Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co čeká a nemine střední třídu v roce 2013

Život mých prarodičů pro mně byl reálnou školu života ve smyslu toho, co můžeš čekat od státních orgánů... Dědeček i babička se narodili ještě za Rakouska Uherska a prožili porážku a rozpad monarchie. Slávu i bídu první republiky, okupaci, osvobození a kolektivizaci vesnice. Samozřejmě i pražské jaro roku 68, normalizaci a konečně listopad 89 a privatizaci. Jejich dvacáté století bylo čas od času velice kruté a plné zvratů. Dědeček umřel v první polovině 90. let a ještě stihl privatizaci majetku. Babička se dožila sta let a zemřela před 6 lety.  Děda za komunistů pracoval do neuvěřitelných 75 let a babička zhruba do dvaasedmdesáti.  Mementem pro mně byl okamžik, kdy byl dědečkovi vrácen jeho majetek – zejména pole a les. Byl jsem tenkrát ještě studentem na vysoké škole a ptal jsem se dědy, zda má radost. Podíval se na mně a bez známky jakýchkoliv emocí, řekl: „Víš co, Ferenc? Je mi to jedno, já jsem v prdeli.“ Věta to byla víc než pravdivá a věštecká – děda zhruba za 2 měsíce zemřel. Prarodiče za celoživotní práci a placení daní českému státu, dostali někdy kolem roku 1968 důchod ve výši 650 korun. Aby nevznikla mýlka – těch 650 korun dělal součet penze dědy a babičky. Oni se tehdy doma poradili jak dál, důchod vrátili a pokračovali v docházce do zaměstnání. Zbytek už znáte. Dědovi a babičce vděčím za domov, finanční podporu, rodinné zázemí po předčasném úmrtí táty, za výchovu, vzdělání, prostě za všechno, co mám... Ale hlavně za lásku, kterou jsem od nich dostal v takové míře, že to nelze slovy popsat. Za vše jim ještě jednou uctivě děkuji. A Vám čtenářům se omlouvám za poněkud sentimentální úvod, k mému poslednímu letošnímu příspěvku. Bude se mi ale hodit ve smyslu toho, jaké může mít vyhlídky do budoucnosti příslušník střední třídy, v nestabilním státním útvaru. A tím bezesporu ČR je.

Co může očekávat občan v roce 2013? A jaké má vyhlídky česká a moravská střední třída? Bude dostatek příležitostí v obecném slova smyslu? Bude příznivé klima ve společnosti? Je vidět nějaké, byť slabé světlo na konci tunelu jménem ČR? Zajisté bych rád odpověděl - ano, příležitostí bude dost. Jenže moje odpověď je složitější. Nestačí zde prvoplánovité pozitivní myšlení, ani naivní víra v cokoliv a v kohokoliv.

Kdysi, před 20 lety, Václav Klaus a Vlado Mečiar zlikvidovali společný stát, aniž by obyvatelstvo bylo tázáno v referendu. To, co z federace zbylo, rozkrádá politická sebranka v přímém přenosu. Klausovi pohrobci jsou ovšem mnohem neurvalejší a zákeřnější, než byl on sám... Zatímco Klaus měl poctivé vzdělání, spoustu jeho politických následovníků si přišpendlilo před jméno zfalšovaný titul. Tam kde Klaus – připusťme mu vyjímečně dobrý úmysl, nabídl jakési názory a diskuzi formou své oblíbené knihy, tam Nečas a Kalousek jdou tvrdě za věcí. Natvrdo lžou voličům ve věci daní a myslím, že i ve věci všech svých ostatních politických proklamací a slibů.

Čeká a nemine nás tvrdá doba. Ještě hlubší ekonomický propad. Ještě hlubší deficit státních financí. Ještě větší lži, krádeže a ještě ostudnější aféry předních politiků. Ještě větší deziluze obyvatelstva a tím pádem ještě větší voličský benefit komunistům. Ještě více arogance, korupce a vyšší daně. Ještě více paragrafů, výjimek, vyhlášek a justičního bahna.  Ještě více odposlechů, fízlování a cenzury internetu. Ještě více se přiblížíme době, kdy tento politický režim vydechne naposledy.  A s ním vezmou za své všechny pseudoreformy, pilíře penzijních systémů a pseudohodnoty, vnucené obyvatelstvu mediokracií, vládami a Bruselem. Démon komunismu, kterému se Havel, ani Klaus, ani nikdo z jejich pohrobků nepostavil čelem, demokratickou cestou ukousne hlavu politickému systému v této zemi.

V nepříliš vzdálené době se nebude možné spoléhat na stát a jeho základní stabilizační funkce. Tak, jako v minulém století tehdejší čeští politici připravili intrikami a politikařením o peníze a majetek mé předky, připraví mně a celou střední třídu o majetek a vyhlídky na slušnější a stabilnější budoucnost politici současní.  Je naivní si myslet, že to dopadne jinak. Je nějaký podstatný důvod myslet  si, že naše současná morálka je lepší, než v padesátých létech? Že máme lepší vládu? Lepšího prezidenta? Lepší pozici v Evropě, než před 60 lety? Lepší morální hodnoty jako celek? Že jsme lepší lidé?  

Dědeček Tomáš a babička Anna

 

Jsem připravený a smířený s tím, že budu nucený stejně jako můj děd, pracovat do 75 let. Nijak zvlášť mně to nedráždí a byl bych vděčný Bohu, kdybych byl schopný se o sebe v tomhle věku nějak ekonomicky postarat.

Někteří diskutující mi v diskuzích pod mými články píší, že jsem levičák, komunista nebo snad i socan. Ovšem skutečnost je na hony vzdálená tomuto zjednodušenému hodnocení. Já jsem bývalý a víc než trpělivý volič ODS. Trpělivost mi došla před pár lety a moje –  dejme tomu voličské sympatie, se pod vlivem neustálých afér ODS a ČSSD, obrátily proti politickému systému jako celku. A také proti jeho představitelům. Zejména proti Klausovi, to je z mých článků jasně cítit a nemá cenu to maskovat. Ale nelze nevidět amoralitu národa jako celku, jejímž důsledkem jsou víc než podivní političtí exponenti. Ano, amoralita našeho obyvatelstva a absence vyšších duchovních hodnot, jsou těmi pravými příčinami toho, že jsme takoví, jací jsme.

Stále nad námi všemi - jako pověstný Damoklův meč, visí otázka mravní a duchovní obrody člověka. Teprve potom se může rozzářit lampion naděje nad naší zemí. Před tím, budeme zřejmě muset  jako národ, vypít tragický kalich hořkosti až do dna.       

Rád bych se ve své prognóze mýlil. Rád bych na konci roku 2013 veřejně napsal něco ve smyslu - Byl jsem velký hlupák. Zatím lze říci jediné – jen samotný čas rozsoudí správnost mých úvah.

Přes veškerý svůj pesimismus, přeji Všem čtenářům šťastný rok 2013. Pevné zdraví a prosperitu. Sebevědomí, bohatství, sebeúctu a naplnění všech očekávání.  Šťastný rodinný život. Ať se Vám všem vyhýbají špatné zprávy.

František Študlar

Autor: František Študlar | pondělí 31.12.2012 10:00 | karma článku: 27,26 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10896x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  20:11

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik