Sezení pro pohodáře

Toho, kdo umí se stresem zacházet, vnímáme jako vyrovnaného člověka. Většinou říkáme, že je v pohodě a je nám s ním dobře.

Stres, to je věčné téma. Do stresu se dostaneme, ani nevíme jak. Určitý stres je pro nás pozitivní jev. Vyprovokuje nás k aktivitě, vytvoří nám zdravé napětí. V malém množství může působit jako lék, ovšem jako každý lék má celou řadu vedlejších účinků. Potíž je v tom, že málokdo z nás prožívá právě tu optimální dávku stresu. Většinou je ho moc a my s ním neumíme správně zacházet. Někdy je ho málo, a to je taky problém, protože pak si ho vyrábíme "ber kde ber".

 

Chtěli bychom umět být v pohodě, že? Nabídnu vám jednoduchou korekci. Tentokrát nebudeme cvičit, jedná se jen o sezení a dýchání.

 

Tomuto sezení se říká Wayne Cookova metoda. Lze ji uplatňovat i přímo při nepříjemném pohovoru, na semináři,ve třídě a pod.

Sedneme si pohodlně, s rovnými zády na židli. Levou nohu dáme přes pravou a levý kotník uchopíme pravou rukou. Vnitřní plocha levé ruky se přitom dotýká bříška levého chodidla. Uvolníme se a volně a zhluboka dýcháme. Je nám líp? To byla první fáze.

Ve druhé fázi položíme obě chodidla na zem vedle sebe a spojíme bříška prstů obou rukou. Vypadá to trochu, jako bychom se modlili s roztaženými prsty. Nezapomeneme zhluboka dýchat.

V každé fázi lze sedět cca 1 až 3 minuty, podle potřeby nebo prostě jak to vnímáme.

Autor: Martina Studzinská | pátek 26.8.2016 15:53 | karma článku: 10,97 | přečteno: 235x