Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láska je věčná, ta moje i ta tvoje

Můj dnešní blog se bude hodně lišit od všeho, co jsem zde doposud zveřejnil. Je to zcela soukromá záležitost, byť veřejně prezentovaná. Vše, co dnes napíši, má adresáta. Přesně řečeno dvojici adresátů. Jsou to moji zesnulí rodiče Marie a František. Jsem zbabělec, který se programově bojí chodit na jejich hrob.  Strašně rád bych si jednou sednul na kamenný obrubník hrobu, kde odpočívají, zaťukal na něj a tiše řekl: Jste tady? Váš ztracený syn se vám vrátil. Jenže jsem posera a nemám na to. A tak jsem vám, Marie a Františku, napsal pár níže uvedených slov. Zveřejňuji je proto, abych inspiroval lidi, jako jsem já. Chci, aby nabrali odvahu a naučili se vyjádřit lásku těm, kdo jim dali život a naučili je jejich prvním krokům. Víc v tom není, ale mně to stačí.

Studlar

 

Můj poslední měsíc života byl velmi náročný. Prožil jsem nemoc, kterou zde nechci nijak blíže popisovat. Vzala mi spoustu fyzických a psychických sil. A snad poprvé v životě jsem myslel na to, že být mrtvý musí být krásné. Skromný klid, absence jakékoliv bolesti, harmonie a teplo. A uprostřed toho všeho já, na velké, pohodlné  posteli... Abych se úplně nezbláznil, četl jsem. Knihu malou, nenápadnou, ale krásnou. Neuvěřitelně krásnou, mohu – li stupňovat své hodnocení. Jmenuje se:

Jara a podzimy

a napsalo ji devět básníků ze staré Číny. Knihu přeložila paní Zlata Černá a  obsah přebásnil Jan Vladislav. Vydal pan Jiří Buchal, v roce 2002.

Jeden z básníků se jmenuje SU Š´ (1036 – 1101). Prý pocházel z rodiny literátů a statkářů a básně psal již od svých 10 let. Rovněž byl vynikající kaligraf, malíř květin a ptáků. SU Š´ se podílel na správě země, jako vysoký úředník. A to přinášelo povinnost dlouhodobého odloučení od manželky a rodného kraje. Během tohoto odloučení jeho manželka v roce 1065 zemřela a SU Š´ prožíval hluboký smutek. O to hlubší, že nemohl díky odloučení, ani pečovat o hrob své ženy. A tak jí hluboce zarmoucen daroval jediné, co v dané chvíli mohl. Báseň. Jmenuje se:

Sen, který jsem měl v noci na dvacátý den prvního měsíce roku 1075.

Když jsem tuto báseň četl, vybavil se mi šťastný obrázek z dětství. Odehrál se na zahradě domu číslo 85, u dědečka a babičky Sojků. Tam jsme bydleli. Je slunný letní den. Rodiče sedí spolu s námi dětmi pod stromem na vlněné dece a pijí čaj. Otec kouří nějakou cigaretu a matka se směje jeho poznámkám. Mezi tím se různě proplétáme my, jejich 3 děti. Víc jsem si nevzpomněl. Ale i tak, to bylo nádherné. Zase jsem je oba viděl pohromadě, byli mladí a byla mezi nimi cítit láska. Stačilo se na ně podívat. Dojalo mně to až k slzám. A tak jsem se rozhodl vám, Marie a Františku, tuhle báseň poslat na onen svět. Doufám, že se vám bude líbit stejně jako mně. Je o lásce, kterou nic nedokáže zničit. Klepu na nebeskou bránu a prosím o její doručení. Spolu s básní vám posílám uctivý dík za všecko, co jsem od vás dostal. A také bych vám hrozně rád ukázal svýho syna Františka. Snad moje pohnutky pochopíte. I když jsem mnoho let zatraceně dospělý muž, stále jsem vaše dítě. Jsou dny, kdy se zoufale potřebuji schovat někomu do náručí a  svěřit se s pitomostmi, co se mi honí hlavou. Ale znáte to – nejsou lidi.  Nezbyde mi nic jinýho, než se uzdravit a chovat se odpovědně.

 

Sen, který jsem měl v noci na dvacátý den prvního měsíce roku 1075

 

DESET LET, CO UŽ NEŽIJEŠ,

         co žiju zavát jinam,

a třebas nevzpomínám,

nezapomínám.

Tvůj rov spí v dálce opuštěný

a já tu také ležím v hoři sám.

I kdybychom se setkali,

         už bys mne nepoznala:

na tváři mám prst prachu,

na skráních prokvétám.

 

Dnes v noci jsem měl tajný sen:

         náhle jsem přišel domů

a ty ses v stínu stromů

česala pod oknem.

Stáli jsme mlčky proti sobě,

jen slzy se nám lily potokem.

Vždyť ty víš, co mne rok co rok

         vždy znovu mučí.

Ten vršek nízkých sosen,

nebe a měsíc v něm.

 

Víc ze mně dneska nevypadne. Jak jsem řekl, je to ryze soukromá věc. Rodičům ještě posílám nějaké fotky. Do diskuze (bude – li jaká), se neumím přihlásit. Takže vám ač nerad, neodpovím. Ale můj mail je uveden v profilu a tak můžete něco napsat. Zde odpovědět umím.

V úctě František Študlar

 

/Psáno pro www.astrologiestudlar.cz, do rubriky astromomenty/

http://www.astrologiestudlar.cz/index.php?page=dat&kat=105&web=1

 

Přináším vám oběma malý dárek...

 

 

Postavím Ti krásný prak ... Jenom pro Tebe.

 

 

Posílám Ti podzimní růži, je krásná jako Ty.

 

 

To nejkrásnější je vždy pomíjivé ... Děkuji za vše.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Študlar | pondělí 13.1.2014 8:00 | karma článku: 10,24 | přečteno: 421x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10893x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Prima a Nova se domluvily s provozovatelem dalšího úložiště

14. května 2024

Komerční televizní vysílatelé sdružení v Asociaci komerčních televizí udělali další krok k ochraně...

V cele slavkovské věznice hořelo, odsouzenci a dozorci se nadýchali kouře

14. května 2024  14:53

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Rozsáhlé pátrání ve Francii. Útočníci přepadli dodávku a osvobodili vězně

14. května 2024  14:48

Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla poblíž francouzské obce Incarville...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  14:47

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik