Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sen jedné přemýšlivé Matky

Aneb variace na téma, kterým se už zabýval i pan Karel Čapek. A sny, jak známo, zrcadlí naše vnitřní starosti a obavy. Míváte je občas také?

Žili v jednom permanentním zábavním parku. Matka a její dospívající syn. Ten zábavní park byl oblíbeným cílem nedělních výletů rodin s dětmi. Všude kolem samá atrakce, lidé se tu snažili trochu se uvolnit a zapomenout na nudu a šeď všedních dní. Matka tu měla v nájmu výlety do středověku. Lidé si u ní oblékali středověké kostýmy, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se lidem v téhle době žilo, Mleli obilí na kamenném žernovu, tkali látky na dobových stavech, pracovali na poli s primitivním náčiním. Syn tohle všechno ovládal, vyrostl tu odmala. Navíc mluvil aspoň částečně několika jazyky, protože zábavní park navštěvovali i cizinci a máma ho prozřetelně nechala studovat, aby se jednou v životě neztratil. Návštěvnost zábavního parku byla velká, dalo se tu pohodlně uživit. Těm dvěma to rozhodně ke spokojenému životu stačilo. Až jednou.
Byla jarní neděle, počasí bylo sice proměnlivé, občas trochu sprchlo, ale rozhodně to na množství návštěvníků nemělo výrazný vliv. Lidí tu chodilo dost: Tátové s batůžky, mamky s kočárky a malé děti s lízátky a cukrovou vatou, protože na zmrzlinu ještě nebylo dost teplo. Najednou se z amplionu, který zpravidla ohlašoval konec otevírací doby nebo ztracené dítě či pejska, že bude za okamžik probíhat kontrola batůžků a kabelek návštěvníků, jestli v nich nemají igelitové pláštěnky, takové ty tenké, průsvitné, které se kupují téměř na jedno použití. Co je to za hloupost? Pomyslela si Matka, co je úřadům do toho, jestli mají lidi v batůžku nebo v tašce pláštěnku nebo deštník? Hlavně, když nezmoknou. Jenže hlášení bylo míněno vážně. Z důvodů estetické nevhodnosti těchto pláštěnek budou jejich majitelé sankcionováni. Prý o tom předešlého dne vydalo vedení parku nějaké nové nařízení či co. Matka se synem o tom nevěděli, seděli včera tou dobou před jejich středověkou atrakcí a povídali si. Televizi ani internet ten den prostě nesledovali. Matka znejistěla. Kde ho má, toho svého kluka? Šel navštívit kamaráda, jehož babička provozuje Dům hrůzy, který s jejich středověkou atrakcí sousedí, aby bylo možné společně využívat mučírnu. Z mučírny se také za chvíli ozývaly spěšné kroky a hlasité funění. To provozovatelka Domu hrůzy pospíchala, aby se ujistila, jestli Matka také slyšela to podivné hlášení.
„Co tomu říkáš? To je kravina, co?“
Matka jen nevěřícně pokrčila rameny. To už byl tenhle víkend třetí bláznivý nesmysl, který nové vedení parku vyprodukovalo a pak trvalo na jeho plnění. Lidé už se báli, co nadřízení vymyslí příště a návštěvníků parku o poznání ubylo. Jestli to tak půjde dál, navštíví tenhle Kocourkov lidi jen omylem a tržby se budou limitně blížit nule. Vedení parku to ale zjevně nezajímalo a řadoví zaměstnanci neměli odvahu se tomu postavit.
„Já posílám kluka k sestře do města. Prvním vlakem. Dám mu peníze na cestu a nějaké jídlo a pití, sestra už se postará, aby docházel do školy a dostudoval u ní. Můžeš toho svého poslat s ním. Kdoví, co ti ajnštajni tam nahoře ještě vymyslí. Dobře se nám tu rozhodně žít nebude. Spokojené časy už skončily.“
Matka beze slova odběhla sbalit svému Synovi batůžek. Návštěvníků ubylo, všichni ti s pláštěnkami opustili park a vydali se někam jinam, aby se vyhnuli postihu. Za chvíli se oba chlapci vynořili z mučírny. Matka Synovi podala batůžek a objala ho: „Pospěšte si, ať ten vlak stihnete. Kdoví, co by ještě ti nahoře vymysleli do odjezdu toho dalšího. Já tu budu hlídat naši atrakci, kdyby se náhodou něco změnilo k lepšímu. Už jsem stará na přestěhování jinam. Tebe jsem připravila na život, jak jsem nejlíp uměla. Myslím, že se v tom světě tam venku neztratíš. Jsi zručný, vzdělaný a rozumný. Snad je ještě kam utéct z toho Kocourkova. Ať se ti daří. A občas si na mě vzpomeň.“
Syn vyrazil směrem k nádraží. Matka se rychle otočila na druhou stranu, aby v jejích očích neviděl slzy.

Autor: Martina Studzinská | úterý 21.3.2017 16:12 | karma článku: 11,31 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik