40,8 procent, aneb můžou lilek, rajčata a salát způsobit infarkt?
Lilek stál 150 korun českých za kilogram. Jedna pět nula. Se zdánlivými cenami typu 149,90 si běžte někam. Sto padesát korun. Nádech, výdech. Nádech, výdech. To bude určitě omyl.
Nebyl. Pracovních doplňující zboží mi cenu potvrdil. Prý přeceňovali vše v pondělí (23. ledna). Takže zelenina stojí vice než maso. Kuřecí prsa stála kolem 103 korun. Rajčata stojí nyní 70 korun a malá hlavička ledového salátu 50.
U lilku byla dosud cena i v zimě maximálně mezi 70 a 100 korunami, rajčata byla ještě před týdnem mezi 40 a 50 korunami a salát dlouhodobě stál 20-25 korun. Na ostatní druhy zeleniny a ovoce jsem se pro jistotu ani nepodívala.
O tom, že se nevymýšlím, se přesvědčte u svého zelináře, nebo na této stránce, kde v článku o inflaci k tématu konkrétně uvádí, cituji: "z toho ceny plodové zeleniny vzrostly o 40,8 %". V dalším článku zde na serveru idnes se vysvětluje, že ceny stejně diktují řetězce a jejich marže. Jedním dechem dodává, že se zvýšily jejich náklady z důvodu zvýšení mezd. Je chvályhodné, že svým zaměstnancům konečně přidali a přeji jim to. Mě můj zaměstnavatel přidal sumu, za kterou si můžu po zdanění koupit přesně 4 kg lilku.
Připadá vám 40-50% zdražení vrámci jednoho týdne normální? Dobrá, všemocná ruka trhu. Uvědomuji, že je 30. ledna a nežijeme v pohádce O 12 měsíčcích, kdy se zázračně uprostřed ledna objevily v lese jahody. Vezmeme si to z druhé strany. Často se ozývají hlasy, že se v ČR zemědělství nevyplatí, proto se plodiny dovážejí ze Španělska, Nizozemí, Polska. Lidé dokáží hřímat na silnou záři, kterou produkují skleníky v Polsku, hned za českými hranicemi a pak beze slova vysolí 70 korun za rajčata, která pocházejí možná právě z těch skleníků.
Národní banka uměle už roky udržuje korunu v nevýhodném kurzu vůči euru, což možná pomůže exportérům, ale vysoké ceny často i nekvalitního zboží z dovozu si v konečném důsledku vypije běžný občan.
Auta se můžeme vzdát, máme perfektní MHD. Kouřit a pít alkohol taky (většinou) nemusíme. Dokážeme se obléknout i ze second handu. Dokážeme žít v podnájmu v pokoji velikosti cely předběžného zadržení a platit za to polovinu příjmu. Můžeme si odepřít veškerý luxus, zábavu, cestování, i kulturu. Ale jíst přece musíme!
Proč může být v Německu daň na potraviny pouze 7% a zde ji platíme v podstatě dvakrát, 15%? Andreji, měl bys v rozpočtu schodek? Proč bychom se měli mít lépe, když se můžeme mít hůře? Protože holt žrát musíme všichni a ty daně stejně zaplatíme. Vzroste samozřejmě i cena stravování v menzách a restauracích.
Nižší DPH bychom nepotřebovali na pivo, ale na ovoce a zeleninu.
V konečném bodu bych asi měla odpovědět na svojí otázku v názvu článku: může lilek, rajčata a salát způsobit infarkt? Může, a to hned dvěmi způsoby. Zaprvé u regálu, když uvidíte jejich cenu a zadruhé, když si zdravé stravování dlouhodobě musíte odepírat a, to ví i analfabet v oblasti dietologie, že koblihy a Kostelecké uzeniny moc živin neobsahují.
Silvia Suto
Trampoty (ne)jednoho doktoranda, aneb proč je důležité platit včas.
Před rokem a půl jsem se rozhodla spáchat sebevraždu. Finanční sebevraždu. Chtěla jsem zhodnotit svůj letitý výzkum a přihlásila jsem se na doktorské studium.
Silvia Suto
Chcete zeleň? Jděte se pást na venkov. V centru Prahy nebude.
Na jednom z hlavních zpravodajských portálů se objevila zpráva "Parky, sady i hřiště v centru Prahy jsou ohroženy". Hned mě zaujalo, čím že jsou tyto parky ohroženy? Snad kůrovcem? Nájezdy neukázněných turistů? Něčím horším.
Silvia Suto
Po čtyřiceti letech Íránci na ulici provolávají „Šáhu, vrať se, Šáhu, vrať se!“
Myslela jsem si, že jeden článek k objasnění situace v Íránu bude stačit. Nebude. Zde je tedy pokračování.
Silvia Suto
Opět nikdo nepochopil, co se v Íránu děje...
Se zděšením jsem si přečetla oficiální zprávu o tom, co se v Íránu děje. Se zděšením z totální neinformovanosti agentur, nebo z úmyslné dezinformace. Ať už je za tím cokoliv, v Íránu se děje mnohem více, než by kdokoliv očekával.
Silvia Suto
Ochutnejte Írán, aneb výběr z gastronomické klenotnice "Osy zla"
Perská kuchyně je ve světě i v České republice přehlížená a nedoceněná. Asi nejspíše z politických důvodů. Jinak je to vysloveně gastronomický hřích, jelikož je málo kuchyní, které by se mohly pyšnit dědictvím několika tisíciletí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky
Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...
Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států
Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...
Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění
Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Pozemek 1037 m2 (č.8) Bořenovice u Holešova
Bořenovice, okres Kroměříž
2 694 380 Kč
- Počet článků 44
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1998x
Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny.
Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.