Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velmi provokativní článek takřka "matějkovského" typu:-))

Občas je na mne poukazováno, že mé články jsou příliš tzv. "politicky korektní", řečeno jasnou řečí, že jsou prostě slušné a psány slušně. I tentokrát budu psát slušně, ale můj názor na věc jistě řadu z vás překvapí, některé možná rozžhaví do ruda.

Nechci být programově v opozici s obecně a většinově platným názorem a přiznávám, že v tomto případě se hlavnímu proudu úvah zřejmě dost vymykám. Jak až moc, to ukáže diskuse.

V posledních dnech se tu řeší legalizace či nelegalizace drog, tvrdých či měkkých. Vláďa Kroupa se jal tnout bez skurpulí, jak ho v Afghánu naučili a nechybí ani dovysvětlující a osvětlující článek, jak je u něho již téměř tradicí. Lze předpokládat, že snad dovysvětlí i to, co dovysvětlujícím článkem ještě nedovysvětlil.

Ale k věci. Vycházejme z toho, že drogy existují tak dlouho, co lidstvo samo. Stejně jako prostituce a řada dalších neduhů, kterými se nelze příliš před mimozemskými civilizacemi chlubit. Na drogy i prostituci se v průběhu staletí vyzkoušelo kde co. Nezabralo nic.

Problematiku zneužívání drog a i prostituci je nutné chápat především jako selhání společnosti, nikoliv konkrétních jedinců. Dovolil bych si můj názor citovat z již téměř tři roky starého textu: "Neexistuje člověk, který by byl vůči nástrahám drogové závislosti imunní. Ovšem prostředí, ve kterém vyrůstá a žije by mělo naznačovat, který směr je správný a který nikoliv. A toto prostředí tvoří především rodina. Mezi rizikové faktory patří nefunkční rodina, nedostatečná rodičovská péče, nezajištěný pocit bezpečí, nezájem o potřeby dítěte, konflikty manželů, nedostatek času na výchovu, lhostejnost k výchově, Svou roli hraje i opačný extrém, kdy je rodičovská péče nadměrná, kdy je jeden z rodičů hyperprotektivní."

Drogy tu tedy byly, jsou a s největší pravděpodobností i budou. Nelze tento problém vyřešit, nelze tento mor lidské civilizaci vyhubit. Musíme počítat s tím, že v některých obdobích budou problémem větším, a to bohužel pokud žijeme v režimu, který je svobodný, naopak menším se mohou jevit v režimech totalitního charakteru a v uzavřených státních systémech. Vztah občanů k drogám a jejich potřebu po nich sáhnout můžeme ovlivnit jen odstraněním společenských problémů, které nutí občany po droze natahovat ruce a též kvalifikovanou edukací zejména mezi dětmi a mladými lidmi. Stále však je řeč jen a pouze o zmírňování vlivu tohoto fenoménu na společnost.

Drogu nelze získat jinak, než protizákonným, zločinným chováním. Jsou zakázané. Profitují na nich mafie, které tímto způsobem financují další své nezákonné činnosti. Pěstování, nabídka a prodej drog jsou jedním z nejlukrativnějších byznysů vůbec. Na obchod s drogami se nabaluje další organizovaný zločin. Jeho součástí se stává i samotný spotřebitel, který často aby měl prostředky na drogu pro svou potřebu se uchyluje k trestné činnosti.

Společnost, která vytvořila podmínky pro organizovaný zločin, tak sklizí jeho ovoce do posledního jadérka. A to včetně řešení situace drogově závislých, jejich kriminality, jejich léčby a ohrožení nefetující společnosti zdravotními důsledky chování osob užívajících to svinstvo. Shrnuto jde o to, že někdo profituje a někdo zcela jiný důsledky nese.

Pokud tedy zůstaneme u teze, že zde drogy byly, jsou a budou, není sebemenšího důvodu, aby jedna strana problému výrazně profitovala a jiná výrazně ztrácela. Proč by tou profitující stranou nemohl být stát, který v konečném důsledky vše řeší.

Nechme tedy veškeré drogy prodávat v lékárnách. Prodávejme je za takovou cenu, které mafie nebudou schopni konkurovat, přikládejme k prodávané droze informační materiály, včetně naturalistického popisu všeho, co se může v souvislosti s užíváním takových látek stát. Prodávejme je komukoliv, kdo dovršil 18 let věku. Kromě toho, že tak získáme přehled, kdo je tímto morem postižen a budeme moci je tak lépe kontaktovat pro léčbu a řešení problému, získáme též dostatek finančních prostředků na léčbu drogově závislých a též na preventivní vzdělávání těch, kteří ještě neví, co vše jim v případě podlehnutí této vábničce hrozí. Slyším některé z vás, slyším argument, že není možné, aby se stát ocitnul v roli dealera. A proč by nemohl, když  nakonec je v roli terapeuta?

Závěrem považuji za nutné zásadně odsoudit požívání omamných látek. A dovolil bych si citovat slova jednoho psychiatra, který při jedné přednášce pro děti volně řekl toto: " Každá kultura má své drogy. K naší kultuře patří alkohol. Většina z nás s ním tak nějak umí zacházet. Ale také všichni víme, co alkohol udělal s indiánskými kmeny. Když už je třeba nějaké drogy, držme se té naší. Když už...."

A teď do mne!!!:-)))

 

 

Autor: Lubomír Šula | úterý 31.5.2011 15:48 | karma článku: 20,48 | přečteno: 1559x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.