Zaměstnanci versus stát aneb dojné krávy ředitelů "demokracie"

Mediální a politická masáž o nutné změně dańového systému (kvůli tomu  důchodovému) je hlavním tématem těchto dní. Výšší daně z příjmu. Vyšší DPH. Vyšší to. Vyšší ono. Z výrazů a mluvy těch, kteří nám to prezentují, by se mohlo zdát, že je to opravdu nutné a nikdy tomu nemohlo být jinak. O prostředcích, které zmizely "neznámo kam" a stačily by nejen na nastartování důchodové reformy, se tiskové konference nevedou. Snad proto, že někteří vedoucí pracovníci neradi mluví sami o sobě. A  co říkají strohá čísla o finanční účasti občana na chodu státu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktem je, že pokud máte hrubou mzdu 30.000,- Kč a jste svobodný, bezdětný a bez zdravotního handicapu, tak abyste mohli utratit svých skutečně čistých 17.620,- Kč,  musíte (společně se svým zaměstnavatelem) odvést do státní pokladny ve formě různých "poplatků" částku 22.580,- Kč. Těch skutečných peněz utratíte vlastně jen 15.580,- Kč, protože 2.040,- Kč jste vhodili do prasátka na nečekané výdaje. A  i těch 2.040,- Kč je sporných. Kolik Vám z nich nakonec zůstane záleží hlavně na tom, co si za ně koupíte. Nebo zda dokonce budete odvážní a troufnete si je investovat.

Možná Vám to připadne zcela v pořádku, ale mně osobně se na tom něco nezdá. A to teď nemyslím např. to, že ceny energií, vodného, pohonných hmot a služeb jsou negativně ovlivněny těmi, kteří nám v poslední době neustále opakují tu nudně nehezkou říkanku o nutnosti většího finančního zainteresování každého občana. Rozmanité poplatky, známky a kolky nepočítám. Kdybych to udělal, musel bych vyprázdnit i to porcelánové prase.  Plánované, zatím teoretické, nápady ve stylu daně z vody nebo silniční daně a mýta z každého vozidla, a to  i soukromého, k podnikání nepoužívaného,  jsou již pouze k doplnění obrazu.

Takže, jen tak dál, sklopit oči a zabrat, protože například sčítací srandy a 30-ti tisícové kanceláře pro asistenty, které nikdo nikdy neviděl a jim podobné, nám neustále vysvětlované, prý pro nás životně důležité nezbytnosti, prostě něco stojí. A až Vás budou v policejním autě odvážet do cely předběžného zadržení, hned potom co jste si drze dovolili hájit svůj majetek, ačkoliv to za Vás nikdo jiný neudělá, pak už možná bude pozdě na "kacířskou myšlenku" - jestli jste náhodou něco nedělali jinak, než jste měli  a co že to vlastně za peníze odevzdané státu dostáváte zpět ;)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | neděle 13.3.2011 13:13 | karma článku: 36,15 | přečteno: 1866x