Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vykročit pravou

"Panebože, mně je ale blbě!“ Je černočerná noc a Uprchlice je náhle vzhůru. Už mockrát v noci i ve dne prožívala tahle muka, ale že ji To bude pronásledovat i první noc na útěku, to ji teda fakt překvapilo. Naivně se domnívala, že až z té mizérie vypadne, bude zase normálně spát. Co to vůbec je, tenhle pocit? Bolest? Strach? Těžko říct. Chvíli se s tím snaží žít, ale jde to ztuha. Posadí se na posteli a uvědomí si svoji situaci. Komu by z ní nebylo blbě?

Kamrlík, kde provizorně spí, chabě osvětluje zvenku nějaké světlo z protějšího domu. Kolem postele na policích všude mističky, hrníčky, talířky. Prostě keramika, která je tu na rozdíl od ní doma. Ve dne jsou všechny tyhle drobnůstky přívětivě a přátelské, ale v noci si tu připadá jako bezdomovec. Houmlesák, zruinovaná osůbka, která přišla o všechno. Do toho tiché předení hrnčířskéno kruhu, který zapomněli večer vypnout a ona to teď neumí. Večer to bylo milé a uklidňující, ale v tomhle stavu by se z toho jeden zbláznil. Má ho vzbudit, aby to vypnul? Zarostlá hlava vedle ní pravidelně a spokojeně odfukuje. Ten se má!

Co bude Uprchlice v těch osmi čtverečních metrech dělat? Obejme si rukama kolena pod dekou a tiše zírá do tmy.

„Je ti něco?“ zeptá se starostlivě ten, o němž si myslela, že tvrdě spí.

„ Já nevím, asi mám strach!“ Propuká v bezmocný pláč. Zpod deky se vysune ruka a něžně ji mlčky hladí po rameni. Nastává cosi, co se nápadně podobá odpichu vysoké pece. Pláč, který z ohledu na spáče vedle sebe do téhle chvíle dusila, propuká nyní plnou silou. Mezi vzlyky ze sebe souká: „ Mám strach! Hroznej strach, že se o sebe nedokážu postarat! Vždyť já nic nemám! Teď nemám ani práci! Nemám kde bydlet! Skončím někde pod mostem!“

„ To on ti vsugeroval, že se nedokážeš o sebe postarat, že tě před vším ochrání. A ty jsi mu to celé ty roky baštila. Odešla jsi k němu rovnou od rodičů, kde jsi sebejistotou taky zrovna neoplývala. Vždycky jsi měla dojem, že máš kolem sebe nějakého ochránce, který tě nenechá padnout. A ty jsi ho za odměnu poslouchala a dělala jsi přesně to, co chtěl, ať jsi s tím souhlasila nebo ne.“

Sáhla pro kapesník a hlučně se vysmrkala. V domě nad nimi se kdesi rozštěkal pes. To, co jí říkal, znělo věrohodně.

Usmál se a vzal ji za ruku. „To ten kámen.“ Z jedné z polic popadl kus křišťálu s černými vrostlicemi turmalínu a vložil jí ho do dlaně. V první chvíli to vypadalo skoro jako že s ním praští o zem někam co nejdál do kouta. Pak se ale usměje skrz slzy a položí ho na zem vedle postele. Slzy, které se řinou od téhle chvíle jsou už o poznání konejšivější. Splachují z Uprchlice všechen stres posledních dnů, týdnů, měsíců, ba i let. Nemá sice jistotu, že jí od téhle chvíle bude líp, ale hůř už jí může být jen velmi těžko. A pokud přece, může si být jistá, že je jí tak následkem jejího svobodného rozhodnutí. Odešla od vyděrače a tyrana. Co ji čeká? Neví. Má vzdělání, umí cizí jazyky, řídí auto, pracuje s počítačem. Vždycky chtěla pracovat s lidmi. Nechtěl ji pustit do práce, žárlil. Dělala mu služku, holku pro všechno. Nedával jí do ruky peníze, prý aby ji někdo neošidil. Je prý tak bezbranná, zranitelná! Sám střídal holky, pil, byl na ni sprostý. Bála se ho, i proto od něj tak dlouho neodcházela. A i teď, když všichni její kamarádi věděli, s kým a v čem žije, od definitivního řešení ji zrazovali. Prý v tomhle městě nikoho nezná, nemá práci ani kde bydlet, rodinu bude mít daleko a další tisíce takzvaných argumentů proti.

Ona si je ale jistá, že není co ztratit. Nějak se už protluče, je velká. Vždycky byla zvyklá být hromosvodem jeho nálad a zachovávat klid, když uprostřed noci rozbíjel nábytek a nádobí a řval jako šílenec. Druhý den ráno vždycky uhýbala starostlivým pohledům sousedů a tvářila se, že ten nelidský kravál nebyl od nich.

Od tohohle zarostlého hrnčíře nic nečeká, jen podanou ruku v první chvíli. Nic víc, ale taky nic míň. Párkrát tu přespí, než si najde podnájem a práci. Pár tipů už má. Hned ráno je musí obejít. „To budu ale vypadat!“ Napadne ji. Zaleze pod deku a za chvíli usne konejšivým spánkem.

Autor: Martina Studzinská | sobota 10.1.2015 17:29 | karma článku: 8,16 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Maďarský premiér Orbán poprvé od začátku války navštíví Ukrajinu, píší média

2. července 2024  6:19

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý navštíví Kyjev a sejde se s ukrajinským prezidentem...

Hurikán Beryl v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň. Prožene se i kolem Jamajky

2. července 2024  6:16

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik