Za komančů si mohly matky o něčem takovém jen nechat zdát...

Tu a tam ze strany levice zní argumenty, jak je nynější, ta politopadová doba prý asociální. Opak je pravdou. V řadě charakteristik je sociálnější než někdejší komunistický režim.  

Strany napříč politickým spektrem volají po podpoře rodin s dětmi. Na tom jistě není vůbec nic špatného. Jen je třeba citlivě nastavit tu správnou hladinu, kdy se jedná o skutečnou a smysluplnou podporu, a kdy jde spíše o populistické snahy o získání voličské přízně a mrhání prostředky daňového poplatníka.

Otevřeně přiznejme, že v tomto směru jsou populisty politici ze všech parlamentních stran. Mladého voliče s dětmi prostě potřebují i ti součástní Top nebo ti Vyvolení. O stranách, které se v našem parlamentu usadily již po léta ani nemluvě.

Rozum zůstává stát nad tím, jak je nastaven systém vyplácení mateřské dovolené a následného rodičovského příspěvku. Krvácí nejen státní pokladna, ale i účty zamětnavatelů, které jsou i tak drancovány současnou krizí a přetrvávající platební nemorálkou v českém podnikatelském prostředí.

Řekněme, že pracovnice Anežka odešla koncem loňského roku na mateřskou dovolenou. Narodila se jí krásná holčička. Po šesti měsících se obrátí na zaměstnavatele, že žádá o čerpání řádné dovolené. A to nejen té, která jí případně zbyla z loňského roku. Může čerpat i celou a nekrácenou výměru za běžný rok, tedy za rok 2010. Ačkoliv v roce 2010 pro zaměstnavetele nehnula prstem, ten má povinnost ji nechat čerpat a zaplatit dovolenou, jako by svědomitě celý rok pracovala. V případě, že by zaměstnavatelem byla škola nebo školské zařízení a Anežka pedagogickým pracovníkem, tak se jedná o 40 dnů!!!!

Současně s čerpáním dovolené, která ji bude uhrazena, ovšem Anežka již čerpá i rodičovský příspěvěk v řádu několika tisíc korun. To ovšem není vše. V době čerpání rodičovského příspěvku - po dobu dvou až čtyř let - může Anežka v poklidu pracovat a dosahovat jakéhokoliv příjmu a rodičovský příspěvek se nekrátí. Jedinou podmínkou je, aby dítě neposílala do mateřské školy zřizované obcí.

Myslím, že o něčem takovém mohly naše maminky za komunistů skutečně jen snít.....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | sobota 17.7.2010 19:30 | karma článku: 28,79 | přečteno: 2603x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97