Kapitalismus a problémy kolem něj...

Je nemilé žít a existovat v komunitě, kde si lidé pletou pojmy a dojmy. Kde padesát procent lidí má nějakou formu vysokoškolského vzdělání a přitom nedokáže adekvátně pojmenovat systém, ve kterém žije. A není to problém omezený státní hranicí ČR. Je to tupounská nevzdělanost na straně jedné a servilní papouškování hlásných mediálních trub na straně druhé. Kdo máš v hlavě mozek, zajisté chápeš, že řeč je o státním zřízení nazývaném tradičně kapitalismus.

 

Ó Bože, kolik autorů a diskutérů, nemá jasno v tak primitivní záležitosti, jakou je definice kapitalismu. Následkem toho, zde vznikají totální literární slátaniny a iracionální diskuze. Někdy si říkám, že si ze mně autoři a diskutéři asi dělají legraci. A daří se jim to. Nebo – což je žel také možné, někteří pánové a dámy, (co kromě jiného ve volném čase píší), chyběli ve škole. Takže kluci a holky co píšete a diskutujete - dnes na vás budu hodný a napíši vám to polopatě. A dejte si to prosím někde za dobrou cenu zarámovat!

Kapitalismus je takové politicko ekonomické zřízení, kde stěžejní výrobní (a nejen výrobní, ale například i telekomunikační, informační a jiné) prostředky, jsou v soukromém vlastnictví za účelem tvorby zisku. Tečka. Nehledejte v tom víc, než v tom ve skutečnosti je. A nesnažte se tuto správnou definici zlepšovat. Nejde to. Je to vyzkoušené.

Je zbytečné psát o evropském socialismu. Nebo o bankovním socialismu. A o jiných  ismech. Vždycky se podívejte, jaká je majetková struktura. Doly tady vlastní Bakala. Telekomunikace Kellner. Škodovku Němci. Prvních 20 největších firem v ČR, má jasné (či nejasné) soukromé akcionáře, nebo společníky. Tak jakýpak socialismus?

Irští emigranti v USA /polovina 19. století/

 

Jiná věc je ta, že si zde spousta autorů opakovaně a trestuhodně plete státní zřízení a stát. To jsou dvě naprosto rozdílné kategorie, byť je mezi nimi čitelný vztah. Kapitalismus jako státní zřízení je všude kolem nás a je jedno, jestli je dotovaný, mafiánský, zkorumpovaný, asijský, ruský, autoritativní, korporátní, liberální, globální a státně intervenovaný. Cílem majoritních ekonomických aktivit je vždy jedno jediné – přesun majetku libovolného druhu do soukromých rukou. A stát je vždy výkonný nástroj skupiny lidí, která reálně drží moc. Jejím vyjádřením je zejména regionální struktura, policie, vězeňství, kontrola měny a obrana celku.  Pokud tyto pojmy místní blogeři a diskutéři nepochopí, je složité se zde o čemkoliv bavit. Věřte mi, v Evropě stále vládne - navzdory názorům a přáním některých místních blogerů kapitalismus.

Nechtěl jsem čtenářskou veřejnost sebestředně poučovat. Ale nedalo mi to. Věci je  nutné správně pojmenovat a pochopit. Potom není problém porozumět si. A není problém diskutovat.  Stále si myslím, že Češi a Moravané jsou bystří lidé a mají navíc, než nechat se oblbovat jistým autorem několika desítek ismů, bydlícím v pochybném institutu, zakoupeném za pochybné peníze. HOWGH!

Autor není členem, ani sympatizantem žádné místní politické strany a hnutí.

F. Študlar

Psáno pro www.astrologiestudlar.cz, do rubriky blog.

Aktuálně zde zveřejňuji i další články:

http://studlar.blog.idnes.cz/c/411858/Jagr-to-projel-a-muze-za-to-blba-Evropska-uuunie.html

http://studlar.blog.idnes.cz/c/410651/Fotoblog-o-krase-ceske-zeny.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Študlar | úterý 3.6.2014 8:00 | karma článku: 16,55 | přečteno: 1266x