Vysvědčení čtyřikrát jinak

Vysvědčení, Veledůležitý papír, který školáci dnes dostanou. Někde bude doma plno slávy, jinde se bude lamentovat a domlouvat hříšníkovi. Je to všechno kolem ale nezbytně nutné? 

Filípek přinesl domů svoje první vysvědčení. Měl na něm odshora až dolů samé jedničky. Nemohl se dočkat, až si pro něj mamka přijde do školní družiny, aby se jí pochlubil. Maminka s ním potom zašla do hračkářství a koupila mu lego, které si přál. Potom volali tátovi do práce. Táta pospíchal domů ,aby Filípkovi donesl z cukrárny velký dort. Potom volali babičkám a dědečkům, aby jim pověděli tu velikou novinu, že mají vnuka úspěšného školáka. Koho Filip cestou ze školy potkal, tomu se na potkání chlubil. Popravdě ale těm písmenkům a číslům na tom veledůležitém papíru Filípek moc nerozumí. Dospělí ale kolem toho dělají tolik povyku, že bude asi opravdu důležitý.

Majce nejde fyzika. Nese si z ní na vysvědčení čtyřku. Vzorečky se sice poctivě doma učí, ale nikdy neví, jak je použít. Taky vždycky nějak přehodí desetinnou čárku, místo násobení dělí, místo sčítání odčítá. Ví, že to rodiče mrzí a snaží se zlepšit, ale vždycky to nějak splete. Majka je v osmé třídě a měla by přemýšlet, kam půjde dál. Rodiče i babička by byli rádi, kdyby studovala, ale kam ji vezmou se čtyřkou? Už při vzpomínce na vysvědčení se jí svírají útroby. Otázky sousedek na vysvědčení a známky na něm ji vyloženě vadí. Plíží se domů potichu, aby nikoho ze sousedů nepotkala a nemusela odpovídat na žádné nepříjemné otázky týkající se toho zatraceného papíru s kulatým razítkem na zadní straně.

Jirka chodí do školy, kde se hodnotí slovně. Nese si domů pololetní zprávu o tom, v čem se v uplynulém půlroce zlepšil a na čem by měl ještě zapracovat. Rodiče si večer zprávu přečtou a bez velkých lamentací nebo naopak oslav s ním proberou, co pro svoje zlepšení může udělat Jirka sám. Otázky některých tet na známky Jirka nechápe. Naučil se prostě odpovídat, že žádné známky nedostává.

Kristýnka se vzdělává doma. O tom, že dnes dostala nějaké vysvědčení, vlastně ani neví. Před několika týdny ji jedna hodná paní učitelka ve škole nechala vypracovat nějaký pracovní list a na pár jednoduchých věcí se jí zeptala, ale to bylo Kristýnce spíš příjemné. Kristýnka ráda píše deník, hodně toho ví o přírodě, chodí do kroužku keramiky a výtvarné výchovy, učí se hrát na flétnu a do baletu. Taky jezdí často s tátou lyžovat a v létě na kole. Vůbec s rodiči hodně cestují, takže pro Kristýnku není problém ukázat na mapě nějaká města nebo hory a něco o nich říct. S tou milou paní učitelkou si Kristýnka popovídá vždycky docela ráda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 31.1.2019 16:19 | karma článku: 10,83 | přečteno: 382x