Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K čemu je nám dobré hluboké a klidné dýchání

Aneb trocha té alternativní teorie, byť značně zjednodušené, nikoho nezabije. Leckdy se sice marodění nevyhneme, ale proč mu nezkusit předcházet, že? Čím? Třeba klidem a vyrovnaností.

 Asi se se mnou nebudete přít o tom, že dýchání je hlavní cestou příjmu energie do našeho fyzického těla. Dýchacími cestami prý k nám vstupuje vesmírná energie, které jogíni říkají prána a dávají dýchacím cvičením velký význam. Kladou důraz na hluboký, klidný a pomalý dech, cvičení, která nazývají pránajáma mají podle jejich učení velký význam a rozhodně nestojí na okraji jogínských praktik. My. ať už jogíni nebo ne, bychom si měli uvědomit, že tím, jak dýcháme, dost podstatně ovlivňujeme svoje fyzické zdraví.Dýcháním si srovnám páteř, prokrvím tělo , pokud budu pomalu a hluboce dýchat, můžu si dokonce ulevit od stresu.

Jak je to tedy se záněty dýchacích cest, o nichž v této sychravé roční době tak často slýcháme a chtěli bychom se jim, pokud možno, vyhnout? 

Nejpodstatnějším znakem veškeré živé hmoty je svobodný projev. Každý organismus si neustálou výměnou s okolním prostředím zajišťuje svou svébytnou existenci. Nemohu-li se někde projevit, zahynu nebo mám-li nohy, odcházím někam, kde se projevit mohu. A co my někdy děláme těm, které máme nejraději, dětem, leckdy i partnerům nebo méně sebejistým bližním? Zhusta je nenecháváme projevit. Pak se divíme, proč od nás odcházejí jakmile se jim naskytne k tomu sebemenší příležitost. Možná se teď ptáte, jak to souvisí s dýchacími cestami. Velmi úzce. Jsem malé dítě a neustále mne někdo napomíná a peskuje, abych nehlučela, abych nedělala to a dělala zase ono a nikdy nemám jistotu, že ten můj projev, ze kterého mám takovou radost, bude mým okolím, těmi, které mám moc ráda, přijat. Cítím se pod neustálým tlakem a mám pocit, že se nemohu ani zhluboka nadechnout. Dusí mě to. A v této situaci se ohlásí moje dýchací cesty. Jsou stísněné a utlačené, dýchám povrchně a ve své fyzické schránce přestávám být svrchovaným pánem. Může to ale platit i opačně: Malý tyran mě může dusit svým nesnesitelným řevem kvůli každé prkotině. A já můžu mít dojem, že se tu nedá volně dýchat. Každá nebo téměř každá nemoc prý má svoji psychosomatickou příčinu. Zjednodušeně by se dalo říci, že pokud něco už nějaký čas potlačují, čili DUSÍM, projeví se to mojí oslabenou imunitou. nežiji-li zkrátka v klidu, nepracuje moje tělo tak, jak má a moje imunita je oslabená.

Zato tu bují nejrůznější mikroorganismy, které díky stresu, v němž už delší dobu žiji, mají volné pole působnosti, můj imunitní systém je totiž vyčerpán neustálou kontrolou a korekcí.
Potlačuji-li už delší dobu slzy a žiji- li v mentálním zmatku, ohlásí se rýma. Bolesti v krku, chrapot a angína zase ukazují na něco, co si myslím, že nemám právo vyřknout. Zkrátka nedovolím si se ozvat. Hlouběji, na průduškách nebo na plicích mě zase dost závažně dusí nějaká situace v mém okolí. K tomu se přidá i moje malá otužilost, častý pobyt v přetopených místnostech, nedostatek pohybu na opravdu čerstvém a nezasmogovaném vzduchu ( no jo, ale kde ho vzít a nekrást?) a už pan doktor tahá recept a píše antibiotika. Ta mi likvidují mou už tak těžce zkoušenou imunitu a kruh se uzavírá. Optimistická perspektiva, což?

A přitom by stačilo tak málo: snažit se žít v klidu, pobývat na čerstvém vzduchu, nepřetápět si doma nesmyslně a hlavně nevytvářet kolem sebe dusno. Taky se na férovku a věcně ozvat, když mám pocit, že jsem dušena. A pak mi bude jedno jestli a kolik se platí za návštěvu u doktora nebo kolik stojí kapky či sirup proti kašli. Zkrátka můžu se volně nadechnout. Nevěříte? Za zkoušku opravdu nic nedáte, snad jen trochu osobní odvahy. Takže klid a nohy v teple :-)
 

 

Autor: Martina Studzinská | pondělí 5.2.2018 15:06 | karma článku: 12,23 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik