Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězství?

Boží mlýny prý melou strašlivě, ale opravdu strašlivě pomalu, ale jistě. Někdy je hodně těžké dočkat se, až se nějaké spravedlnosti domelou. Může to trvat roky, desetiletí. Jejich soukolí ale mele neúprosně. A nejde zastavit.

Seděla v parku před soudní budovou. Několik důchodců a maminek s malými dětmi tu krmilo holuby. Pozorovala to a vzpomínala, jak ti její výrostci byli malí. Nosila taky po kapsách zbytky starého pečiva, aby je naházeli v parku ptactvu. Teď se o ně přichází soudit. O vlastní děti!

Pohled na hodiny na vížce soudní budovy. Nejvyšší čas! Zvedla se a vešla mohutnou branou do úctyhodně působícího paláce. Prohlídka osobního zavazadla, průchod rámem. Proti tomu, co ji čeká za chvíli, to v podstatě žádný zásah do soukromí ani není.

Nebylo to vydařené manželství. Žil si vlastně celou dobu po svém, na ni ani na děti se neohlížel. Stačí, že chodí do práce a nosí domů peníze. Víc pro svoji rodinu obětovat nehodlal. Večery trávil s kamarády, později i v dámské společnosti. Na společné dovolené spolu nejezdili. S kočárkem byl venku jednou, když potřebovala doma dodělat diplomku, pro malou došel do školky taky jednou, když její máma ležela doma s vysokou horečkou. Úkoly s dětmi zásadně nepsal, to byla její práce. Táhla to všechno sama. Už vlastně přestala doufat, že se to spraví, ale rozvádět se nechtěla. Nový vztah neplánovala a děti přece tátu potřebují. Na nějaké plány do budoucna ani neměla energii. Být sama na dvě děti, chodit do práce, postarat se o všechno, to jednoho pořádně vysílí. Volný čas, to pro ni bylo cosi z úplně jiného světa. Několikrát mu přišla na nevěru. Neřešila to. Neměla na to sílu. Pak se náhodou dozvěděla o tom, že jeho momentální milenka je těhotná. To jí dodalo energii k rozhodnutí.

Všechno chtěla řešit rychle a co nejméně bolestně pro všechny zúčastněné. To se jí rozhodně nemělo podařit. Zatím o tom ale neměla tušení. S pomocí kamarádky si sehnala podnájem malého bytu daleko od místa bydliště. Věděla, že o byt se budou dlouho soudit a chtěla být v klidu. V novém bydlišti si našla práci. S dětmi o všem mluvila. Stěhovat do takové dálky se jim příliš nechtělo, pro ni ale neexistovalo v tu chvíli jiné řešení. Ve svojí původní rodině oporu nenašla a tak se o sebe musela postarat sama. Cesta zpátky už pro ni zkrátka byla zavřená.

Odstěhovala se a odstartoval soudní proces. Na ničem nebylo možné se vzájemně dohodnout, všechno se dlouze zkoumalo s pomocí soudních znalců. Pře se táhla a provázela ji spousta intrik, podvodů a lží. Bylo to vysilující, ponižující, depresivní. Děti byly zneužívány jako pouhé věci, nástroje pomsty. Dnes má dojít k definitivnímu rozhodnutí. Ona cítila, že rozhodnuto je v podstatě dávno. Děti prý získá ten, u koho budou mít lepší podmínky pro své dospívání. Jsou už skoro dospělé, ale rodiče ještě potřebují. Ona má jako žena, která se dlouho o děti starala, míň peněz. Navíc má horší rodinné zázemí v původní rodině. Vlastního bytu se právě vzdala a hodlá znovu začínat v podnájmu, čili v nejistotě, v cizím městě, v cizím prostředí. V úvahu soud bude samozřejmě brát také názor dětí.

Zhluboka se nadechla a vyšla po schodišti do druhého patra. Děti tam už byly. Nedokázaly se na ni ani podívat. Dcera to nevydržela a po chvíli se rozplakala. Právníci, soudkyně, sociální pracovnice. Jsou v dobrých rukou státního aparátu. Toužila být někde daleko v lese. Být v klidu, jen sama se sebou. Věděla, že se o děti dlouhodobě starat neumí. Nikdy se o to ani nepokoušel. Doufala, že to prostě nevydrží.

Věřila, že energie, kterou do svých dětí investovala, i když jako ostatně všichni rodiče, dělala leckdy chyby, které by teď nejraději vzala zpátky, se musí někde vrátit. Věděla, že do svých dětí vložila mnoho dobrého a to se nemůže jen tak ztratit. Věřila prostě v jejich pevný vzájemný vztah.  V daném momentě se mýlila.

Stála v soudní síni sama proti všem těm právníkům a sociálním a soudním pracovnicím nebo si aspoň tak připadala. Chtěla ale svým dětem dát možnost veřejně se vyjádřit. Chtěla vědět, jak pevný vztah si spolu vytvořili. Oba u soudu tvrdili, že chtějí být s tátou a jeho novou přítelkyní. To ostatně po celou dobu tvrdili i jí, ale ona to odmítala slyšet. Soud skončil. Její děti si odváděl domů pro ni už cizí mužský. Soudkyně i sociální pracovnice se na ni dívaly jako na krkavčí matku, aspoň ona to tak viděla. Tak chutná, vypadá a voní typická prohra.

Uplynulo deset, možná patnáct let.Po celou tu dobu se vzdělávala, sportovala, usilovně na sobě pracovala. Měla na to spoustu energie. Stala se babičkou. Její děti si prožily svoje prohry, svoje vztahy, svoje zklamání. Včetně toho, že představa soužití s jejich otcem a jeho přítelkyní nebyla právě tím, co jim ve chvíli rozchodu rodičů sliboval. Nějaký čas k sobě hledali cestu zpátky. Byla to cesta u každého z nich jinak dlouhá a jinak složitá, ale stála za to. Věděli, že u ní najdou kdykoli zázemí a pomoc. A Jejich vztah byl založený na vzájemném respektu a svobodě. Bez nátlaků a citového vydírání, leckdy nejpatrnějšího právě o Vánocích.

Mnohokrát pak přemýšlela o tom, jestli to tenkrát u toho soudu vlastně prohrála. Jednu bitvu jistě. Ale jedná se o to vyhrát, prohrát, nebo mít radost z férové hry? S protihráčem, který hraje čestně, bývá radost i prohrát. A naopak, jaký je to požitek z výhry získané s pomocí lží, intrik a podrazů?

 

 

 

 

 

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 1.1.2015 17:13 | karma článku: 10,60 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik