Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neviditelná ruka trhu Václava Klause I

Je čas na návrat ke kořenům – neboli k diskuzi o filozofické kvalitě současného státního uspořádání. Nejsou-li pochopeny kořeny a východiska, není rozumné stavět dům. Podle mého názoru, základním omylem byl již samotný rozvrat Rakouska-Uherska. Byl to na svou dobu solidní evropský dům, jehož kvalita nebyla vnímána ani Rakušany či dokonce snad Maďary, natož aby byla pochopena a přijata věčně nespokojenými Čechy. Karel Havlíček Borovský byl typickým příkladem nespokojeného intelektuála, kterého tehdejší byrokratický režim velmi dlouho a relativně trpělivě toleroval, než sáhl k represi. Kolik času by asi Havlíčkovi dali komunisti? Den? Týden? 10 minut? Jak dlouho by trvalo prvnímu fízlovi, nebo dobrovolnému informátorovi z řad lidu, než by dopravil informaci na nejbližší instanci STB ?

Stát, to jsem jáF. Študlar

Masarykova idea společného československého státu byla naivní od samého počátku a odtržení Slovenska za okupace bylo logickým důsledkem této naivity. Další, zcela jasnou chybou, bylo obnovení poskvrněného soustátí po válce. Byli jsme opět bratři, ať vrah, či hrdina, hlavně, že jsme jedna rodina. 40 let existence podivného státu, kde vládl podivný režim. 40 let podivně zdeformovaných hodnot a měřítek. 40 let naprosté izolace od světa. 40 let bez jakékoliv praxe ve styku s jinými politicko-ekonomickými realitami. 40 let, kdy vyrůstali zakladatelé současného státu Václav Havel a Václav Klaus. Ten první je větší idealista, rozhodně s ním bylo možné poměrně snadno manipulovat, což reálně politické strany prováděly a výsledkem pak byla jeho silná frustrace, pocity blbé nálady apod. K těmto stavům ovšem podstatnou měrou přispěl sám, svým idealismem a nepraktičností, neznalostí politických reálií a špatným odhadem lidí kolem sebe.  Ovšem nelze mu upřít jistou formu idealismu, se kterou přistupoval k výkonu své funkce. Tento idealismus mu přinesl obdiv ve světě i u lidí, kteří měli naprosto odlišný hodnotový žebříček. Druhý z prezidentů – Václav Klaus, je z úplně jiného těsta. Akademicky vzdělaný ekonom, hrající na jistotu, člověk svým způsobem hodný obdivu. Ovšem všechno má své hranice. Klausovi se zalíbilo být středem společnosti, vystavovat se na odiv a mentorovat lidi kolem sebe. Naprosto upřímně si myslím, že Klaus by byl opravdu výborný a inspirativní profesor na vysoké škole, kde by jeho komunikativní talent spojený s bouřlivou grafománií našel adekvátní uplatnění. Ovšem jako prezident se stal neštěstím pro celou společnost, protože postuloval základy společenského zřízení, které je stejně podivné jako reálný socialismus, jenž v druhé vlně pomáhal rozvrátit. Říkám – li v druhé vlně, Klaus vždy hrál na jistotu, špinavou práci s nejistým výsledkem udělali jiní a když bylo všem jasné, že KSČ a potažmo Moskva dává lidu této země svobodu, vystoupil na scénu. Ekonom bez praktické zkušenosti, ovšem zarytě přesvědčený o svojí svaté pravdě… Výsledkem byla divoká privatizace, nedozírné majetkové ztráty státního sektoru a vyrašení ekonomicko-kriminálního podhoubí, jehož typickým výplodem byli marketingově zdatní piráti a , jako třeba Viktor Kožený. Zde nalézáme jasnou paralelu mezi Klausem a Havlem – oba byli bez adekvátní společenské praxe, oba neprodělali potřebný pomalý profesní růst a oba se masivně mýlili…Tyto paralely najdeme v české politické scéně devadesátých let i jinde – třeba Topolánek – Paroubek, Nečas – Sobotka, Klaus – Zeman, apod…

Co jako Klausovi pohrobci dědíme?

Především jím postulovanou neviditelnou ruku trhu…její dopady na lid této země jsou tragické a bohužel neměly sílu a čas se projevit dokonale. Jsou jako vlna tsunami, která se bude periodicky vracet a devastovat pobřeží naší republiky…

Pojďme se společně podívat, co znamená ono velmi profláknuté spojení neviditelné ruky trhu u nás.

Trh jak známo je místem, kde se potkává nabídka s poptávkou. Nic proti němu nelze říci, tržní prostředí provází lidstvo tisíce let. Ovšem neviditelná ruka trhu je něco zcela jiného, obskurního, okultního a osudového. Cosi jako Boží soud, faraonovy rány, nálety kobylek na rod Izraele, mohu-li použít přirovnání z Bible. Je to zřejmě karma této lokality, pokud na ní budeme věřit…Povolíme-li uzdu korporacím typu ČEZ, Škoda, EON, apod, je konec. Vše, co bylo vnímáno jako veřejná služba, přebírají soukromé firmy. Budiž tomu tak, kdyby ovšem existoval trh. Jenže Václav Klaus tak často a nekonkrétně řečnil o trhu, až se jemu a jeho týmům podařilo trh nahradit monopoly. Nemám nic proti tomu, aby si stát najal za jasných podmínek zhotovitele díla. Ovšem když stát postupně za nevýhodných, ba někdy až absurdních a potupných podmínek prodává strategické sítě, doly, vodárny, komunikační operátory, je podle mě zle. Všechno tohle byly jednoznačně ziskové podniky. Tyto ziskové podniky vystavěl stát za peníze, které bez možnosti odmítnout, platili lidé v této zemi desítky let. Miliony zabavených pozemků, věcných břemen, rodinných majetků a výsledkem všeho toho je prázdno, nicota a rostoucí státní dluh… Všude, kde vládne neviditelná ruka trhu a jediným zlovolným měřítkem všeho, je zisk horních deseti tisíc, mají státy dluhy – mýlím se mnoho? USA, Velká Británie, Itálie, Francie, Řecko, Španělsko, cožpak zde není desítky let tvrdý kapitalismus? Ovšem kdyby to alespoň byl kapitalismus, tyto země by měly šanci…ovšem on to není kapitalismus, je to monopolní kapitalismus se zvířecími rysy. V Českých Budějovicích, kde bydlím, město komplet odprodalo energetickou soustavu firmě EON. Bývalá Jihočeská Energetika, bývalá Jihočeská Plynárenská, má soukromé vlastníky v Německu…Tečka. Na pozemcích mého dědečka stojí stožáry elektrických vedení, které zaplatili lidé ze státem vynucených daní a my, občané musíme strpět věcná břemena, která nám k srdci rozhodně nepřirostla… A ptám se – je tohle veřejný zájem? Odpověď nechť si čtenář postuluje sám. Vodárny rovněž vlastní firma z Francie, stejně tak veřejné osvětlení ve městě. Jak se tohle dá nazvat jinak, než totální průser ? Veřejná soutěž a trh zcela degradovaly na monopoly. Jeho pěšáky jsme v této epoše my – občané, bez možnosti jakkoliv měnit stav věci. Tvrdím, že Václav Klaus, jako prezident, expředseda vlády a exministr  tomuto stavu aktivně napomohl a nemá ani gram sebereflexe, aby uznal, že se v mnoha věcech mýlil. To by z něho v očích mnoha lidí udělalo člověka. Otázka zní, zda je této sebereflexe ještě vůbec schopen. V příštím článku se budu věnovat latentním dopadům neviditelné ruky trhu na morálku, kulturu a politický systém naší země. Jistě velmi zajímavé téma.

 

Astrolog

Autor: František Študlar | středa 18.5.2011 19:12 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2020x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10896x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik