Jak stát nohama pevně na zemi

Předjarní sluníčko nás láká ke sportování. Jenže co na to naše nohy?  Několik nenáročných tipů, jak je udržet fit.

Celý život nás nosí, ať přibíráme na váze nebo hubneme. Snášejí s námi trpělivě veškeré rozmary, co se módní obuvi týče. Občas se ozvou, pokud jim nešetrnou spoluprací způsobíme puchýře, mozoly kuří oka nebo je jinak pohmoždíme. Jsou našimi tichými a oddanými služebníky. Naše chodidla.

Jak se o ně staráme my? Ano, samozřejmě, dopřejeme jim pravidelnou každodenní hygienu. Sem tam navštívíme pedikůru. Namažeme je voňavým krémem. A to je asi tak všechno.

Naši předkové chodili bosi a o chodidla se  kromě základní hygieny také nestarali. Byli otužilí a zdraví. Více se pohybovali. Neměli sedavá zaměstnání, nevozili se autem. Svoje nohy používali daleko více.

My se ke svým nositelkám chováme macešsky. Vězníme je v těsné obuvi, trápíme je dlouhým sezením nebo stáním a pak najednou o víkendu vyrazíme na super sportovní akci, kde bychom rádi lámali rekordy. A naše zpohodlnělé nohy, nosící často pěkných pár kil navíc se bouří. Bolí nás klouby, bortí se klenba, popelčí nožku hyzdí ostruhy či vbočené palce.
Jak z toho ven?
Jak pomoci utiskovaným chodidlům?

Hned po ránu po probuzení je promasírujme. Třeba obyčejným tenisákem. Při čištění zubů se postavme jen v ponožkách nebo bosi jednou nohou na tenisák a kutálejme si s ním hned levou, hned pravou nohou. Krásně si tak uvolníme chodidla, sídlo několika desítek kloubů, svalů a vazů.

Nešetřeme na obuvi. Obouvejme se nejen elegantně, ale i zdravě. Choďme bosi, kdykoli je k tomu příležitost.

Pokud máme tři až pět minut denně čas, přidejme i toto zajímavé cvičení:
Postavme se bez obuvi rovně, s nohama na šířku kyčlí, tedy asi 16 centimetrů od sebe. Zkontrolujme si, že chodidla jsou rovnoběžná, špičky nesměřují k sobě ani od sebe.
Přenesme váhu na jednu nohu, druhou postavme na špičku palce jako baletka.
Prohněme palec dopředu tak, abychom protlačili dopředu nárt . Palec, který byl na špičce teď stojí na nehtu, chodidlo je prohnuté. Dýcháme zhluboka nosem. Vydržíme několik nádechů a výdechů. 
Můžeme se zlehka opřít o palec a prokroužit několikrát celou nohu, kterou povolíme, jako by se proměnila v gumovou hadici. Uvolníme tak všechny klouby nohy od kloubu palce až po kyčel. Dýcháme, noha je úplně uvolněná.
Postavme se na obě chodidla, zhluboka a klidně dýchejme. Prociťme si rozdíl v kontaktu se zemí.
Vyměňme nohy, na špičku postavme tentokrát druhý palec. Opět protlačme dopředu nárt druhé nohy. Nezapomínejme dýchat.
Užijme si komfort příjemného postoje, kdy přijímáme energii ze země našimi chodidly opravdu naplno.

Prosluněné předjarní dny s nohama pevně na zemi :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Studzinská | pátek 9.3.2018 15:32 | karma článku: 11,72 | přečteno: 367x