, plný obraz mystéria naší DNA nelze dosáhnout.

 Rychlost a rozsah změn na genetické úrovni by výzkumníky ještě před několika lety překvapil. Jóga a meditace, například, mohou vyvolat téměř okamžité odezvy genetické aktivity. Cvičení, vyvážená strava, dobrý spánek a snížení stresu - vše dobře známé pro zlepšení naší tělesné funkce, vykonává prostřednictvím našich genů blahodárné účinky. Takže příští hranicí bude zjistit, jak hluboké a trvalé takové změny jsou, jak velkou kontrolu máme nad nimi osobně, a jak mohou být předány budoucím generacím prostřednictvím tzv. "měkkého dědictví", v němž životní zkušenosti rodičů a jejich chování přímo ovlivňují genom jejich potomků (přenášené prostřednictvím epigenomu, který řídí, jak aktivity našich genů stoupají či klesají).

 Jak Geny přinášejí výsledky

Geny nelze jen jednoduše zapnout a vypnout, protože pracují formou klouzání (posuvu), podobně jako reostat. Kromě toho, geny komunikují  plynule, takže starý pohled, kde jediný gen určuje jednu charakteristiku, jako je barva očí, musí být přehodnocen. Jsou zde některé geneticky podmíněné charakteristiky, které vyžadují pouze jeden gen, ale jsou poměrně vzácné. Obrovské množství genetických vlivů je vytvářeno tancem neboli symfonií genů a tím dynamicky vstupují do celého systému.

 Mezi libovolnými dvěma lidskými genomy jsou v průměru tři miliony rozdílů nebo mutací. Důsledky jsou pro medicínu závažné. Pouze 5% nebo méně mutací souvisejících s chorobou jsou plně pronikající, tj. zaručující onemocnění, které je dědičné. Pro  zbývajících 95%, jsou to jiné geny, životní styl, a vlivy životního prostředí, které  také určují riziko onemocnění.

 Vznik sebeřízené biologie

 Mysl a emoce přímo ovlivňují aktivitu genů, a protože mysl je zdrojem života a také chování člověka, jsou to právě ony, co řídí tyto biologické změny. Sebepoznání je klíčem k tomuto procesu vlastní transformace. 

Vědomí neviditelně zasahuje do biochemie v každém okamžiku našeho života. Ve vašem těle, stejně jako v každé buňce, je regulace holistická (úplná), samo-generovaná (tvořivá), samo-organizovaná a samo-řízená ve shodě s vědomím.

 Darwin nevěděl nic o epigenetice a "měkkém dědictví."  Mohl však napsat velmi odlišné pojednání, v němž by evoluce nebyla pouze výsledkem náhodných mutací genu. Samo – směřování vývoje je nově vznikající paradigma (souhrn představ současných vědců).

Jak bylo zdůrazněno v naší nedávné knize,  Super mozek, věříme, že také přispěla k lepšímu porozumění v chápání mozku. Vaše neuronové sítě jsou přestavovány (přetvarovány) s každou myšlenkou, pocitem, slovem a činem. Tento proces je úzce spojen s genetickou činností. 

Dnes budete náhodně provádět některé velmi záhadné akce:

Jako vědomá bytost budete naplňovat svá přání  svým záměrem  ("budu mít tuňákový salát"), zaměříte svoji pozornost na konkrétní objekty a aspekty světa ("Jen se podívejte na ten západ slunce! "), a tato zkušenost posune krajinu Vašeho vnitřního světa (" Tento film je nuda "), tím se orientujete v terénu vaší mysli.

Nicméně, žádný výzkum není schopen definovat vědecké základy těchto akcí. Neexistuje vysvětlení, jak vzniká zažehnutí všech možných akcí (akčních potenciálů) do bilionů synapsí tvořených miliardami nervových buněk, a které ve skutečnosti vyprodukují zážitek.

To je dokonalý příklad toho, jak není možné to zmapovat. Zapojení vašeho mozku se stále mění, v závislosti na vašich myšlenkách, pocitech, přesvědčeních a zvyklostech. Mnoho milionů dolarů jsou vynaloženy na (connectome) kompletní mapování mozku. Ale to nevysvětluje, jak geny a nervové obvody pracují společně, aby daly vznik našemu vědomí.

Mozek a genomové mapy musí být v souladu s úplnou lidskou zkušeností, protože to, co si myslíte, říkáte a děláte, to dnes utváří Vaši genetickou budoucnost. Nic méně, význam "vědomí - já -projektu" bude stačit k tomu, aby posloužil těm nejvznešenějším vědeckým snahám. 

Udělejte si čas a diskutujte. Je to velký fenomén dnešního světa. Jeho pochopením se mohou výrazně změnit životy nás všech.

Autor: Jaroslava Švajcrová | pondělí 12.5.2014 22:15 | karma článku: 7,16 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Jaroslava Švajcrová

Jak získá mladý člověk nejsnáze svůj byt.

Prostřednictvím stavebních bytových družstev, doporučuji raději nové objekty (téměř nepodstatný příspěvek do fondu oprav) anebo lidových bytových družstev (stavby cihlové z 50. let).V našem obvodu Prahy má obecní úřad také nové

3.3.2018 v 14:46 | Karma: 11,69 | Přečteno: 571x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Přijímám pozvánky ke své přednášce

Ke své knize „Pět fenoménů dneška“ rozhodla jsem se přednášet. Můžete pozvat své hosty a zajistit sál, či síň, nebo jen učebnu. Potřebuji jen stůl, židli a mikrofon. http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=530

27.2.2018 v 13:33 | Karma: 6,15 | Přečteno: 129x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Švajcrová

Ohromující síla mysli

Milý příteli, před Vaší přednáškou, chtěla bych pronést jako Vaše žákyně pár slov. Představuji si je asi takto, vyslovuji své uznání.

27.2.2018 v 9:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 245x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Czexit? Mám skvělý nápad.

Už jste četli poslední článek paní Šichtařové? Czexit? https://sichtarova.blog.idnes.cz/ Mám nápad. Co kdybychom zůstali členy EU za této alespoň jediné podmínky?

18.2.2018 v 21:15 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1023x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Hojnost je tu pro každého.

Dokážu vám to, vážený čtenáři. Jak jsem potkala horníka na opeře? Dvanáct let pracoval na Ostravsko-Karvinském revíru se sbíječkou. Když byl mým známým pozván do opery, odmítl to slovy: Co bych tam dělal? Jsem skoro hluchý, nemám.

7.10.2016 v 15:16 | Karma: 11,73 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 719x
Jsem stavební inženýrka. Po revoluci jsem krátce (2 školní roky) učila na Středním odborném učilišti stavebním odborné předměty. Na tento blog jsem se přihlásila, abych mohla napsat článek na téma vzdělávání mládeže. Právě jsem si totiž přečetla blog tomasvana na vašem webu a chtěla bych se k němu také vyjádřit veřejně.