Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vládla v terezínském ghettu korupce a protekce?

Asi každého, který se trošku o věci kolem holocaustu zajímá napadne, jak je možné, že někteří internovaní terezínští Židé vydrželi v ghettu do konce války a jiní jen několik dní.

Položil jsem tuto otázku nezávisle na sobě několika lidem, historikům či judaistům, ale i lidem, kteří Terezínem prošli. Překvapilo mne, že všichni odpověděli stejně. Velký vliv na zařazení či nezařazení do transportu na Východ hrály známosti, přímluvy či otevřená korupce. Zpočátku to pro mne bylo zdrcující zjištění. Zvláště, že všichni se při takové odpovědi tvářili, jako že něco takového je naprosto samozřejmé, že na tom není nic podivného nebo hodného odsouzení.

Transporty sestavovaly židovské rady. Ty zřídili nacističtí mocipání, aby si prostě s některými věcmi nemuseli "špinit" své ruce. Židovské rady vydávaly nařízení, vyhlášky a rozkazy a to vždy na základě požadavků SS či s jejich souhlasem. Byly mezi nimi i pokyny, které jistě lze hodnotit velmi kladně. Například se díky Fredymu Hirschovi podařilo prosadit, aby děti nebyly ubytovány s dospělými, starými a umírajícími, ale aby v Terezíně byly zřízeny tzv. "heimy", domovy pro děti, kde děti mohly přebývat se svými vrstevníky a vychovatelé se tak alespoň v míře, jakou dovolovala konspirace a životní podmínky v ghettu, jim mohli věnovat.

Stejně tak transporty byly sestavovány na základě rozkazu SS. Židovská samospráva dostala pokyn, že do transportu má zařadit mladé a silné, nebo naopak staré a nemocné, ženy či muže. Někdy takový konkretizující požadavek nebyl vysloven. Vysloven byl jen počet lidí, kteří mají být do transportu zařazení. Někdy bylo zařazení konkrétního člověka do transportu trestem za nedoržení "pravidel" života v ghettu, třeba i jen za styk s občany, kteří žili mimo ghetto.  Zajímavé je, že tento počet byl téměř vždy zaokrouhlen na celé tisíce.

Židovští funkcionáři často k zařazování lidí do transportu přistupovali velmi pragmaticky. Chráněni byli především jejich příbuzní, další prominenti, kteří získali zastání na patřičných místech, ale i lidé, kteří byli z pohledu židovské samosprávy pro chod ghetta nezbytní. Mohla rozhodnout i dovednost či profese dotyčného. Z toho plyne, že pro některé byl Terezín skutečně jen přestupní stanicí, ve které pobyli několik dnů, aby jejich pouť dále pokračovala do míst, odkud se již nikdy nevrátili.

Dle někdejších terezínských vězňů se mezi Židy v Terezíně nevědělo kam transporty směřují a už vůbec se nevědělo, že převážnou většinu těch, kteří takto Terezín opustí, již nikdo nikdy nespatří živé. Přeživší však uvádějí, že jim bylo jasné, že jejich život v místech, kam byli odvážení bude rozhodně horší, než v terezínském ghettu.

Židovská samospráva měla postupem doby signály, co se s transportovanými děje. A nejen signály. I svědectví lidí, kteří dokázali uprchnout z pekla v Birkenau a o tom, jak to tam chodí s židovskou samosprávou hovořili, když nasazovali život a podařilo se jim do terezínského ghetta proniknout. Židovští předáci však odmítali věřit, že jsou Židé masově plynování, vymykalo se to lidskému chápání, že je něco takového možné. Pokud se našel funkcionář židovské rady, který uvěřil tomu, jak je s transportovanými Židy zacházeno, nechal si tyto zprávy pro sebe. Situaci vyhodnotil tak, že nastalá panika po zveřejnení takové zprávy by nikomu a ničemu příliš neprospěla. V samotném ghettu se sice nacházela jen malá posádka SS. Malá pevnost a nedaleké Litoměřice "hostily" těchto hrdlořezů však poměrně dost.

To vše, po počátečním šoku ze zjištění, jak fungovalo zařazování do transportů, mne vede k myšlence, jak bych se zachoval já. Co bych já učinil, kdybych měl možnost poslat na téměř jistou smrt někoho z mých rodinných příslušníků nebo známých nebo je nahradit lidmi, pod jejichž jmény si nikoho nevybavuji. Přičemž nesestavit transport by znamenalo jistotu smrti mé, ať už přímo v ghettu nebo Malé pevnosti, nebo v plynové komoře, kam bych byl poslán nejbližším transportem.

Zkuste i vy se sami sebe zeptat na to stejné, než jednání židovských funkcionářů odsoudíte nebo podrobíte kritice. A přitom vzpomeňte, že brzy uplyne 60 let od doby, kdy první transporty s našimi občany začaly opouštět republiku. A tím vlastně začala nejrozsáhlejší hromadná vražda občanů této země v historii.

 

 

Autor: Lubomír Šula | čtvrtek 13.10.2011 13:20 | karma článku: 17,29 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.