Nadechnout se a začít

Každý začátek je těžký. V každé situaci .V každém věku. Přesto je často důležité zhluboka se nadechnout, sebrat odvahu a udělat první krok.

Naložila do auta košík s malířskými potřebami, paletou, barvami a štětci, stojan, lahev terpentýnového oleje a starý hadřík, nastartovala  a vyrazila. Všechny potřeby dostala ke kulatým narozeninám už před čtyřmi lety. Přesto dosud nesebrala odvahu načít tuby s barvami a vyrazit do plenéru. Vlastně si pro svoje iracionální chování hledala nejrůznější logicky znějící výmluvy: Nemá čas. Barvy jsou drahé, nejdřív si musí něco o malování nastudovat, než je začne jen tak plácat. Co když se jí dílo prostě nepovede? Není přirozený talent. Začínat v jejím věku? Nesmysl!
Pak si přečetla na jednom letáku o malířském kurzu. A prostě překonala zábrany, sbalila vše potřebné do auta, nastartovala a vyrazila. Namalovala tam několik zajímavých obrázků, z kterých měla opravdu radost.

Před domem stojí zbrusu nové auto. Syn mu ho tam přivezl. Všechno to složité kolem jeho koupě zařídil. Auto stálo spoustu peněz. Je to o strach vyrazit s ním do městského provozu, kde se každou chvíli něco přihodí. Navíc je to v centru s parkováním čím dál, tím horší. Auto tedy stojí před domem a on jezdí pořád tím starým. Pro jistotu. Pak jednou chtěl udělat radost staré mamince a svézt ji pěkným novým autem. Zjistil, že jízda v novém autě je pohodlnější a bezpečnější. Konečně mohl staré auto prodat a jezdit tím novým.

Žila s emocionálním tyranem. Žárlil na ni, neustále ji s něčím vydíral, dělal jí scény, vyhrožoval. Život s takovým člověkem byl pro ni peklem. Každý den se děsila okamžiku, kdy vkročí do dveří jejich společného bytu. V jaké náladě dnes přijde a co bude následovat. Přesto se s ním nedokázala rozejít. Prostě si sbalit své věci a odejít. Kamkoli. Do podnájmu, na ubytovnu. Všechno by bylo lepší než to neustálé napětí, které z ní doslova a do písmene vysávalo chuť do života. 
Svůj nedostatek rozhodnosti si před sebou samou omlouvala všelijak: Má s ním děti. Je na něm ekonomicky závislá. Její rodiče by to nepřežili. Dělal by jí po rozchodu ze života peklo.
Pak se jednoho dne prostě rozhodla, sbalila si nejnutnější věci a šla. Do podnájmu, bez peněz, bez podpory okolí. Bojovala s ním o všechno: O děti, o psa, o právo na vlastní nezávislou existenci. Bylo to zatraceně těžké období, ale zvládla to. Vyšla z toho po čase silnější a sebevědomější.

Co mají tihle tři společného? Odvaha nadechnout se a začít znovu se vyplatí. O tom by všichni mohli vyprávět. A mnoho dalších s nimi. Pokud se právě k něčemu novému chystáte, vězte, že letní měsíce jsou tím nejlepším obdobím k takovému kroku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Studzinská | neděle 17.7.2016 14:17 | karma článku: 15,41 | přečteno: 299x