Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlá zpráva

Někdy se nám opravdu vyplatí pomoci druhému. Leckdy tak zapomeneme na vlastní trable. A někdy taky využijeme předchozí zkušenosti.

Toho dne musela dopoledne k zubaři. Zub moudrosti si zkrátka postavil hlavu a rozhodl se, že jí to letošní léto lehce znepříjemní. Musela už to zkrátka řešit. Pan doktor byl vstřícný a objednal ji dosti brzy. Teď po spravování se zub rozbouřil a nehodlal se vzdát jen tak lacino. Měla proto jen jedinou touhu: Proběhnout rychle recepcí, v kuchyňce si uvařit čaj , nechat ho zchladnout a mezitím se rozhodnout, zda si vezme prášek. Jinak toho dnes mnoho nevyřídí a to by zrovna dnes nebyl právě ideální stav. Vrátila se sice asi o půl hodiny dřív než původně předpokládala, ale teď se jí ta půlhodina hodí, aby se dala trochu do použitelného stavu.
Už tady v recepci , jak vidí, je dneska náramně živo. Pozdravila se s recepční, vzala si klíče od kanceláře a zeptala se, co je nového. Recepční Miládka měla dneska opravdu hodně napilno, možná proto jen mlčky hodila bradou k toaletám pro personál. „Můžeš tam zajít, prosím tě?“
Kývla, popadla klíč a vyrazila. V takový den se člověk prostě na nic neptá. Veškeré vysvětlování situaci většinou jen zdržuje. Dveře toalet byly odemčené. V chodbičce u umyvadel seděla na podlaze kolegyně Naďa a usedavě plakala.  Sklonila se k ní a vzala ji kolem ramen. „Ahoj, stalo se ti něco? Chceš mi o tom povídat?“
Naďa jen mlčky zavrtěla hlavou. Nechtěla naléhat, jejich vztah nebyl příliš důvěrný, ačkoli si často spolu docela příjemně popovídaly.
„Dobrá, kdyby ses rozmyslela, budu u sebe. Tady pořád někdo chodí, u mne bys měla víc klidu, kdybys chtěla být chvilku sama.“
Výbuch, který následoval ji nestihl příliš překvapit.
„Zabil se mi kamarád! O víkendu jsme měli slavit jeho čtyřicetiny. A on se někde na dovolené potápěl a už se nevynořil. Táta od dvou malých dětí. Dozvěděla jsem se to před chvilkou. Telefonovala mi to jedna naše společná známá.“
Jemně jí pomohla vstát a dovedla ji do své kanceláře. Tam si obě sedly do křesel pro klienty. Otevřela kabelku a podala Nadě balíček kapesníků. Co jí říct? Jak ulevit člověku od prvního náporu emocí v takové situaci?
„Uvařím ti kafe nebo čaj.“ Vyplnila chvilku nejistoty nabídkou, kterou se nedá nic zkazit. Naďa jen mlčky kývla. „Preso s cukrem bez mlíka.“ Vypadlo z ní po chvilce. 
Získala trochu času na přemýšlení. Nadě ta chvilka taky docela prospěje. Navyklými pohyby chystala Nadě kávu a sobě zelený čaj a současně promýšlela vhodnou strategii příštího rozhovoru. Ještě ten cukr. Když otevřela dveře do své kanceláře, Naďa byla sice stále ještě uplakaná, ale o něco klidnější. Postavila na stůl tác s hrníčky a cukřenkou.
„Asi to máme všichni někde napsané, kdy a jak tu skončíme.“ Povzdechla si.
„Ale on měl dvě docela malé děti. A jeho žena je moc sympatická. Neměla to s ním nikdy moc lehké. Zlobil, dělal dluhy. Chtěla se s ním nechat rozvést. Toho se lekl, všechno splatil a začal dělat dobrotu. Už to vypadalo, že se všechno spravuje. A teď tohle.“ Všimla si, že Naďa už vypráví docela klidně.
„Jeho žena teď bude moc potřebovat tvoji pomoc. Být najednou sama na dvě děti, to je nářez i pro silnou ženskou. A ona navíc bude teď mít co dělat i sama se sebou.“
„Mám tak trochu strach jí nabídnout pomoc, víš?“ Naďa už mluvila docela racionálně. Vědomí, že může být užitečná, ji vrátilo zpátky ze světa bolesti a smutku na pevnou zem.
„Zkus jí napsat esemesku. Na tu ti odpoví tehdy, kdy ona bude sama chtít a bude se cítit bezpečně.“
Naďa jen mlčky pokývla a soustředěně míchala kávu. Ještě chvíli si povídaly. O tom, jak je to těžké, když ženská zůstane s dvěma dětmi sama. Co nejvíc potřebuje, jak se cítí. Měla to na své vlastní kůži zatraceně prožité, takže dobře věděla, o čem mluví. Asi po půl hodině vyšla z kanceláře a nechala Naďu samotnou se svými myšlenkami. Na recepci zjistila, jak se to dneska vyvíjí. Její první dnešní klient už tam seděl. Nabídla mu, že se půjdou posadit do zasedačky. Ještě musí na okamžik zpátky do svojí kanceláře pro nějaké podklady a pro notebook.
Naďa seděla v její kanceláři v křesle, spravovala si make up a informovala ji o tom, že právě dopsala tu esemesku. Vypadala už relativně dost klidně.
Když cestou do zasedačky procházela recepcí, ptala se Miládka, jak je na tom Naďa. Že ji očekává její klient. Co mu má říct.
„Je to, myslím, lepší. Za chvilku Naďa přijde.“
Miládka se s úlevou usmála a zeptala se, co zub.
„Zub? Asi dobrý. Už o něm vlastně ani nevím.“

 

Autor: Martina Studzinská | sobota 6.8.2016 15:00 | karma článku: 16,80 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik