Anonymní internetový diskutér aneb nekecej a pádluj

Určitě  jste se s  nimi již setkali. Všude se vyskytující jedinci, kteří tráví svůj volný čas v domnělé, a pro ně tak příjemné, anonymitě internetových diskusí.

Jejich osobně si daná jména ve stylu Bombardino321, Kikina007, Brandon90210.... jako by předpovídala budoucí. Poznáte je jednoduše. Mezi spoustou vět, které jsou schopni vychrlit v krátkém časovém úseku, nenajdete jedinou, která by vyjadřovala něco, co by se mohlo považovat za  jejich vlastní názor. To je pro ně klenot, kterým se neplýtvá.

Přijdou domů, usednou ke svému PC a jako zázrakem u nich propuká záchvat vševědění. Není nic, co by nedokázali správně okomentovat. Krize v Egyptě, platy lékařů, korupce a stovky dalších témat. Aby nedošlo k omylu, mluvím o reakcích pod články, kterým se říká diskuse. Význam slova diskuse jim zřejmě nebyl nikdy správně vysvětlen a snad i proto se jednotliví aktéři této činnosti, kromě jiného, neumějí pod své příspěvky podepsat svým jménem.

Asi mají strach z toho, že by se jejich okolí dozvědělo, co že to ve vedlejším vchodě bydlí za génia a oni by neunesli mediální zájem, který by poté mohl následovat. Nabízejí rychlá, jednoduchá řešení a návody a tak trochu zapomínají kde a při jakých činnostech strávili svůj dnešní den. Uvolní svou nakumulovanou energii a pro samé vyčerpání, s pocitem dobře využitého času a štěstí, usnou.

Ráno vstanou, posnídají, pročtou bulvár, zhodnotí nabízené slevy. Po ocenění toužící jedinci nahodí šťastný výraz a běží upevňovat systém a nastavené standardy, které předešlý večer sice anonymně, ale o to více zapáleně, rozbíjeli. Cestou do práce se preventivně uctivě všem ukloní, policistou počínaje a obecním politikem konče, protože jeden nikdy neví, kdy se budou hodit. Před šéfem nadhodí svojí nepostradatelnost a jen tak mezi řečí ho pochválí, jak je boží a jak to všechno dobře zvládá. Z jaké strany k němu přistupují záleží jen na pohlaví, které bylo jejich nadřízenému do vínku dáno.

Naštěstí večer je nedaleko a spásný průchod emocí je čím dál tím blíž. Cestou domů se ti nejlepší z nich dokonce usmívají. A tak, jak nejsou schopni poradit sami sobě, o to víc  dobře vědí, kde ostatní dělají chybu, jací jsou to idioti a dokonce dokáží pojmenovat i jejich největší životní omyly.

Nechte je tiše, bez emocí a Vašich reakcí vykřičet, jejich dnešní zasloužené vyčerpání je už hodně blízko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | čtvrtek 17.2.2011 18:18 | karma článku: 30,23 | přečteno: 2291x