Miluj svůj automat!

ZLO pomalu obsadilo naše města a začíná zklízet své plody.... Zvítězí herny a udělají z nás nesvéprávné gamblery nebo vyhrajeme my a uděláme z heren slušné podniky a z automatů šrot?

Všiml si toho téměř každý, téměř v každém městě. Blikající diody upozorňující na výši Jackpotu jsou dnes na každém druhém rohu. Dokonce i v okolí škol a dětských hřišť. Mluvím o hernách. Díky pošahaným zákonům vzniklo v posledních letech i přes odpor jednotlivých měst na jejich území neskutečné množství pravých heren i jejich maskovaných klonů vydývajících se za bary či pseudo restaurace.

Podle statistik za rok 2009 občané v ČR prosázeli cca 128 000 000 000 Kč z toho na herních automatech, videoloterijních terminálech a elektronických ruletách 102 000 000 000 Kč !!!! To znaená, že ostatní hazardní hry jako kurzové sázení a sportkové loterie jsou v porovnání s tímto naprosto miniaturní oblastí.

Hazard jako jedna z nejnebezpečnějších aktivit je u nás zbavena placení daní, což je absolutně nepochopitelné v porovnání se zdaněním ostatních neřestí jako je tabák, alkohol nebo řízení auta :). Hazardní korporace odvádějí jen jakési dary veřejně prospěšným společnostem jež v lepším případě patří týmž majitelům či v horším případě městským nebo státním politikům, kteří si takto přijdou legálně ke slušným úplatkům.

Každý by se měl podívat ve svém okolí a zkusit jednoduché počty. Například v nejbližším okolí mého bydliště (cca 1km2) jsem napočítal celkem 8 heren v porovnání jen se dvěma restauracemi bez automatů, v celém městě ( 30 000 obyvatel) je to o něco lepší, přesto ale počet restaurací zcela jistě nepřesáhne počet heren. Proto i já jsem neušel tomu, že při chuti na pivo jsem skončil v podobném zařízení a na vlastní oči jsem viděl, jak se z celkem slušných lidí stávají gambleři a kam mizí sociální dávky sociálné nepřizpůsobivých.

Když vidíte skupinky občanů, jak den co den chodí do podobných zařízení, jejich děti pobíhají po městě bez dozoru, kladete si otázku kam to povede. Když pak stejné osoby vidíte sbírat kovy či odpadky z popelnic, aby mohli zaplatit splátky lichvářům, výsledek je viditelný už dostatečně (končí to pak podobnými nepokoji jako na Šluknovsku).

Proto tvrdě žádám o omezení automatů v ČR, ty věci nepřináší nic pozitivního a poslanci by už s nimi měli něco udělat. Zda může pomoci právě schvalovaný zákon o hazardu netuším, pokud však dá obcím pravomoc rozhodovat o svém samy, jsem 100x pro!

Data čerpána : ZDROJ

Autor: František Sturm | pondělí 12.9.2011 12:37 | karma článku: 10,25 | přečteno: 704x
  • Další články autora

František Sturm

Pokrytec Zeman?

1.7.2016 v 20:55 | Karma: 15,84

František Sturm

Jak nás kvóty (ne)zachrání

19.9.2015 v 13:03 | Karma: 13,31

František Sturm

Ukrajinské scénáře

29.8.2014 v 16:14 | Karma: 32,04