Kterak si poměrně spolehlivě udržeti dobrou náladu

Často býváme spíše zaměřeni na náladu nedobrou. Zkusme si shrnout takový poměrně jednoduchý, leč účinný návod, jak si udržet tu dobrou.

 Při takové nedobré náladě docházívá k tomu, že je to jakási energetická černá díra, která vysává nejen svého původce, ale i jeho okolí, pokud se toto nedokáže účinně bránit. Dneska bychom se asi měli zamyslet nad tím, kterak si dobrou náladu udržet pokud možno co nejtrvaleji, když je pro nás i naše okolí tak potřebná.
 

Chceme-li, aby kytička prospívala, musíme se o ni trpělivě a neustále starat: zalívat ji, hnojit, přesazovat, občas si s ní popovídat, jak se jí daří. Jestliže odjedeme na dovolenou a nesvěříme klíče od bytu sousedce, aby nás v péči přechodně zastoupila, kytička chcípne patrně nenávratně. Podobně je to i s dobrou náladou. Chceme-li si ji udržet, vyžaduje to nikdy nekončící sebekázeň.

Kytička naší dobré nálady uvadne snadno, ale hůř se potom vzpamatovává. Tolik na úvod a teď konkrétní návody, jak o tu křehkou rostlinku pečovat, aby rostla a dobře prospívala: 

Vodou, kterou ji zaléváme je vnitřní klid a pokoj, setrvávání ve svém vnitřním středu a nezabývání se kolotočem neproduktivních myšlenek.

Hnojivem naší rostlinky může být pochopení příčin našich trablů, přihnojovat lze i vůněmi, hudbou, kterou máme rádi, kouskem čokolády, milým zážitkem...

Tak jako rostlinky potřebují sluneční světlo, potřebujeme i my neustále pevnou vůli a sebekázeň, čili chuť na sobě pracovat a ochotu se měnit. Jako rostlinky slunečním světlem rostou a sílí, i my získáváme takovým přístupem k životu a k sobě samým více životní síly.

Různé rostliny potřebují ke svému zdárnému růstu i různé teploty prostředí a naše dobrá nálada potřebuje i zdraví a dobrý stav našeho fyzického těla. Proto je dobré cvičit, otužovat se, přiměřeně se pohybovat, zdravě se stravovat a správně dýchat, aby nás naše tělo neobtěžovalo bolestmi a neduhy všeho druhu.

Aby se z nás nestala bonsai, měli bychom mít také možnost se svobodně projevit, nebýt stlačováni patologickými vztahy se sebou samými i v našem okolí .

Přeji vám, aby rostlina vaší dobré nálady krásně kvetla, úžasně voněla a nesla sladké a výživné plody, aby se z nich mohlo těšit (nikoli těžit) vaše okolí.

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 4.2.2016 13:08 | karma článku: 14,32 | přečteno: 531x