Jak si rychle a jednoduše pomoci při náhlé bolesti hlavy

Jednoduché a nenáročné leč zaručeně účinné kroky  při začínající bolesti hlavy, aniž bychom polykali tabletky. Vyzkoušeno na lidech, rozuměj na sobě samé.

 

Ideálním řešením je bolest hlavy prostě zaspat. Jenže situace není  vždycky vhodná k tomu, abychom prostě zalehli a dali si někdě uprostřed fatálně důležité porady šlofíka.

Takže to první, co půjdu udělat, je natočení sklenice plné vody. A pak druhé a případně i třetí, podle toho, kolik té vody mám od rána vypito, jak je horko, v jakém jsem stresu. Vodu můžu nahradit i svým oblíbeným neslazeným čajem, pokud možno ne právě černým.

Pokud sedím na poradě, položím si ruce po stranách šíje tak, aby se dlaně octly pod ušima a oba poslední články ukazováků a prostředníků v místě, kde šíje vrůstá do hlavy. Tam si bříšky ukazováčků krouživými pohyby pomalu, leč důrazně masírujeme to měkké místo, kde nám krk přechází v lebku. Pak položíme pravé ucho na pravé rameno, vydržíme tam po dobu jednoho nádechu a jednoho výdechu a pomalým plynulým pohybem kroužíme hlavou do záklonu. Zhluboka nadechneme a vydechneme. Kutálíme dál hlavou tak, aby se octlo levé ucho na levém rameni. Pomalu a plynule. Nádech a výdech. Pokud to někde blokuje nebo bolí, vrátím se o několik milimetrů zpátky, věnuji problematickému místu nádech a výdech a koulím dál. Z levého ramene putuje hlava pomalu dopředu, dokud se brada neuloží na hrudní kosti. Nadechnu se, zhluboka vydechnu a koulím hlavou dál k místu, kde jsem koulet začala, tedy na pravé rameno . Vše probíhá pomalu, bez trhavých pohybů, plynule. Následuje opět hluboký nádech, výdech. To samé provedu ještě jednou, tentokrát v opačném směru. Tak. Uvolnila jsem si krční páteř, zavodnila jsem se. Nepomohlo?

Nedá se nic dělat, budu si muset někde v ústraní tu mršku bolavou položit. Lehnu si naznak, to je ideální. Pokud to podmínky nedovolují, uchopím svoji bolavou hlavu jednou dlaní za čelo a druhou v zátylku vsedě. Zhluboka dýchám nosem a snažím se na nic nemyslet. Setrvám tak pět až sedm minut a půjdu vypít sklenici vody.

Po chvíli, kdy budu mít pauzu, se postavím do stoje rozkročného, hluboko se předkloním tak, abych dosáhla dlaněmi na zem a hlavu nechám volně viset dolů. Vědomě nechám uvolněný krk, tedy šíji. Po chvilce si založím ruce v týl, ale hlavu stále nechám volně viset. Tím si díky gravitaci srovnám zablokované krční plotýnky.

Pokud tohle nepomáhá, pokusím se bolest opravdu zaspat. Dalším stupněm řešení jsou pochopitelně příslušné medikamenty či návštěva odborníka. Tam už ale první pomoc končí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 25.1.2018 16:51 | karma článku: 11,06 | přečteno: 529x